Το Μικρό Κτήμα Τίτου μάς χαρίζει ένα νέο διαμάντι

Ένα νέο κρασί έρχεται να προστεθεί στο πορτφόλιο του Μικρού Κτήματος Τίτου. Έπειτα από τη Goumenissa, η Negoska, από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού ξεδιπλώνεται σε μια ροζέ έκφραση που δε μπορεί παρά να κλέψει τις εντυπώσεις των οινόφιλων.

Μικρό Κτήμα Τίτου

Με ιστορία από το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτευσε έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, το Κτήμα Τίτου πέρασε το 2018 στα χέρια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του συνεργάτη του, Βασίλη Τσακτσαρλή. Οι δύο αυτοί μετρ του είδους αναβίωσαν το οικογενειακό οινοποιείο, με σεβασμό κι αγάπη στις τοπικές ποικιλίες. Το 2022 το αρχικό κτίριο μετατράπηκε σε ένα καλαίσθητο οινοποιείο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση που το περιβάλλει, έτοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις του οινοτουρισμού.

Ωστόσο, η περσινή χρονιά ήταν σταθμός για έναν ακόμα λόγο‧στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο τρύγος της ποικιλίας Νεγκόσκα. Όπως περιγράφει ο κύριος Γεροβασιλείου, "Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής" και μας αποκαλύπτει πως "Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προστεθεί μια ερυθρή ετικέτα παλαίωσης ΠΟΠ Γουμένισσα που αυτή τη στιγμή ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, στο κελάρι του Κτήματος".

Σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία, θαυμάζοντας το λαμπερό απαλό ροζ χρώμα του κρασιού και την κομψότητά του. Στη μύτη, την εμφάνισή τους κάνουν νότες από γκρέιπφρουτ, φλούδες νερατζιού αλλά και κόκκινα φρούτα που παραπέμπουν σε φράουλα, ρόδι και cranberry, ενώ δε λείπουν και οι νύξεις γιασεμιού. Συναρπαστικό στο στόμα, καθώς η οξύτητα μάς δροσίζει κι έρχεται να αγκαλιάσει το σύνολο από εσπεριδοειδή, λευκά άνθη και κόκκινα φρούτα. Όσον αφορά στις νέες τάσεις στο ροζέ κρασί, ο κύριος Γεροβασιλείου αναφέρει "Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια παγκόσμια τάση προς τα ροζέ κρασιά. Το στιλ που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα αφορά προσεγμένα, ανοιχτόχρωμα ροζέ κρασιά υψηλής ποιότητας που είναι εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα γαλλικά κρασιά υψηλής κατανάλωσης της Προβηγκίας. Κι αυτό εξηγείται καθώς το ροζέ κρασί συνδυάζει την οξύτητα με τις τανίνες, είναι ελαφρύ και πίνεται δροσερό. Έτσι αποτελεί ασφαλή συνδυασμό για τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού".  

Με ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος", αλλά και με την εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, το Μικρό Κτήμα Τίτου ανοίγει τις πόρτες του από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να  γνωρίσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές με ελεύθερη είσοδο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.