Δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στη γοητεία του "Humain", ενός sui-generis εστιατορίου σχεδόν καμουφλαρισμένου σε ένα νεοκλασικό αθηναϊκό σπίτι στο Παγκράτι, που αναπνέει μια αίσθηση σαγηνευτική για το μάτι…και τον ουρανίσκο. Η θεατρικότητα του χώρου –το παιχνίδι του φωτός, οι προσεκτικά σκηνοθετημένες γωνιές– συναντά την ακατέργαστη κομψότητα της φυσικής πέτρας, του γρανίτη και του ξύλου. Σαν να βρίσκεσαι σε ένα ντιζαϊνάτο σαλόνι ενός παλιού αθηναϊκού νεοκλασικού, αλλά με μια σύγχρονη, cosmopolitan ενέργεια που τονίζει ακόμη περισσότερο τη γαστρονομική εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια των εορτών, το "Humain" παρουσιάζει ένα festive dégustation menu που σερβίρεται καθημερινά από τις 23/12 έως τις 3/1, μια χειμωνιάτικη αφήγηση σε πράξεις. Η αρχή γίνεται με το ντελικάτο tartlet με μύδια, σταφύλι σε ζύμωση και φινόκιο, συνεχίζει με το French toast με emulsion γραβιέρας και compote κρεμμυδιού και το παιχνιδιάρικο Pani Puri με σύκο, αφρό ταραμά και aged beef. Η chawanmushi με καλαμπόκι, τσίλι και dashi μανιταριών και το ζεστό milkbread με ελληνικό βούτυρο προετοιμάζουν το έδαφος για την εντυπωσιακή καραβίδα με χαβιάρι και πίκλα βανίλια.

Στα γιορτινά μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η αφήγηση αποκτά ακόμη πιο σύνθετη δομή: σκουμπρί με αμύγδαλο και φράουλες, ορτύκι με πιπεριά Φλωρίνης και λικέρ πορτοκάλι, μοσχαρίσιο μάγουλο με κουνουπίδι και crumple κρεμμύδι. Το pre-dessert με μανταρίνι και ginger ανοίγει τον δρόμο για το επιδόρπιο με κάστανο, σοκολάτα και blackberries, πριν τα mignardises ολοκληρώσουν τη γευστική διαδρομή με μια μικρή, γλυκιά υπόκλιση.


Αρχιμήδους και Άγρας 43, Μετς, 2107010040, humainrestaurant.com, Fb: HumainAthens, Ig: @humainrestaurant