Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Το ιταλικό εστιατόριο Mercato του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens 1

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης και το παρουσιάζει. Αυτή την εβδομάδα, ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης γράφει για το χταπόδι alla Luciana της Μάγκυς Ταμπακάκη στο "Mercato".

Εστιατόριο Mercato στο Four Seasons Astir Palace με τη Μάγκυ Ταμπακάκη

Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace" μιξάρει ιταλικά standards όπως η κλασική καρμπονάδα, με signature δημιουργίες της σεφ σαν τα μαύρα arancini τρούφας σε κρέμα παρμεζάνας, για να προσφέρει μια προσεγμένη, comfort ματιά στη μαγειρική παράδοση της γειτονικής χώρας, χωρίς να φοβάται να στρέψει τον προβολέα σε λιγότερο γνωστά, ρουστίκ πιάτα της παράδοσής της.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Ένα απ’ αυτά, χαρακτηριστικό του πλούτου της ναπολετάνικης συνταγογραφίας σε φτωχικά πιάτα με μεγάλη νοστιμιά, είναι το Polpo alla Luciana: ένας κλασικός καραβίσιος μεζές των ψαράδων στην περιοχή της Santa Lucia (απ’ όπου και το όνομα), το χταπόδι alla Luciana είναι παραδοσιακά ένα κατσαρολάτο πιάτο, όπου το μαλάκιο σιγοβράζει με ντομάτες, ελιές, κάπαρη, μπόλικο ελαιόλαδο κι ό,τι μυρωδικά υπάρχουν πρόχειρα στη βάρκα, δίνοντας σάλτσα πλούσια σε θαλασσινά και μεσογειακά αρώματα, ιδανική για βούτες με ψωμί. Αν τυχόν περισσέψει μερίδα για να φτάσει στο λιμάνι, αυτή γίνεται βάση για απίθανες θαλασσινές μακαρονάδες, με όποιο άλλο όστρακο ή οστρακόδερμο ξεμείνει απ’ την ψαριά.

Στο "Mercato", βέβαια, συναντάμε το Polpo alla Luciana σε αρκετά πιο ραφινάτη εκδοχή: τα χταπόδια σιγοβράζουν στα ζουμιά τους με μυρωδικά, κομμάτι απ’ το ζωμό γίνεται βάση για μαγιονέζα χταποδιού και ο υπόλοιπος γίνεται σάλτσα (με ντομάτα και λαχανικά) έξτρα κατεβασμένη, ώστε να αποκτήσει υφή πηχτή και γεύση πυκνή. Το χταπόδι, που έχει ψηθεί τόσο – όσο, ώστε ν’ κρατήσει δάγκωμα χυμώδες και μαστιχωτό, κόβεται καρπάτσιο, ξαπλώνει πάνω στη νόστιμη σάλτσα και στολίζεται με επιπλέον ελαιόλαδο, κάπαρη και ελιά τηγανητή, σε ένα πιάτο που προορίζεται για το άνοιγμα του δείπνου, αλλά, αν θέλετε την άποψή μας, αποτελεί λόγο να φτάσεις μέχρι αυτή τη μαγική γωνιά της αθηναϊκής ακτογραμμής από μόνο του.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και opera nights με την μεγαλοπρεπή υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.