
Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη ανάψει τις φωτιές του! Από 18 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς περιμένουν σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια μεγάλη γευστική γιορτή: μια γαστρονομική εξτραβαγκάντσα που μας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές μας περιμένουν στα καλύτερα τραπέζια τις Ελλάδας, και σπουδαία γαστρονομικά δώρα να ψάχνουν τυχερούς αποδέκτες στο τέλος αυτού του μεγάλου χάπενινγκ.
Έτσι, τώρα που ο καιρός έστρωσε ξανά, εκμεταλλευόμαστε τις καλοσύνες του για όσο κρατήσουν και κλείνουμε τραπέζι στις ομορφότερες, βραβευμένες αυλές της πόλης, για dinner σε μοναδικές τιμές.
Aleria / 1 Χρυσός Σκούφος

Στην εξαιρετικά αναπαλαιωμένη μονοκατοικία του Μεταξουργείου, η κομψότητα της παλιάς αρχοντικής Αθήνας στη σάλα και η φινέτσα της μοντέρνας διεθνούς κουζίνας στο πιάτο, πλέκουν τον μεθυστικό μίτο ενός από τα ατμοσφαιρικότερα εστιατόρια της πόλης. Ο Γκίκας Ξενάκης, ένας από τους πιο αγαπημένους σεφ της Αθήνας, δανείζεται στοιχεία από την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη Ευρώπη για να αρθρώσει μια γοητευτική δημιουργική κουζίνα όπου αέρινες γεύσεις και πρωτότυποι συνδυασμοί αναδεικνύουν τη βαθιά νοστιμιά κάθε εποχής. Μελετημένη λίστα κρασιών με πάνω από 350 ετικέτες και από τον ελληνικό και από τον διεθνή αμπελώνα εξασφαλίζει με επιτυχία το pairing και των δύο μενού του εστιατορίου, το σέρβις είναι κομψό και διαθέτει γνώση και ευγένεια.
Μενού - €70
Amuse Buche: Κολοκυθόπιτα / Oreo με κρέμα κατσικίσιου τυριού / Ταρτάρ Γαρίδας με αχλάδι • Ντομάτα (ξινομυζήθρα, βασιλικός, κάππαρη) • Μαγιάτικο (αγγούρι, ροδάκινο, αμύγδαλα) • "Ρεβυθάδα” (κολοκυθάκι, μάραθος, πιπεριά) • Άρνι (φάβα, κολοκυθοανθοί, πράσινες ελιές) • Βερίκοκο (μαρέγκα, πικραμύγδαλο, lime)
Botrini’s Athens / 2 Χρυσοί Σκούφοι

Στο κομψό κι ανεπιτήδευτα φιλόξενο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι απολαμβάνεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία της προσωπικής, βαθιά γευστικής, πρωτοπόρας και συγχρόνως γεμάτης μνήμες κουζίνας του βραβευμένου σεφ. Τα καλοσχεδιασμένα μενού σε ταξιδεύουν από την Κέρκυρα ως την Ιταλία, σε γη και σε θάλασσα, με συνθέσεις-αναφορές σε γεύσεις της παράδοσης, που διηγούνται ιστορίες. Τη γευστική εμπειρία ολοκληρώνει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές οίνων της πόλης.
Μενού - €90
Τα Δάση του Πιεμόντε (άγρια μανιτάρια, τρούφα, φουντούκι) • Περίπατος στην Πλάκα (γύρος σελινόριζας, κρεμμύδι, γιαούρτι) • Carbonara: η ιδιόμορφη εκδοχή του Έκτορα • Ψωμί & Βούτυρο με Μέλι ελαιόλαδο • Ο Ξιφίας των Ψαράδων της Νήσου Elba με κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα • Επτανησιακό Τσιγαρέλι ("λαρδί" σουπιάς, beignet με μελάνι σουπιάς) • Τα Όσια της Νάπολης (σπαγγέτι πομοντόρο, πίτσα μαργαρίτα) • Μπακαλιάρος Μπουρδέτο (πουρές σελινόριζα, ντομάτα, πάπρικα) • Φράουλες & Balsamico di Modena (φράουλες μαγειρεμένες σε port, τριαντάφυλλο) • Οι Ελαιώνες Γύρω απ' το Etrusco (ελαιόλαδο, λεμόνι, εστραγκόν, ανθός αλατιού)
Bungalow 7 / Top Notch

