The Best Pizza Awards: Οι μαέστροι της πίτσας για το 2025

Έγιναν γνωστοί οι 100 Best Pizza Chefs της χρονιάς, σύμφωνα με τον έγκριτο θεσμό. Ένας 'Αθηναίος' ανάμεσά τους.

The Best Pizza Awards: Οι μαέστροι της πίτσας για το 2025 @bonci_gabriele

Η τρίτη έκδοση των The Best Pizza Awards κορυφώθηκε με μια λαμπρή τελετή στο Μιλάνο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια χρονιά τον θεσμό ως τον απόλυτο οδηγό για τους λάτρεις της πίτσας παγκοσμίως. Στο βιομηχανικό αλλά κομψό σκηνικό του Spazio Antologico, East End Studios, πάνω από 500 διεθνείς προσκεκλημένοι –ανάμεσά τους περισσότεροι από 300 κορυφαίοι pizzaiolos, δημοσιογράφοι και γαστρονομικοί δημιουργοί περιεχομένου– συγκεντρώθηκαν για μια καθηλωτική εμπειρία που τίμησε την παράδοση, τη δημιουργικότητα και το μέλλον της πίτσας.

Με αποστολή να διατηρήσουν την ιερή τέχνη της παρασκευής πίτσας ζωντανή, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία, τα The Best Pizza Awards έχουν καθιερωθεί ως η πιο αξιόπιστη και ανεξάρτητη αρχή/θεσμός στον χώρο. Η επιλογή των νικητών βασίζεται στις ψήφους 512 ειδικών από 60 χώρες, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ακεραιότητα – όπου οι σεφ έχουν τον τελικό λόγο, όχι οι χορηγοί.

Στην κορυφή των φετινών βραβείων βρίσκονται τρεις εμβληματικοί σεφ, που με τη δουλειά και το όραμά τους διαμορφώνουν και καθορίζουν το απόλυτο comfort food. Στο νο.1 της λίστας για το 2025 -αποσπώντας την απόλυτη διάκριση- συναντάμε τον Francesco Martucci (I Masanielli, Καζέρτα, Ιταλία). Ο "μάγος" της ζύμης και πρωτοπόρος τεχνικών, επαναπροσδιορίζει την καζερτανική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ματιά. 

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo, Ιταλία), ο μάστορας της "terroir-driven" πίτσας, με έμφαση στα τοπικά υλικά και την πολιτιστική κληρονομιά της Καμπανίας. Έχει αναδειχθεί The Best Pizza Chef τέσσερις συνεχόμενες χρονιές (2021–2024) και παραμένει ανάμεσα στους θρύλους του χώρου.

Την πρώτη τριάδα κλείνει ο Gabriele Bonci (Pizzarium, Ρώμη, Ιταλία). Ο επονομαζόμενος "Μιχαήλ Άγγελος της πίτσας", έχει ανατρέψει τους κανόνες της ρωμαϊκής πίτσας al taglio, μετατρέποντάς τη σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, δημιουργικότητας και γεύσης.

Napul'è

Εστιατόριο Napule στη Βάρη σεφ Francesco Granata

Αξίζει να αναφερθεί πως στη λίστα υπάρχει και αθηναϊκή παρουσία, καθώς ο Φραντσέσκο Γκρανάτα του Napul’è συναντάται στο νο.61. "Γεννημένος στη Νάπολη, μεγάλωσε περιτριγυρισμένος από τα ακαταμάχητα αρώματα του φρεσκοψημένου ψωμιού και της σπιτικής πίτσας. Από την ηλικία των πέντε - έξι ετών περνούσε αμέτρητες ώρες στο αρτοποιείο της μητέρας του, καθισμένος πάνω σε ένα κιβώτιο Coca-Cola για να φτάνει τη matra – το μεγάλο ξύλινο τραπέζι όπου ζυμωνόταν η ζύμη. Εκεί έμαθε τη βαθιά αξία των χεριών γεμάτων αλεύρι, της σκληρής δουλειάς που τρέφεται από την αγάπη, της υπομονής και της μοναδικής θαλπωρής που μόνο ένας ξυλόφουρνος μπορεί να προσφέρει. Μαζί με τη μητέρα του έφτιαχνε παραδοσιακά ψωμιά, pizze nel ruoto και casatielli, κάθε ένα από αυτά ζυμωμένο με οικογενειακή μνήμη και ιστορία, που αργότερα πωλούνταν στο παντοπωλείο του πατέρα του. Εκείνο το μικρό μαγαζί υπήρξε το πρώτο του "σχολείο ζωής", διαμορφώνοντας το πάθος του που τον ακολούθησε μέχρι την ενηλικίωση. Αν και ακολούθησε διαφορετική επαγγελματική πορεία μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, στα 45 του ένιωσε την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψει στη γνήσια του κλίση – την αρτοποιία. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αγκαλιάσει αυτή την αγάπη με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη, αφοσιωμένος πλήρως στην τέχνη του. Σήμερα, στο εστιατόριό του στην Αθήνα, συνεχίζει την πλούσια ναπολιτάνικη παράδοση ενώ ταυτόχρονα καινοτομεί, αναζητώντας την ελαφρότητα και την ευπεψία. Οι πίτσες του τιμούν τις ρίζες τους αλλά κοιτάζουν στο μέλλον, συνδυάζοντας τεχνική, εμπειρία, ψυχή και βαθύ σεβασμό προς την καταγωγή του" σημειώνεται στη σχετική αναφορά της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού για τον Ναπολιτάνο γευσιπλάστη. 

Όλη η λίστα και οι νικητές των ειδικών βραβείων εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.