Τι τρώμε και τι πίνουμε την Σαρακοστή;

Η Σαρακοστή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και υγιεινές διατροφικές επιλογές, με φαγητά και ποτά που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιόδου.

Σαρακοστή © shutterstock

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που ακολουθείται από πολλούς, όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και ως μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Κατά τη διάρκειά της, αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών και φυτικών προϊόντων. Αυτό επηρεάζει φυσικά και τις γευστικές μας συνήθειες, τόσο ως προς το φαγητό όσο και ως προς τα ποτά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Οι νηστίσιμες γεύσεις χαρακτηρίζονται από την απλότητα, αλλά και την ποικιλία τους. Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, βρίσκονται στο επίκεντρο, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και φυτική πρωτεΐνη. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, είτε ως σούπες είτε ως σαλάτες με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και μυρωδικά. Σημαντική θέση στο τραπέζι κατέχουν και τα λαδερά φαγητά, όπως οι αγκινάρες, τα φασολάκια, ο αρακάς και τα γεμιστά χωρίς κιμά, που συνοδεύονται συνήθως από ψωμί ή παξιμάδια.

Οινοποιία Αθανασίου Σαρακοστή
Ασύρτικο του Οινοποιείου Αθανασίου

Ιδιαίτερα αγαπητά, ωστόσο, είναι τα θαλασσινά, τα οποία καταναλώνονται κυρίως τις ημέρες που επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου και κρασιού. Το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καλαμάρια προσφέρουν γεύση και πρωτεΐνη, ενώ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, όπως ψητά, τηγανητά ή μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας και κρασί. Όπως επίσης και τα μύδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα οποία γίνονται ο ιδανικός συνδυασμός για το ανανεωμένο Ασύρτικο του Οινοποιείου Αθανασίου.

ΠΙΛΑΒΑΣ
Ποτοποιία Πιλαβάς

Για να συνοδεύσουμε ψάρια και θαλασσινά, μεζεκλίκια και πιάτα ζυμαρικών η Ποτοποιία Πιλαβάς μάς προσφέρει το αγαπημένο σε όλους ούζο και συγκεκριμένα το Ούζο Νέκταρ Πιλαβάς, το Ούζο Gold Πιλαβάς. Και bonus για το φινάλε, τεντούρα, από εκχυλίσματα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου μέσα σε κρασί μαυροδάφνης.

τσίπουρο Ηδωνικό
Τσίπουρο Ηδωνικό

Από το τραπέζι δεν λείπουν επίσης οι χορτοφαγικοί μεζέδες από λαχανικά και όσπρια, όπως ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες. Αυτές οι προτάσεις ταιριάζουν απόλυτα με το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, αναδεικνύοντας τις αλμυρές και πικάντικες γεύσεις των σαρακοστιανών μεζέδων. 

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Το κρασί, από την άλλη, κυρίως το λευκό ή το ροζέ, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για συνοδεία θαλασσινών, και για αυτό έχει προνοήσει το Κτήμα Σκούρα με το "Salto Wild Yeast" αλλά και η Οινοποιητική Σώκος που μάς προσφέρει πέντε νέες προτάσεις που θα απογειώσει τις σαρακοστιανές μας γεύσεις. Εδώ θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων. Αυτοί οι συνδυασμοί προσφέρουν ποικιλία και εξαιρετική ισορροπία στις γεύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη φρεσκάδα των θαλασσινών και τη μοναδικότητα των νηστίσιμων υλικών.

Οινοποιητική Σώκος Σαρακοστή

Τέλος, η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, συνοδεύει συχνά τα νηστίσιμα εδέσματα, μαζί με τον χαλβά, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά αυτής της περιόδου.

Ο συνδυασμός θαλασσινών, οσπρίων, λαχανικών και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων, μαζί με προσεκτικά επιλεγμένα ποτά, δημιουργεί ένα ισορροπημένο και απολαυστικό διατροφικό πλάνο, που μπορεί να εμπλουτίσει τη γευστική μας εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.