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο πολύ ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απωανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Μενού - €90
Caesar’s Crab salad (iceberg, yuzu, καλαμπόκι, μπέικον) • Tuna tataki (jalapeño dressing, τηγ. κρεμμύδι, φύκια hijiki) • Shrimp tacos (φύλλο tom yum, μαγιονέζα μπέικον, kimchi) • Τόνος tartare (avocado, takuan, kizami wasabi, τραγανό κρεμμύδι, chili soy dressing) • Wagyu oshizusi (ρύζι sushi, φύλλο shiso, καψαλισμένο tartare από wagyu, truffle mayo, τοματίνια κονφί, babu arare) • Black cod miso (πουρές άγριας ρόκας, τσιπς από λαχανίδα) • Skirt steak στο φλόγιστρο (μαριναρισμένη σε den miso, πουρές πατάτας με jalapeno) • Nutty Caramel Fusion (μαύρη σοκολάτα, μους καραμέλας, καραμελωμένα φιστίκια)
*το μενού προορίζεται για 2 άτομα, η τιμή είναι κατ’ άτομο
CTC / 1 Χρυσός Σκούφος

Έχει τη δική του ξεχωριστή αύρα το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό, τόσο στον κομψό εσωτερικό χώρο με την αίσθηση αλλά και αισθητική high-end μοντερνισμού, όσο και στην ανοιχτόκαρδη αυλή, που χαρίζει open air fine dining εμπειρίες όταν ο καιρός το επιτρέπει. Ο σεφ- πατρόν Τσιοτίνης δομεί με ολοένα μεγαλύτερη προσοχή και τόλμη το δικό του ταξίδι, παραμένοντας πιστός στις αρχές του πειραματισμού, της θαρραλέας προσέγγισης στη γεύση και της γαστρονομικής κομψότητας. Οργανικά ευγενικό, άμεσο και άκρως ενημερωμένο για όλες τις πτυχές του εστιατορίου το σέρβις, εξαιρετική η λίστα κρασιών και αποσταγμάτων.
Μενού - €95
Καλωσόρισμα: Cake από φαγόπυρο με νότες καπνού / Αστακοσαλάτα και πράσινο μήλο / Γαρίδες Σαγανάκι / Πιτόγυρο CTC style • Μαγιάτικο με χλωρό σκόρδο, στρείδια και γρανίτα από ακτινίδιο και kiwi • Brioche feuilletée αμπελόφυλλο, ξύγαλο απ τη Σητεία, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • "Γεμιστά" • Βελουτέ καλαμπόκι αρωματισμένη με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο (extra: αστακός ψημένος στα κάρβουνα) • Καλαμάρι Pesto: Ταλιατέλες από καλαμάρι με τομάτα βασιλικό και σάλτσα βουτύρου • Αρνί με συκομαίδα, μελιτζάνα, αμύγδαλο και ξύδι elderflower • Pre dessert • "Πορτοκαλόπιτα" • Mignardises
Herve / 1 Χρυσός Σκούφος

Ένα από τα πιο cool chef’s tables της Αθήνας στήνεται περιμετρικά της ανοιχτής κουζίνας, στην μπάρα του "Herve", με το high end εστιατόριο των σεφ-πατρόν Ερβέ Προνζάτο και Γρηγόρη Κίκη και του έξοχου οικοδεσπότη Γιώργου Ευθυμόπουλου να πατά πάντοτε στιβαρά, δημιουργικά και νόστιμα στο τερέν της αποψάτης fine dining γεύσης. Το πληθωρικό tasting menu εδώ εμπλουτίζεται και ανανεώνεται σταδιακά, υπηρετώντας πιστά τη μαγειρική κοσμοθεωρία του Ερβέ και της ομάδας του μέσα από μικρά γαστρονομικά κομψοτεχνήματα. Πολύ καλή η οινική επιμέλεια από τον σομελιέ Χρήστο Θεοδωρόπουλο και πολύ στιλάτη αυλή.
Μενού - €85
Χταπόδι, sambal, σχοινόπρασο • Bασιλικό καβούρι, ακτινίδιο, παντζάρι, κάρυ • Λακέρδα, φύλλο κάπαρης, λεμόνι, κρεμμύδι • Αυγό ορτυκιού, σπανάκι, άνηθος, αυγά κυκλόπτερου • Πάπια, κρασί πόρτο, miso, μύτες κακάο • Pani puri, φουά γκρα, χέλι, πράσινο μήλο • Λαβράκι, ραβέντι, ροδόνερο, πράσινο chili • Μπακαλιάρος, λαγόχορτο, σελινόριζα, king oyster (Oscietra Caviar + €22) • Φουά γκρα, sudachi, φοινόκιο, ιβίσκος, παλαιωμένη σόγια, σταφύλι, shimeji (+ €27) • Μοσχαρίσια μάγουλα, πατάτα, κάπαρη σαμπούκου (Japanese Wagyu Kagoshima Α5 + €36) • Βασιλικός, καρύδα, φεγιεντίνη, lime • Ροδάκινο, pecan, sabayon, κανέλα • Mignardises
Hytra / 1 Χρυσός Σκούφος

