Τα χαβιαροπαντρέματα της Αθήνας

Χαβιάρι στο πεϊνιρλί, χαβιάρι στα μακαρόνια, χαβιάρι και στο cheesecake: μήπως ο πολύτιμος θαλασσινός θησαυρός είναι η νέα ρόκα - παρμεζάνα της πόλης;

Χαβιάρι Αθήνα Gallina

Πριν από λίγα χρόνια ήταν το παστινάκι, πριν απ’ αυτό η κρέμα σελινόριζας, κάποια στιγμή η ταπεινή λακέρδα, και φέτος η απόλυτη ανατροπή: το πολύτιμο χαβιάρι ήρθε και θρονιάστηκε, αφράτο και λαχταριστό, στο βάθρο του υλικού της σεζόν, σα να ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε απ’ την εστιατορική μας πιάτσα. Και δεν μιλάμε για υλικό της σεζόν στα υψηλά σαλόνια των fine dining ιδρυμάτων της πόλης – αυτά το τιμούσαν ούτως η άλλως στις περίτεχνες συνθέσεις των μενού τους σταθερά και παλαιόθεν. Όχι, εδώ μιλάμε για την εισβολή του χαβιαριού σε στέκια καινούρια (ή, πάντως, όχι παλιά) ανατρεπτικά, νεανικά και φουλ social media-κά, οι σεφ των οποίων χρησιμοποιούν το ευαίσθητο αυγό του οξύρρυγχου σε χαβιαροπαντρέματα εντελώς ροκ-εν-ρολ, δίνοντας στο ελιτίστικο υλικό μια γοητεία αλήτικη και – γιατί όχι – εκδημοκρατιστική. Τιμολογιακών κριτηρίων εξαιρουμένων, βέβαια…

Χαβιάρι Αθήνα Ex Machina
Άνταμ Κοντοβάς
Στην "ορφανή" μακαρονάδα του Άνταμ Κοντοβά, η ορφάνια θεραπεύεται με λίγο χαβιαράκι

"Φούστα - μπλούζα έχει γίνει το χαβιάρι", παραδέχεται γελώντας ο Άνταμ Κοντοβάς, που στο ολοκαίνουριο (και πολύ hot table) εστιατόριό του, το "Ex Machina", προτείνει την πλήρη απελευθέρωση του εκλεκτού εδέσματος. "Προσθέστε σε όποιο πιάτο θέλετε, το χαβιάρι πάει με όλα", γράφει το μενού, που περιλαμβάνει πιάτα όπως ο ωμός κέφαλος με βινεγκρέτ τσίλι, ταπιόκα και κάσιους, ή ο άγριος πετεινός στα κάρβουνα με Machina glaze και τηγανητό κρεμμύδι. "Είχα σκοπό να το βάλω σε δύο πιάτα μόνο, όμως σκέφτηκα γιατί όχι, ας το αφήσω στο κοινό", σημειώνει, υπογραμμίζοντας και την αξιοσημείωτη ανταπόκριση: "ενώ το φοβόμουν, η ζήτηση είναι τέτοια, που τελικά δεν το πιστεύω", παραδέχεται. Η "ορφανή" μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς και ΧΟ sauce, που ο Μπάμπης Δούκας εύστοχα προέβλεψε, ως πιάτο που θα εξελιχθεί σε "ένα τα πιο πολυσυζητημένα της αθηναϊκής comfortιάς", έχει αναδειχθεί ως βασικός καμβάς για το χαβιάρι Κασπίας του "Ex Machina" (ξορκίζοντας την ορφάνια, προφανώς), ενώ δεν είναι λίγοι και οι τολμηροί που το συνδυάζουν με την τάρτα σοκολάτας με miso, αναπαριστώντας τρόπον τινά ένα πρόσφατο σουξέ του Bruno Verjus από το παριζιάνικο "Table" (#10 στα World’s 50 Best).

Χαβιάρι Αθήνα Brutus
@o_proimakis
Τσιμπιτή ένταση δίνει η θαλασσινή λιχουδιά στο αφράτο πεϊνιρλί του "Brutus" 

Όχι ακριβώς χαβιάρι - χαβιάρι, αλλά το next best thing γευστικά (και πολύ better thing τιμολογιακά), χρησιμοποιεί ο Μιχάλης Νουρλόγλου στα μικρά (στο μάτι, αλλά μεγάλα στη νοστιμιά) πεϊνιρλί του "Brutus": την avruga (αυγά ρέγκας), που δίνει ρέστα όταν συνδυαστεί με αυγό ορτυκιού, εδώ ο βραβευμένος σεφ τη χρησιμοποιεί "ως την τρομπέτα σε ένα jazz κομμάτι γραμμένο για μπάσο", όπως λέει γλαφυρά ο ίδιος για το πιάτο. Τα αφράτα πεϊνιρλάκια του, με τη βουτυρένια κρέμα από κασέρι, τη λιχούδικη λιπαρότητα απ' το λαρδί και τον άψογα μελωμένο κρόκο που γεμίζει το στόμα, αποκτούν καρφιτσωτή ένταση χάρη στις μικρές σφαιρίτσες θαλασσινής νοστιμιάς. Και μολονότι δεν πρωταγωνιστεί, παρά μάλλον συμπληρώνει το σύνολο δίνοντας την αλμύρα που του λείπει, η λοξή παρουσία του υλικού, ίσως εκφράζει στον καλύτερο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο έχει τρυπώσει και το ίδιο το χαβιάρι στα στέκια αυτά: ως μια πολυτέλεια που έχουμε την πολυτέλεια να λοξοκοιτάξουμε.

