Τι τρώμε και τι πίνουμε την Σαρακοστή;

Η Σαρακοστή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και υγιεινές διατροφικές επιλογές, με φαγητά και ποτά που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιόδου.

Σαρακοστή © shutterstock

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που ακολουθείται από πολλούς, όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και ως μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής. Κατά τη διάρκειά της, αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών και φυτικών προϊόντων. Αυτό επηρεάζει φυσικά και τις γευστικές μας συνήθειες, τόσο ως προς το φαγητό όσο και ως προς τα ποτά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.

Οι νηστίσιμες γεύσεις χαρακτηρίζονται από την απλότητα, αλλά και την ποικιλία τους. Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, βρίσκονται στο επίκεντρο, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και φυτική πρωτεΐνη. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, είτε ως σούπες είτε ως σαλάτες με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, λεμόνι και μυρωδικά. Σημαντική θέση στο τραπέζι κατέχουν και τα λαδερά φαγητά, όπως οι αγκινάρες, τα φασολάκια, ο αρακάς και τα γεμιστά χωρίς κιμά, που συνοδεύονται συνήθως από ψωμί ή παξιμάδια.

Οινοποιία Αθανασίου Σαρακοστή
Ασύρτικο του Οινοποιείου Αθανασίου

Ιδιαίτερα αγαπητά, ωστόσο, είναι τα θαλασσινά, τα οποία καταναλώνονται κυρίως τις ημέρες που επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου και κρασιού. Το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καλαμάρια προσφέρουν γεύση και πρωτεΐνη, ενώ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, όπως ψητά, τηγανητά ή μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας και κρασί. Όπως επίσης και τα μύδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα οποία γίνονται ο ιδανικός συνδυασμός για το ανανεωμένο Ασύρτικο του Οινοποιείου Αθανασίου.

ΠΙΛΑΒΑΣ
Ποτοποιία Πιλαβάς

Για να συνοδεύσουμε ψάρια και θαλασσινά, μεζεκλίκια και πιάτα ζυμαρικών η Ποτοποιία Πιλαβάς μάς προσφέρει το αγαπημένο σε όλους ούζο και συγκεκριμένα το Ούζο Νέκταρ Πιλαβάς, το Ούζο Gold Πιλαβάς. Και bonus για το φινάλε, τεντούρα, από εκχυλίσματα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου μέσα σε κρασί μαυροδάφνης.

τσίπουρο Ηδωνικό
Τσίπουρο Ηδωνικό

Από το τραπέζι δεν λείπουν επίσης οι χορτοφαγικοί μεζέδες από λαχανικά και όσπρια, όπως ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες. Αυτές οι προτάσεις ταιριάζουν απόλυτα με το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, αναδεικνύοντας τις αλμυρές και πικάντικες γεύσεις των σαρακοστιανών μεζέδων. 

Κτήμα Σκούρα Σαρακοστή

Το κρασί, από την άλλη, κυρίως το λευκό ή το ροζέ, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για συνοδεία θαλασσινών, και για αυτό έχει προνοήσει το Κτήμα Σκούρα με το "Salto Wild Yeast" αλλά και η Οινοποιητική Σώκος που μάς προσφέρει πέντε νέες προτάσεις που θα απογειώσει τις σαρακοστιανές μας γεύσεις. Εδώ θα παίξουμε και με πιάτα όπως το καλαμάρι με πέστο βασιλικού, το ceviche από φρέσκο ψάρι, αλλά και με ψητά και τηγανιτά ψάρια. Η ισχυρή προσωπικότητα του κρασιού δε θα υστερήσει δίπλα και σε ντολμαδάκια με αρωματικό δυόσμο και λεμόνι ή σε μακαρονάδες με mix θαλασσινών και λευκή σάλτσα βοτάνων. Αυτοί οι συνδυασμοί προσφέρουν ποικιλία και εξαιρετική ισορροπία στις γεύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη φρεσκάδα των θαλασσινών και τη μοναδικότητα των νηστίσιμων υλικών.

Οινοποιητική Σώκος Σαρακοστή

Τέλος, η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, συνοδεύει συχνά τα νηστίσιμα εδέσματα, μαζί με τον χαλβά, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά αυτής της περιόδου.

Ο συνδυασμός θαλασσινών, οσπρίων, λαχανικών και παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων, μαζί με προσεκτικά επιλεγμένα ποτά, δημιουργεί ένα ισορροπημένο και απολαυστικό διατροφικό πλάνο, που μπορεί να εμπλουτίσει τη γευστική μας εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.