'Ήπειρος': Στου Γκύζη για κορυφαίο σουβλάκι

Μία πινέζα-προορισμός στον χάρτη της αστικής σουβλακοφαγίας, με γύρο που σκοτώνει.

Τα τυλιχτά σουβλάκια με γύρο χοιρινό στο ψητοπωλείο Ήπειρος, στου Γκύζη © Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Έχοντας γράψει πολλά για το εθνικό street food έδεσμα (και έχοντας φάει ακόμη περισσότερα) έχω καταλήξει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Πως οποιαδήποτε -διαχρονικά trending- λίστα με τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας, θα έχει σημαντικές απουσίες. Βλέπεις, ανάμεσα στα χιλιάδες σουβλατζίδικα σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του λεκανοπεδίου της Αττικής, θα υπάρχουν κρυμμένα σε ταπεινές γειτονιές μέρη που διαφεύγουν της δημοσιογραφικής προσοχής αλλά έχουν κάτι να πουν. Ένα τέτοιο είναι και η "Ήπειρος".

Οικογενειακή επιχείρηση μια σταλιά, ψησταριά συνοικιακή βγαλμένη από άλλη δεκαετία και σε έναν δρόμο που δε θα έλεγες ακριβώς δημοφιλή, κάπου στα ψηλά του Γκύζη. Δύσκολο να το βρεις αν δεν είσαι της γειτονιάς, ενώ μετά τον εντοπισμό του θα πρέπει να οπλιστείς με μπόλικη υπομονή στο μπλέξιμο με τις περιμετρικές ανηφόρες. Αλλά η όποια (περίπου) ταλαιπωρία, αξίζει 100%. Βλέπεις, στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών της, η "Ήπειρος" πρέπει να συγκαταλέγεται στα κορυφαία σουβλατζίδικα της πρωτεύουσας, στην αφρόκρεμα των ψησταριών.

Το ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη 1
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εν αρχή ην ο γύρος θα μπορούσε να πει κάποιος που έχει φιλοσοφήσει το πράγμα λίγο περισσότερο και θα τον καταλάβαινα απόλυτα: Χειροποίητος και κιμπάρικος, ατόφια κρεάτινος, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά και σφύζει νοστιμιάς, από την πρώτη κιόλας μπουκιά του τυλιχτού. Μέχρι και την τελευταία. Αγκαλιάζεται από αφράτη πίτα και πλαισιώνεται με σωστά κομμένα λαχανικά (βλέπε ντομάτα, κρεμμύδι), συν φροντισμένο τζατζίκι.

Τα χοιρινά σουβλάκια στο ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Έπειτα, τα καλαμάκια: Χοιρινό και κοτόπουλο, ολόσωστα ψημένα στο κάρβουνο και on the spot, διατηρούν ζουμερότητα και νοστιμιά σε κάθε τους κομμάτι - ειδικά το πρώτο ίσως και να έχει την ορθότερη αναλογία κρέατος-λίπους που έχω συναντήσει. Αν νιώσεις την ανάγκη για κάτι updated, δοκίμασε την καραμελωμένη πανσέτα σε πίτα ή ακόμη και το φροντισμένο μπιφτέκι της 'Ηπείρου', στην ίδια εκδοχή.

Το ψητοπωλείο Ήπειρος στου Γκύζη 4
© Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Η γκάμα του εκτείνεται και σε μερικά άλλα μερακλίδικα καλούδια της σχάρας αλλά από το να σου γράψω περισσότερα, προτιμώ να σε παροτρύνω να πας μια βόλτα από εκεί και να διαπιστώσεις τι παίζει. Αν μπορώ να πω κάτι που δε μου κάθισε καλά, ήταν η προκάτ τηγανητή πατάτα αλλά αυτό ίσως είναι μία ακόμη απόδειξη πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.

Τέλος, δε θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στην εξαιρετικά ευγενική αντιμετώπιση και φιλοξενία των ανθρώπων του, που όπως διαπίστωσα, είναι ακριβώς η ίδια για κάθε, μα κάθε, επισκέπτη, παλαιό ή νεότερο. Μετράει κι αυτό.
 


Info

Μπαταριά 23, Γκύζη
Τηλ. 210 6420620

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.