Γιατί πολλά εστιατόρια βάζουν χαβιάρι στα γλυκά τους

Η περιζήτητη λιχουδιά συναντάται πια και πάνω σε εστιατορικά γλυκά. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Επιδόρπια με χαβιάρι

Ντελικάτο, απολαυστικό, πολυτελές. Το χαβιάρι αποτελεί από μόνο του μια μια εκλεπτυσμένη προσθήκη σε κάθε πιάτο - και όταν λέμε σε κάθε πιάτο, αναφερόμαστε και στο επιδόρπιο. Το έχεις δει να συμβαίνει άλλωστε, με μερικά εστιατόρια να προσφέρουν στο γλυκό μια δόση από αυγά οξυρρύγχου και το αλμυρό, μεταξένιο προφίλ γεύσης τους ώστε να τονίσουν τις δημιουργίες που παίζουν στο κλείσιμο ενός γεύματος. 

Ναι αλλά γιατί; 

Η λέξη κλειδί είναι -σωστά το υπέθεσες- το umami. Το χαβιάρι δίνει τις απαραίτητες -συχνά- δόσεις από αλάτι και μια φρέσκια πινελιά από τη θάλασσα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες (συνήθως) ισορροπίες ή πολύ ιδιαίτερα κοντράστ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάποτε δυσεύρετη λιχουδιά γνωρίζει πλέον τεράστια ζήτηση — εν μέρει χάρη και σε όλα εκείνα τα "caviar bumps” που βλέπουμε στα social media. Σύμφωνα με έρευνες, το 2024 η παγκόσμια αγορά για τα αλμυρά αυγά ψαριού εκτιμήθηκε περίπου στα 450 εκατομμύρια δολάρια — ένα ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η προσθήκη του χαβιαριού στο μενού των επιδορπίων είναι επιπροσθέτως ένας διασκεδαστικός καινούργιος τρόπος για να προσφέρεις μια εμπειρία με χαβιάρι. Το έδεσμα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά ένα ορθά επιμελημένο επιδόρπιο. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι απλά βάζοντας χαβιάρι το πιάτο γίνεται αυτομάτως ξεχωριστό.

Διαβάστε Επίσης

Παρατηρείται δε, πως οι επισκέπτες τείνουν να απολαμβάνουν με αργό ρυθμό τα επιδόρπια με χαβιάρι, κυριολεκτικά γευόμενοι κάθε μπουκιά. 'Η τέλος πάντων, προσποιούμενοι ότι το κάνουν. 

Για να μην το παρατραβάμε, σκέψου το ως την μια εξέλιξη της όποιας γλυκό-αλμυρής απόλαυσης. Και θα είσαι ΟΚ με αυτό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
22/10/2025

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.