Γιατί πολλά εστιατόρια βάζουν χαβιάρι στα γλυκά τους

Η περιζήτητη λιχουδιά συναντάται πια και πάνω σε εστιατορικά γλυκά. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Επιδόρπια με χαβιάρι

Ντελικάτο, απολαυστικό, πολυτελές. Το χαβιάρι αποτελεί από μόνο του μια μια εκλεπτυσμένη προσθήκη σε κάθε πιάτο - και όταν λέμε σε κάθε πιάτο, αναφερόμαστε και στο επιδόρπιο. Το έχεις δει να συμβαίνει άλλωστε, με μερικά εστιατόρια να προσφέρουν στο γλυκό μια δόση από αυγά οξυρρύγχου και το αλμυρό, μεταξένιο προφίλ γεύσης τους ώστε να τονίσουν τις δημιουργίες που παίζουν στο κλείσιμο ενός γεύματος. 

Ναι αλλά γιατί; 

Η λέξη κλειδί είναι -σωστά το υπέθεσες- το umami. Το χαβιάρι δίνει τις απαραίτητες -συχνά- δόσεις από αλάτι και μια φρέσκια πινελιά από τη θάλασσα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες (συνήθως) ισορροπίες ή πολύ ιδιαίτερα κοντράστ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάποτε δυσεύρετη λιχουδιά γνωρίζει πλέον τεράστια ζήτηση — εν μέρει χάρη και σε όλα εκείνα τα "caviar bumps” που βλέπουμε στα social media. Σύμφωνα με έρευνες, το 2024 η παγκόσμια αγορά για τα αλμυρά αυγά ψαριού εκτιμήθηκε περίπου στα 450 εκατομμύρια δολάρια — ένα ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η προσθήκη του χαβιαριού στο μενού των επιδορπίων είναι επιπροσθέτως ένας διασκεδαστικός καινούργιος τρόπος για να προσφέρεις μια εμπειρία με χαβιάρι. Το έδεσμα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά ένα ορθά επιμελημένο επιδόρπιο. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι απλά βάζοντας χαβιάρι το πιάτο γίνεται αυτομάτως ξεχωριστό.

Διαβάστε Επίσης

Παρατηρείται δε, πως οι επισκέπτες τείνουν να απολαμβάνουν με αργό ρυθμό τα επιδόρπια με χαβιάρι, κυριολεκτικά γευόμενοι κάθε μπουκιά. 'Η τέλος πάντων, προσποιούμενοι ότι το κάνουν. 

Για να μην το παρατραβάμε, σκέψου το ως την μια εξέλιξη της όποιας γλυκό-αλμυρής απόλαυσης. Και θα είσαι ΟΚ με αυτό.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ovio και Cupola στηρίζουν με τα ξεχωριστά πιάτα τους τα Παιδικά Χωριά SOS

Το 50% των εσόδων από τα ξεχωριστά πιάτα των εστιατορίων Ovio και Cupula διατίθεται στα Παιδικά Χωριά SOS.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
15/12/2025

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.