Η "Hytra" φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής, σε ένα χώρο με αρτίστικη διακόσμηση και μεγάλο ατού τον τοίχο-τζαμαρία με θέα τον Υμηττό. Ο διακεκριμένος σεφ Γιώργος Φελεμέγκας παρουσιάζει μια προσωπική, μοντέρνα κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές και εμπνευσμένους, συχνά απρόσμενους συνδυασμούς, όπου το ελληνικό στοιχείο δηλώνει "παρών" με υλικά επιλεγμένα απ’ όλη τη χώρα. Προσεγμένα επιδόρπια, ευγενικό σέρβις και επαρκής λίστα κρασιών.
Μενού - €85
Γιαπράκι, bio μοσχάρι, πράσο, μυρωδικά, koji • Τομάτα – πέστροφα, πιπερίτσα Πέλλας, φράουλα τουρσί, γαριδάκι, garden on top • Μπαρμπούνι, μπουρδέτο, τσιγαριαστά χόρτα, πατάτα, κύμινο • Ψωμί • Καραβίδα, πιπεριά Φλωρίνης, βασιλικός • Χοιρινό Iberico, μορχέλα, λεμονοθύμαρο, jus • Σφαίρες κανέλας, βερίκοκο, ελληνικό γιαούρτι, τριαντάφυλλο • Γλυκίσματα
Matsuhisa Athens / 1 Χρυσός Σκούφος
Η διάσημη κουζίνα του Nobu συναντά το ονειρεμένο location του εστιατορίου στον κόλπο του Αστέρα και το δείπνο γίνεται εμπειρία, τόσο τον χειμώνα στη μινιμαλιστική σάλα με την ανοικτή κουζίνα όσο και το καλοκαίρι στην ασυναγώνιστη βεράντα με θέα τη θάλασσα. Πέρα από το εμβληματικό black cod και το σταθερά κορυφαίο sushi, οι επικεφαλής σεφ της κουζίνας Τόνυ Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος προτείνουν ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ με ιαπωνική λεπτότητα. Το άριστα εκπαιδευμένο σέρβις, τα υψηλού επιπέδου κοκτέιλ από το "UmiBar" και η εμπλουτισμένη λίστα κρασιών σφραγίζουν την εμπειρία.
Μενού - €110
Yellowtail Jalapeno • Matsuhisa Sushi Selection • Σαλάτα Baby Spinach με Dry Miso • Black Cod Kadaifi • Beef Tenderloin Truffle Teriyaki • Suntory Whiskey Cappuccino
Παπαϊωάννου Μικρολίμανο, Κεφαλάρι, Καβούρι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το πρώτο εστιατόριο του Γιώργου Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο, κέρδισε τους Αθηναίους με την ικανότητά του να συλλέγει κορυφαία θαλασσινά καλούδια στις κουζίνες του. Η έδρα του Κεφαλαρίου, στεγασμένη σ’ ένα κηφισιώτικο αρχοντικό του 19ου αι., με φίνο νεοκλασικό διάκοσμο σε λευκές αποχρώσεις και μια κατάφυτη αυλή που λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, συνεχίζει την ίδια παράδοση. Στο Καβούρι, την πιο πρόσφατη προσθήκη στο brand, η φωτεινή και ευρύχωρη σάλα, στα λευκά, με εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και μάρμαρο, καταλήγει σε ένα καταπληκτικό ντεκ που μοιάζει να πλέει στη θάλασσα. Και στα τρία όμως, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, πιστός στο αξίωμά του "από τη θάλασσα στο πιάτο", στηρίζει το μενού στα ψάρια και τα θαλασσινά της ημέρας, με δικούς του προμηθευτές από διάφορα μέρη της χώρας. Τα καλοφτιαγμένα επιδόρπια ολοκληρώνουν το γεύμα.
Μενού - €65
Ψωμί • Ταραμάς • Ταρτάρ τόνου • Σασίμι σφυρίδα • Σαλάτα "Παπαϊωάννου" • Σουπιά τηγανητή με το μελάνι • Χταπόδι σχάρας • Γαρίδα γάμπαρη σχάρα • Ζυμαρικό με όστρακα ημέρας • Εκμέκ κανταΐφι
Patio at the Margi / 1 Χρυσός Σκούφος

