Υπάρχει ένα εστιατόριο που έφτασε στο Παλαιό Φάληρο μετά από ένα μακρύ ταξίδι, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο τον αέρα της Μάνης, αλλά και μία ξεκάθαρη φιλοσοφία για το φαγητό. Ο λόγος για το "Λιόγερμα", που μετά από σχεδόν μία δεκαετία στην Ελιά της Μονεμβασιάς, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη γεύση.

Η φιλοξενία ξεκινάει από τη στιγμή που περνάμε το κατώφλι. Η Ζωή μας υποδέχεται στο μαγαζί, όπου γύρω στα δέκα τραπέζια βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ανοιχτή κουζίνα, προσκαλώντας μας να πάρουμε μέρος στη μαγική διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματός μας, αλλά κρατώντας και μία ατμόσφαιρα ζεστή και σχεδόν "προσωπική". Μπορεί για την ώρα ο χώρος να αποτελεί ένα καταφύγιο από το κρύο, αλλά το καλοκαίρι η αυλή θα ανοίξει, δημιουργώντας έναν ενιαίο, φωτεινό χώρο.

Στην κουζίνα βρίσκουμε τον σεφ Θοδωρή Αθανασίου, ο οποίος, με γνώμονα την ποιοτική πρώτη ύλη και τη φρεσκάδα, έχει σχεδιάσει ένα μενού που αξιοποιεί όλα τα υλικα και προσθέτει λεπτές νότες πειραματισμού σε παραδοσιακά πιάτα που έχουμε αγαπήσει. Τρανό παράδειγμα η διεργασία του ψαριού, όπου κάθε κομμάτι δουλεύεται με σεβασμό για να δώσει βάθος και γεύση στα πιάτα που θα χρησιμοποιηθεί: από ζουμερό γιουβέτσι σε bianco, κιμά από το ψάρι με χειροποίητα ζυμαρικά της επιλογής μας σε ωμές κοπές που υπογραμμίζουν την αγνότητα της γεύσης.


Το θαλασσινό ταξίδι αρχίζει με την μαύρη ταραμοσαλάτα με μπρικ σολομού και φιλέ αμυγδάλου, ενώ για τη μέση του τραπεζιού προτείνουμε το ψητό καλαμάρι που συνοδεύεται από ψητή ντομάτα, λαδόσκορδο και αρωματική λαδορίγανη. Η σταρ του τραπεζιού δεν μπορεί παρά να είναι η κολοχτύπα με τις χειροποίητες γκόγκιζες, ένα φρέσκο ζυμαρικό (τα ζυμαρικά, όπως και οι πίτες που θα βρείτε στο μενού είναι εξ' ολοκλήρου χειροποίητες) από την περιοχή της Λακωνίας. Συνοδεύουμε με εκλεκτές ετικέτες κρασιού, με το μενού να τιμά τους Έλληνες παραγωγούς, χωρίς να αμελεί τους διεθνείς αμπελώνες. Για γλυκό, γιορτάζουμε με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με μία παραδοσιακή δίπλα, γεμάτη με απαλή κρέμα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

Λιόγερμα, Νέστορος 21, Παλαιό Φάληρο, 2109483097, Facebook, @liogerma.in.athens