
Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που ακολουθείται από πολλούς, όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και ως μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Κατά τη διάρκειά της, αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών και φυτικών προϊόντων. Αυτό επηρεάζει φυσικά και τις γευστικές μας συνήθειες, τόσο ως προς το φαγητό όσο και ως προς τα ποτά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
Οι νηστίσιμες γεύσεις χαρακτηρίζονται από την απλότητα, αλλά και την ποικιλία τους. Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, βρίσκονται στο επίκεντρο, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και φυτική πρωτεΐνη. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, είτε ως σούπες είτε ως σαλάτες με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και μυρωδικά. Σημαντική θέση στο τραπέζι κατέχουν και τα λαδερά φαγητά, όπως οι αγκινάρες, τα φασολάκια, ο αρακάς και τα γεμιστά χωρίς κιμά, που συνοδεύονται συνήθως από ψωμί ή παξιμάδια.

Ιδιαίτερα αγαπητά, ωστόσο, είναι τα θαλασσινά, τα οποία καταναλώνονται κυρίως τις ημέρες που επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου και κρασιού. Το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καλαμάρια προσφέρουν γεύση και πρωτεΐνη, ενώ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, όπως ψητά, τηγανητά ή μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας και κρασί. Όπως επίσης και τα μύδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα οποία γίνονται ο ιδανικός συνδυασμός για το ανανεωμένο Ασύρτικο του Οινοποιείου Αθανασίου.

Για να συνοδεύσουμε ψάρια και θαλασσινά, μεζεκλίκια και πιάτα ζυμαρικών η Ποτοποιία Πιλαβάς μάς προσφέρει το αγαπημένο σε όλους ούζο και συγκεκριμένα το Ούζο Νέκταρ Πιλαβάς, το Ούζο Gold Πιλαβάς. Και bonus για το φινάλε, τεντούρα, από εκχυλίσματα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου μέσα σε κρασί μαυροδάφνης.

Από το τραπέζι δεν λείπουν επίσης οι χορτοφαγικοί μεζέδες από λαχανικά και όσπρια, όπως ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες. Αυτές οι προτάσεις ταιριάζουν απόλυτα με το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, αναδεικνύοντας τις αλμυρές και πικάντικες γεύσεις των σαρακοστιανών μεζέδων.

Το κρασί, από την άλλη, κυρίως το λευκό ή το ροζέ, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για συνοδεία θαλασσινών, και για αυτό έχει προνοήσει το Κτήμα Σκούρα με το "Salto Wild Yeast" αλλά και η Οινοποιητική Σώκος που μάς προσφέρει πέντε νέες προτάσεις που θα απογειώσει τις σαρακοστιανές μας γεύσεις. Εδώ θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων. Αυτοί οι συνδυασμοί προσφέρουν ποικιλία και εξαιρετική ισορροπία στις γεύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη φρεσκάδα των θαλασσινών και τη μοναδικότητα των νηστίσιμων υλικών.

Τέλος, η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, συνοδεύει συχνά τα νηστίσιμα εδέσματα, μαζί με τον χαλβά, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά αυτής της περιόδου.
Ο συνδυασμός θαλασσινών, οσπρίων, λαχανικών και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων, μαζί με προσεκτικά επιλεγμένα ποτά, δημιουργεί ένα ισορροπημένο και απολαυστικό διατροφικό πλάνο, που μπορεί να εμπλουτίσει τη γευστική μας εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.