
Ντελικάτο, απολαυστικό, πολυτελές. Το χαβιάρι αποτελεί από μόνο του μια μια εκλεπτυσμένη προσθήκη σε κάθε πιάτο - και όταν λέμε σε κάθε πιάτο, αναφερόμαστε και στο επιδόρπιο. Το έχεις δει να συμβαίνει άλλωστε, με μερικά εστιατόρια να προσφέρουν στο γλυκό μια δόση από αυγά οξυρρύγχου και το αλμυρό, μεταξένιο προφίλ γεύσης τους ώστε να τονίσουν τις δημιουργίες που παίζουν στο κλείσιμο ενός γεύματος.
Ναι αλλά γιατί;
Η λέξη κλειδί είναι -σωστά το υπέθεσες- το umami. Το χαβιάρι δίνει τις απαραίτητες -συχνά- δόσεις από αλάτι και μια φρέσκια πινελιά από τη θάλασσα, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες (συνήθως) ισορροπίες ή πολύ ιδιαίτερα κοντράστ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κάποτε δυσεύρετη λιχουδιά γνωρίζει πλέον τεράστια ζήτηση — εν μέρει χάρη και σε όλα εκείνα τα "caviar bumps” που βλέπουμε στα social media. Σύμφωνα με έρευνες, το 2024 η παγκόσμια αγορά για τα αλμυρά αυγά ψαριού εκτιμήθηκε περίπου στα 450 εκατομμύρια δολάρια — ένα ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η προσθήκη του χαβιαριού στο μενού των επιδορπίων είναι επιπροσθέτως ένας διασκεδαστικός καινούργιος τρόπος για να προσφέρεις μια εμπειρία με χαβιάρι. Το έδεσμα μπορεί να συμπληρώσει ιδανικά ένα ορθά επιμελημένο επιδόρπιο. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι απλά βάζοντας χαβιάρι το πιάτο γίνεται αυτομάτως ξεχωριστό.
Παρατηρείται δε, πως οι επισκέπτες τείνουν να απολαμβάνουν με αργό ρυθμό τα επιδόρπια με χαβιάρι, κυριολεκτικά γευόμενοι κάθε μπουκιά. 'Η τέλος πάντων, προσποιούμενοι ότι το κάνουν.
Για να μην το παρατραβάμε, σκέψου το ως την μια εξέλιξη της όποιας γλυκό-αλμυρής απόλαυσης. Και θα είσαι ΟΚ με αυτό.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.