Χρυσοί Σκούφοι 2025 | Karime Lopez & Takahiko Kondo: "Είναι πρόκληση για εμάς να μαγειρεύουμε για τους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας"

Ζευγάρι στη ζωή αλλά και στην κουζίνα της «Gucci Osteria da Massimo Bottura» στη Φλωρεντία, η Karime Lopez και ο Takahiko Kondo μοιράζονται μαζί μας χαρακτηριστικά ενσταντανέ της συναρπαστικής τους πορείας λίγο προτού βρεθούν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν και μαγειρέψουν το diner de gala της φετινής απονομής των Χρυσών Σκούφων στις 10/3 στο «Domus» της Γλυφάδας.

gucci1

Πότε συνειδητοποιήσατε πως η μαγειρική είναι το πάθος σας;
K.L.:
Προέρχομαι από μια οικογένεια που ανέκαθεν διατηρούσε εστιατόρια στο Μεξικό όμως όλα ξεκίνησαν για εμένα όταν σε ηλικία 18 ετών πήγα στο Παρίσι για να σπουδάσω γλυπτική στην L’école des Beaux-arts. Ερχόμενη σε επαφή με την εστιατορική σκηνή της γαλλικής πρωτεύουσας και ειδικά με τα ζαχαροπλαστεία φημισμένων pastry chef όπως ο Philippe Conticini, συνειδητοποίησα πως η μαγειρική θα μου επέτρεπε να συνδυάσω τις δύο μεγαλύτερες αγάπες της ζωής μου που είναι το φαγητό και η τέχνη. 

Τ.Κ.: Εγώ το συνειδητοποίησα μάλλον στην πράξη, όταν ξεκίνησα σε νεαρή ηλικία να εργάζομαι σε ένα φημισμένο ιταλικό εστιατόριο στο Τόκιο προκειμένου να υποστηρίξω οικονομικά την οικογένεια μου. Ο σεφ και ιδιοκτήτης του είχε ζήσει προηγουμένως για αρκετά χρόνια στη Φλωρεντία και οι πολλές συζητήσεις μας με ενέπνευσαν να κυνηγήσω το όνειρο μου και να πάω στην Ιταλία για να εμβαθύνω σε αυτό που αγαπούσα να κάνω. 

gucci2
Karime Lopez

Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σας μέχρι σήμερα και γιατί;
K.L.: Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη μου μαθητεία στο εστιατόριο "Can Fabes" στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης και τη μοναδική ικανότητα που είχε ο εξαιρετικός του σεφ Santi Santamaria να οργανώνει τα μέλη της κουζίνας, δημιουργώντας την αίσθηση της ομάδας. Δουλεύοντας με τον Enrique Alvera στο εμβληματικό "Pujol" του Μεξικό, συνειδητοποίησα πως η ζωή στην κουζίνα δεν σημαίνει μόνο στρατιωτική πειθαρχία αλλά μπορεί να εμπεριέχει και ένα κομμάτι διασκέδασης. Ως sous chef του Virgilio Martinez στο κορυφαίο "Central" στο Περού ήρθα σε επαφή με ένα εντελώς διαφορετικό είδος κουζίνας και έναν τεράστιο πλούτο υλικών που δεν είχα ξανασυναντήσει ως τότε.

Τ.Κ.: Θα έλεγα ένα μικρό εστιατόριο στην περιοχή του Βένετο όπου δούλεψα όταν πρωτοήρθα στην Ιταλία γιατί εκεί ήρθα σε επαφή με την πραγματική όψη της ιταλικής κουζίνας και την ταυτότητα της. Και βεβαίως το "Osteria Francescana" του σπουδαίου Massimo Bottura, έχοντας γίνει μάρτυρας και κομμάτι της εξέλιξης του από την εποχή που είχε ένα αστέρι Michelin μέχρι την κατάκτηση των πολυπόθητων τριών. 

gucci3
Takahiko Kondo

Έχετε εργαστεί και οι δύο κοντά στον Massimo Bottura. Τι σημαίνει για εσάς; 
Τ.Κ.: Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον για πάνω από είκοσι χρόνια, ουσιαστικά μεγαλώνεις μαζί του και από ένα σημείο και μετά γίνεται μέλος της οικογένειας σου. 

K.L.: Ο δικός μου δεσμός μαζί του είναι διαφορετικός. Για εμένα είναι ο άνθρωπος από τον οποίο πάντα έχω κάτι να μάθω και που μας έχει δώσει την ελευθερία να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει στην "Gucci Osteria".

Πώς θα περιγράφατε την κουζίνα που παρουσιάζετε στο εστιατόριο;
Τ.Κ. & K.L.: Είμαστε τα μέρη για τα οποία έχουμε δουλέψει και τα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει. Το φαγητό μας είναι η δική μας, σύγχρονη ματιά στην ιταλική κουζίνα που δεν αντιμετωπίζουμε όμως με νοσταλγική διάθεση. Το background μας είναι διαφορετικό και μας αρέσει να μεταχειριζόμαστε τα ιταλικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά με έναν τρόπο οικείο και διαφορετικό μαζί. Δημιουργούμε μια νέα παράδοση που μπορεί στο μέλλον να γίνει κλασική.

Υπάρχει ένα αφήγημα πίσω από τα πιάτα σας;
K.L.:
Κάθε πιάτο που σερβίρεται στο εστιατόριο έχει τη σφραγίδα μας και εκφράζει την πορεία αλλά και την εξέλιξη μας ως δημιουργών. Οι tostadas για παράδειγμα, με μαριναρισμένη παλαμίδα σε λεμόνια από τη Σικελία και πράσινη σος από αβοκάντο που σερβίρουμε στο εστιατόριο από την πρώτη μέρα λειτουργίας, είναι ένα πιάτο-φόρος τιμής στις μεξικάνικες ρίζες μου μαζί με έντονα χρώματα που αγαπώ ιδιαίτερα και με εκφράζει απόλυτα. 

gucci4

Η ζωή στην κουζίνα είναι πολύ απαιτητική. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Τ.Κ. & K.L.: Μέχρι πριν λίγα χρόνια μας άρεσε πολύ να ταξιδεύουμε και να τρώμε σε εστιατόρια. Πλέον όμως απολαμβάνουμε εξίσου το χρόνο που περνάμε στο σπίτι παρέα με τη μικρή μας κόρη. 

Πώς αισθάνεστε που θα έρθετε στην Ελλάδα και θα μαγειρέψετε για το diner de gala των Χρυσών Σκούφων;
Τ.Κ. & K.L.: Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί γνωρίζουμε το γαστρονομικό κύρος που έχει ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων και χαιρόμαστε που θα μαγειρέψουμε για τους κορυφαίους σεφ της χώρας και άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Είναι μια πρόκληση για εμάς, όμως ως ζευγάρι αγαπάμε τις προκλήσεις. Εκτός αυτού, αγαπάμε πολύ και την Ελλάδα την οποία έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές και σκοπεύουμε να έρθουμε ξανά για διακοπές φέτος το καλοκαίρι. 

Με την υποστήριξη:
Υπουργείο Τουρισμού - ΕΟΤ 
Περιφέρεια Αττικής  - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με την αιγίδα
Υπουργείο Ανάπτυξης - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δήμος Αθηναίων

Χορηγοί
ΔΕΗ
S.Pellegrino - Acqua Panna
Kaiser
AB Βασιλόπουλος
Campari
Nespresso Professional
Δ.Α.Α. "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών
Aegean

Υποστηρικτές
Unilever Food Solutions
Zielinski & Rozen
Alpha Estate

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.