Μενού - €90
Aperitif: Κοχύλι, λουκούμι,παστέλι • Amuse Buche: Χτένι • Γαρίδες Κοιλάδος με άρωμα περγαμόντο: Περγαμόνοτ, γρανίτα μήλο και σέλερι, κονσομέ από μήλο • Σουπιές με σπανάκι: Σάλτσα τομάτας, πέστο από σπανάκι, αυγοτάραχο • Μπαρμπούνι: Τομάτα – σουτζούκι, σάλτσα Barigule • Το Ψάρι και η Φάρμα: Μπακαλιάρος, λιαστή τομάτα, σάλτσα αυγολέμονο με φινόκιο • Αρνί: Πουρές πράσινης ελιάς, μελιτζάνες μαριναρισμένες σε τζίντζερ • Pre-Dessert: Χαμομήλι – Τζίντζερ • Ηλιοτρόπιο: Κερήθρα, παγωτό από καστανό ρύζι • Mignardises
Pelagos / 1 Χρυσός Σκούφος

Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο περιβάλλον σύγχρονης πολυτέλειας της σάλας του "Four Seasons Astir Palace" ή, καιρού επιτρέποντος, στη βεράντα του εστιατορίου με τη μοναδική θέα. Κινηματογραφικό σκηνικό η τιρκουάζ ανοιχτή κουζίνα, με τον βραβευμένο Luca Piscazzi και την μπριγάδα του στην εκτέλεση ενός εμπνευσμένου μενού υψηλής κουζίνας που αγαπάει τη θάλασσα. Το κοσμοπολίτικο κοινό του εστιατορίου απολαμβάνει κλασάτες συνθέσεις με τεχνική τελειότητα, πρωτοτυπία και γευστικό βάθος, με το έμπειρο wine pairing του sommelier από μια λίστα αξιώσεων και υποστήριξη επιπέδου από το προσωπικό της σάλας.
Μενού - €90
Canapes • Ντάκος: Ντομάτα, χαρούπι, βερίκοκο, ελαιόλαδο ρίγανης • Τόνος: Emulsion στρείδι - σουσάμι, γκασπάτσο ροδάκινου, παγωτό άνηθου • Ριζότο άγριων μανιταριών: Καραμελωμένα σύκα, καπνιστό χέλι • Σφυρίδα: Ανθός κολοκυθιού, αβοκάντο, bouillon κάρδαμου – βασιλικού • Σοκολάτα 3.0: Βατόμουρο, σουμάκ • Mignardises
Σπονδή / 1 Χρυσός Σκούφος
Στο ίδιο νεοκλασικό του Παγκρατίου από το οποίο ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, η "Σπονδή" είναι σταθερά ένα κλασάτο fine dining εστιατόριο με εμφανές γαλλικό υπόβαθρο. Οι υποβλητικές αίθουσες με τους πέτρινους τοίχους, αλλά και η ατμοσφαιρική αυλή όταν επιτρέπει ο καιρός, αμφότερα στολισμένα με λινά τραπεζομάντιλα και πολυτελή art de la table, ελκύουν το κοινό που εκτιμά μια κλασική έξοδο επιπέδου. Ο βραβευμένος executive chef Arnaud Bignon με τον σεφ Κώστα Κούφαλη στην κουζίνα, προτείνει ένα εποχικό μενού με εμβληματικά υλικά, χρησιμοποιημένα με πρωτοτυπία που σέβεται τη γευστική τους αυτοτέλεια. Επιλογή τυριών από το εξαιρετικό τρόλεϊ του εστιατορίου, προσεγμένα επιδόρπια, μια λίστα κρασιών σε μέγεθος τόμου και το έμπειρο προσωπικό της σάλας ολοκληρώνουν το πολυτελές δείπνο.
Μενού - €90
Snacks: Σπιτικό Ψωμί, Βούτυρο, Ελαιόλαδο • Parfait Foie Gras (Ποπ Κορν, Ρόκα, Πιπέρι Σοκολάτας) • Μπακαλιάρος Pollock (Πιπεριά Piquillo, Βασιλικός, Μαύρο Σκόρδο, Ξυλάγγουρο) • Πάπια (Λωτός, Μάραθος, Gingerbread, Γλυκάνισο) • "Piña Colada" (Ανανάς, Καρύδα, Malibu) • Yuzu (Μέντα, Πράσινο Shiso, Φιστίκι Αιγίνης)
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του θεσμού Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας ενώ το event θα πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), και οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια, με προπληρωμή του δείπνου.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα (https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/), ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "SENSE Restaurant", "GB Roof Garden" και "Tudor Hall", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα.
Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε 1 συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/ (εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο εστιατόριο) εξασφαλίζει 5 συμμετοχές. Ραντεβού για δείπνο λοιπόν!