Δεκαράκι, το τσίπουρο της Τσικνοπέμπτης

Σήμερα στην πληθωρική γιορτή του κρέατος, το εθνικό μας απόσταγμα είναι το πετυχημένο και ευέλικτο ποτό της.

Τσικνομπέμπτη

Ήδη έχουν πάρει φωτιά οι προετοιμασίες για την  επερχόμενο παγανιστικό ξεσάλωμα της  Τσικνοπέμπτης, και μέσα στα σχέδια επί χάρτου που κάνουν οι παρέες το θέμα του ποτού που θα συνοδεύσει πετυχημένα τις λιχουδιές του τραπέζιου είναι αγαπημένο και σημαντικό. Το ξέρουμε όλοι πως το τσίπουρο έχει ανερχόμενη δημοφιλία στις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων αποτελώντας   την ίδια στιγμή  πεδίο δυναμικών εξελίξεων στην ελληνική ποτοποιία.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το γνωστό τσίπουρο "Δεκαράκι" της οικογένειας Βασδαβάνου που έχει μέσα στη γκάμα της 3 μονοποικιλιακά αποστάγματα, Μαλαγουζιά, Ροδίτη,  και το κλασσικό της περιοχής Μοσχάτο Τυρνάβου. Όλα αποστάζονται στον Τύρναβο μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και  στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος τους παίζει μεγάλο ρόλο  η πολλαπλή επαναπόσταξη  και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, βρίσκει στο "Δεκαράκι" μιας από τις καλύτερες εκφράσεις τους μοσχοβολώντας  συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, και θα μπορούσε κανείς να το  θεωρήσει unisex όντας ένα τσίπουρο  με γεμάτη γεύση.

Είναι ευκολόπιοτο μεν αλλά και με πολύ εκφραστικό χαρακτήρα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ταιριάζει πολύ με τα κρεατικά και η Τσικνοπέμπτη του πάει γάντι. Στέκεται δίπλα στα ψητά κρεατικά αγκαλιάζοντας τη νοστιμιά τους και προβάλλοντάς την. Οι κοπές του βοδινού με τις πιο έντονες γεύσεις αγαπούν την έντασή του, τα ριγανάτα παϊδάκια με το ωραίο λιπάκι τους αλλά και ο λαχταριστός οβελίας τακιμιάζουν με το απόσταγμα για το κοντράρισμα που τους επιφυλάσσει, "ντύνει" πετυχημένα τα χοιρινά κοντοσούβλια και τα ψητά κοτόπουλα. Κι εκεί που υπάρχουν πιο έντονα αρώματα και καρυκεύματα, όπως τα λογής – λογής   λουκάνικα,  οι κρεατόπιτες, οι σιδηρόδρομοι με τα μπαχαράτα γλάσα, λειτουργεί σαν ένα ακόμη "πνευματώδες άρτυμα". 

Πηγαίνοντας τώρα σε ορεκτικά και συνοδευτικά, το πεδίο της δόξης του είναι επιβεβαιωμένα λαμπρό με μεζέδες σαν τη φάβα, τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι, οι παραδοσιακές πίτες έχουν πλέξει ειδύλλιο εδώ και καιρό του, οι τηγανιές το ίδιο, αλλά και σπέσιαλ ιδέες όπως λ.χ. τα τηγανητά αυγά με τις πατάτες,  και από πάνω τριμμένο τυρί ή   τρούφα  συντονίζονται άνετα μαζί του. Το "Δεκαράκι" Μοσχάτο Τυρνάβου είναι κατά κάποιο τρόπο το πετυχημένο, ευέλικτο ποτό της Τσικνοπέμπτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Villa Grigio 46": Brunch αλά ιταλικά

To aperitivo bar στο Παλαιό Φάληρο τιμά την κουλτούρα των aperitif αλλά και του brunch.

16/12/2025

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.