Γιατί πολλά εστιατόρια βάζουν χαβιάρι στα γλυκά τους

Η περιζήτητη λιχουδιά συναντάται πια και πάνω σε εστιατορικά γλυκά. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Επιδόρπια με χαβιάρι

Ντελικάτο, απολαυστικό, πολυτελές. Το χαβιάρι αποτελεί από μόνο του μια μια εκλεπτυσμένη προσθήκη σε κάθε πιάτο - και όταν λέμε σε κάθε πιάτο, αναφερόμαστε και στο επιδόρπιο. Το έχεις δει να συμβαίνει άλλωστε, με μερικά εστιατόρια να προσφέρουν στο γλυκό μια δόση από αυγά οξυρρύγχου και το αλμυρό, μεταξένιο προφίλ γεύσης τους ώστε να τονίσουν τις δημιουργίες που παίζουν στο κλείσιμο ενός γεύματος. 

Ναι αλλά γιατί; 

Η λέξη κλειδί είναι -σωστά το υπέθεσες- το umami. Το χαβιάρι δίνει τις απαραίτητες -συχνά- δόσεις από αλάτι και μια φρέσκια πινελιά από τη θάλασσα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες (συνήθως) ισορροπίες ή πολύ ιδιαίτερα κοντράστ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάποτε δυσεύρετη λιχουδιά γνωρίζει πλέον τεράστια ζήτηση — εν μέρει χάρη και σε όλα εκείνα τα "caviar bumps” που βλέπουμε στα social media. Σύμφωνα με έρευνες, το 2024 η παγκόσμια αγορά για τα αλμυρά αυγά ψαριού εκτιμήθηκε περίπου στα 450 εκατομμύρια δολάρια — ένα ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η προσθήκη του χαβιαριού στο μενού των επιδορπίων είναι επιπροσθέτως ένας διασκεδαστικός καινούργιος τρόπος για να προσφέρεις μια εμπειρία με χαβιάρι. Το έδεσμα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά ένα ορθά επιμελημένο επιδόρπιο. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι απλά βάζοντας χαβιάρι το πιάτο γίνεται αυτομάτως ξεχωριστό.

Διαβάστε Επίσης

Παρατηρείται δε, πως οι επισκέπτες τείνουν να απολαμβάνουν με αργό ρυθμό τα επιδόρπια με χαβιάρι, κυριολεκτικά γευόμενοι κάθε μπουκιά. 'Η τέλος πάντων, προσποιούμενοι ότι το κάνουν. 

Για να μην το παρατραβάμε, σκέψου το ως την μια εξέλιξη της όποιας γλυκό-αλμυρής απόλαυσης. Και θα είσαι ΟΚ με αυτό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.