Χαβιάρι Αθήνα Gallina
@gallina.athens
Το cheesecake με χαβιάρι Thesauri του "Gallina" είναι το πιο πολυσυζητημένο χαβιαροπάντρεμα της σεζόν - για την ώρα τουλάχιστον...

Το χαβιάρι στην κορφή του βάσκικου cheesecake του "Gallina", για παράδειγμα, είναι ένα εντελώς εκτός βιβλιογραφίας πάντρεμα, που έχει όμως τη θεωρητική του βάση. "Κλασικός παρτενέρ για το χαβιάρι είναι η sour cream", σημειώνει ο εμπνευστής του, χρυσοσκουφάτος σεφ Παύλος Κυριάκης, που έχει μάλιστα επιλέξει για το πιάτο του το ελληνικό χαβιάρι "Thesauri" από την Άρτα. Έτσι, λοιπόν, στο δικό του χαβιαροπάντρεμα έχει χρίσει ως παρτενέρ τη στακάτη κρέμα του άγλυκου γλυκού του, κι αν δεν σας αρέσει, δεν πειράζει. Εκτός του ότι γράφει καταπληκτικά στις φωτογραφίες (ιδίως για τη γιορτινή σεζόν), σας προσφέρει και την ανεκτίμητης αξίας ευκαιρία να προβείτε σε μια πεντανόστιμη χειρονομία γαστρονομικού σνομπισμού: να κάνετε ένα τσουπ με το κουταλάκι σας, και να τινάξετε το χαβιάρι στην άκρη! Πόσο συχνά έχετε τέτοια δυνατότητα;

Σε πιο κλασικά μονοπάτια

Χαβιάρι Αθήνα Μεγάλη Βρεταννία
Τι άλλο θα έκανε η Μεγάλη Βρεταννία στο "Alexander's Bar" αν όχι Caviar Fridays...

Τα dumplings γαρίδας Κοιλάδας σε κρέμα foie gras με χαβιάρι, του "Matsuhisa Athens", είναι σταθερά ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του λεκανοπεδίου, που αξίζει ακόμη και μόνο του το ταξίδι μέχρι τις άκρες των Νοτίων Προαστίων, ενώ λίγο πιο δίπλα το brunch του "Beefbar Athens" φέρνει το χαβιάρι στην πρωινή ζώνη, με το Pearls & Eggs: ένα λιχούδικο πιάτο όπου οι τραγανές πέρλες από Oscietra ξαπλώνουν πάνω σε κρεμώδη scrambled eggs, σε μια κλασική γευστική υπέρβαση. Αν θέλετε το χαβιάρι σας στο επίκεντρο, όμως, η "Μεγάλη Βρεταννία" έχει ξεκινήσει τις Champagne & Caviar Fridays στο "Alexander's Bar", γιατί τι άλλο θα έκανε η "Μεγάλη Βρεταννία", αν όχι Champagne & Caviar Fridays στο "Alexander's Bar". "Ήσουν καλεσμένος σε κάποιο event;", ρώτησα το Νίκο Κοντόπολο όταν στο timeline του είδα λοφάκια από τον θαλασσινό θησαυρό να ξεκουράζονται σε μπλινίς με sour cream και περιδέραια από λεπτεπίλεπτες φυσαλίδες να πεταρίζουν σε flute glasses στο πλάι. "Ήμουν εδώ για ένα επαγγελματικό ραντεβού κι απλά εμφανίστηκε ο Κουστούδης να κάνει τα δικά του", ήταν η απάντηση που έλαβα. Όπως θα έλεγε κι ο μεγάλος στωικός των ημερών μας, Νίκος Ευαγγελάτος, "τι πιο σύνηθες να συμβεί"…

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Matsuhisa Athens

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Alexander’s Bar

Βασ. Γεωργίου Α΄1 (Ξενοδ. «Grande Bretagne»), πλ. Συντάγματος
  • Bars

Beefbar Athens

Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace), Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Brutus Tavern

Λεβέντη 3, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Gallina

Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2025

Η Τρελή Ροδιά: Η νέα άφιξη στα Άνω Πετράλωνα όπου θα φας καλά και φθηνά

Η νέα γαστροταβέρνα των Πετραλώνων είναι ένας ιδανικός γευστικός προορισμός. Δοκιμάσαμε ορισμένα highlights του μενού και ιδού όλα όσα ξεχωρίσαμε.

12 με Τόνο

Ένα μικροσκοπικό στέκι με μεγάλα κότσια, στην εκτός ραντάρ πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Matcha Latte: Tο trend της εποχής και πού θα το βρεις στην Αθήνα

Τι είναι το φιστικί ρόφημα που έχει κατακλύσει το feed σου και πού μπορείς να το δοκιμάσεις στην πόλη μας;

To Yaboo στον Πειραιά κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και μας προσκαλεί σε πάρτυ

Bar bites, κοκτέιλ και χορευτική μουσική μας περιμένουν στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο.

Σάββατο με BBQ στο Colonial στο Golf της Γλυφάδας

Επιστροφή με γεύσεις και μουσική κάθε Σάββατο μεσημέρι.

Βεργιώτικο

Στο ατμοσφαιρικό του εστιατόριο στη Βέροια, ο Νίκος Μαλλιάρας συνεχίζει να υπηρετεί επίμονα την τέχνη του κρέατος και την απόλαυση του μακριά από τις συνήθεις ταξιδιωτικές συντεταγμένες.