Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης και το παρουσιάζει. Αυτή την εβδομάδα, ο Ιωσήφ Πρωϊμάκης γράφει για το χταπόδι alla Luciana της Μάγκυς Ταμπακάκη στο "Mercato".

Το ιταλικό εστιατόριο του "Four Seasons Astir Palace" μιξάρει ιταλικά standards όπως η κλασική καρμπονάδα, με signature δημιουργίες της σεφ σαν τα μαύρα arancini τρούφας σε κρέμα παρμεζάνας, για να προσφέρει μια προσεγμένη, comfort ματιά στη μαγειρική παράδοση της γειτονικής χώρας, χωρίς να φοβάται να στρέψει τον προβολέα σε λιγότερο γνωστά, ρουστίκ πιάτα της παράδοσής της.

Ένα απ’ αυτά, χαρακτηριστικό του πλούτου της ναπολετάνικης συνταγογραφίας σε φτωχικά πιάτα με μεγάλη νοστιμιά, είναι το Polpo alla Luciana: ένας κλασικός καραβίσιος μεζές των ψαράδων στην περιοχή της Santa Lucia (απ’ όπου και το όνομα), το χταπόδι alla Luciana είναι παραδοσιακά ένα κατσαρολάτο πιάτο, όπου το μαλάκιο σιγοβράζει με ντομάτες, ελιές, κάπαρη, μπόλικο ελαιόλαδο κι ό,τι μυρωδικά υπάρχουν πρόχειρα στη βάρκα, δίνοντας σάλτσα πλούσια σε θαλασσινά και μεσογειακά αρώματα, ιδανική για βούτες με ψωμί. Αν τυχόν περισσέψει μερίδα για να φτάσει στο λιμάνι, αυτή γίνεται βάση για απίθανες θαλασσινές μακαρονάδες, με όποιο άλλο όστρακο ή οστρακόδερμο ξεμείνει απ’ την ψαριά.
Στο "Mercato", βέβαια, συναντάμε το Polpo alla Luciana σε αρκετά πιο ραφινάτη εκδοχή: τα χταπόδια σιγοβράζουν στα ζουμιά τους με μυρωδικά, κομμάτι απ’ το ζωμό γίνεται βάση για μαγιονέζα χταποδιού και ο υπόλοιπος γίνεται σάλτσα (με ντομάτα και λαχανικά) έξτρα κατεβασμένη, ώστε να αποκτήσει υφή πηχτή και γεύση πυκνή. Το χταπόδι, που έχει ψηθεί τόσο – όσο, ώστε ν’ κρατήσει δάγκωμα χυμώδες και μαστιχωτό, κόβεται καρπάτσιο, ξαπλώνει πάνω στη νόστιμη σάλτσα και στολίζεται με επιπλέον ελαιόλαδο, κάπαρη και ελιά τηγανητή, σε ένα πιάτο που προορίζεται για το άνοιγμα του δείπνου, αλλά, αν θέλετε την άποψή μας, αποτελεί λόγο να φτάσεις μέχρι αυτή τη μαγική γωνιά της αθηναϊκής ακτογραμμής από μόνο του.
