Η πολύ κομψή κουζίνα του Πέτρου Δήμα στο "Makris Athens"

Φιλοδοξεί να γίνει η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris" και η κουζίνα του μυρίζει ήδη υψηλές διακρίσεις. Το νέο ρεστοράν του Πέτρου Δήμα και των Domes Resort στην Ερμού βλέπει Ακρόπολη, αρχαία Αγορά και Θησείο και στοχεύει ψηλά.

Makris Athens © Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα ξεκίνησαν στην Κέρκυρα. Εκεί ο ταλαντούχος και βραβευμένος πλέον με Χρυσό Σκούφο σεφ Πέτρος Δήμας πρωτοέδειξε την αξία του, και πέρυσι μας εξέπληξε οδηγώντας το "Makris Corfu" στην ύψιστη γαστρονομική διάκριση. Μάκρις είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Κέρκυρας και από εκεί έλκει την ονομασία του το γαστρονομικό εστιατόριο του "Domes Miramare Resort" στο νησί. Ο Πέτρος Δήμας, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σπανό, τον επικεφαλής των Domes Resorts, δημιούργησαν το brand των εστιατορίων "Makris", που λειτουργούν επίσης σε Ελούντα, Μήλο, Πορτογαλία, η κορωνίδα τους όμως είναι το "Makris Athens", που ανοίγει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να χτυπήσει Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Δουλεύουμε πολύ καιρό το concept και τη γαστρονομία μας", μου λέει ο chef-patron Δήμας. "Θέλουμε να εκφράσουμε μια σύγχρονη ελληνικότητα, μένοντας πιστοί στην εποχικότητα των πρώτων υλών, τις αρχές της βιωσιμότητας και να παρουσιάσουμε με θεατρικότητα μια δημιουργική κουζίνα. Πολλά λαχανικά και βότανα έρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου, όπου καλλιεργούμε οργανικά σε θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια, αμπέλια όσο και ελιές". Ο κατάλογος διαρθρώνεται σε δύο μενού, το "Γένεσις", με 8 στάδια στα € 80, και το "Ουτοπία" με 13 στάδια στα € 140. Η κουζίνα του Δήμα στηρίζεται στις πολύ καλές πρώτες ύλες, με σπεσιαλιτέ που διακρίνονται για τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους και την υψηλή τεχνική που καταλήγει σε fine dining φινέτσα – όπως η κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, που η φυσική της γλύκα αποκτά σπινθηροβόλο πνεύμα σερβιρισμένη με χυμό καρότου και τζίντζερ, χαβιάρι και καψαλισμένες φέτες πορτοκαλιού ή ακόμη το χτένι με την εξαιρετική υφή του που δεν τη συναντάς συχνά σε τόσο καλό επίπεδο, που συνδυάζεται επιτυχημένα με πουρέ κολοκύθας, μια μπισκ με νερό ντομάτας, μάραθο, παστό λεμόνι να ξυπνάει τις γεύσεις με τη μετρημένη αψάδα του, καραμελωμένο πασατέμπο και βοδινό παστράμι.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τις πρωτότυπες συνθέσεις του, μου άρεσε πολύ επίσης η σοφιστικέ απλότητα του ιδιαιτέρως νόστιμου αβγού ορτυκιού από την Κέρκυρα, μαζί με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια, που σε στέλνει για ανοιξιάτικη βόλτα στο δάσος. Μαζί του αξίζει να πιεις το μηλάτο και με άρωμα καπνιστού malt ουίσκι κοκτέιλ "Apple is red", που εκφράζει την ιδιαίτερη φροντίδα του bartender. Mαζί με την κάβα, αποτελούν γερό δίδυμο στο εστιατόριο. Δεν περιγράφω άλλα πιάτα για να μη σας στερήσω τις εκπλήξεις της εξαιρετικής κουζίνας του Δήμα.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η σάλα του είναι πολύ κομψή, με ήρεμα χρώματα και μοντέρνους αφαιρετικούς πίνακες, ενώ στον κάτω όροφο το γυάλινο πάτωμα προβάλλει τα αρχαία ευρήματα και από τα τραπέζια στον πεζόδρομο και στην ταράτσα ρεμβάζεις με τον Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου σε πρώτο πλάνο.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, κέντρο, 2160047777

Περισσότερες πληροφορίες

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
16/09/2025

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!