Το Μικρό Κτήμα Τίτου μάς χαρίζει ένα νέο διαμάντι

Ένα νέο κρασί έρχεται να προστεθεί στο πορτφόλιο του Μικρού Κτήματος Τίτου. Έπειτα από τη Goumenissa, η Negoska, από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού ξεδιπλώνεται σε μια ροζέ έκφραση που δε μπορεί παρά να κλέψει τις εντυπώσεις των οινόφιλων.

Μικρό Κτήμα Τίτου

Με ιστορία από το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτευσε έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, το Κτήμα Τίτου πέρασε το 2018 στα χέρια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του συνεργάτη του, Βασίλη Τσακτσαρλή. Οι δύο αυτοί μετρ του είδους αναβίωσαν το οικογενειακό οινοποιείο, με σεβασμό κι αγάπη στις τοπικές ποικιλίες. Το 2022 το αρχικό κτίριο μετατράπηκε σε ένα καλαίσθητο οινοποιείο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση που το περιβάλλει, έτοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις του οινοτουρισμού.

Ωστόσο, η περσινή χρονιά ήταν σταθμός για έναν ακόμα λόγο‧στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο τρύγος της ποικιλίας Νεγκόσκα. Όπως περιγράφει ο κύριος Γεροβασιλείου, "Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής" και μας αποκαλύπτει πως "Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προστεθεί μια ερυθρή ετικέτα παλαίωσης ΠΟΠ Γουμένισσα που αυτή τη στιγμή ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, στο κελάρι του Κτήματος".

Σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία, θαυμάζοντας το λαμπερό απαλό ροζ χρώμα του κρασιού και την κομψότητά του. Στη μύτη, την εμφάνισή τους κάνουν νότες από γκρέιπφρουτ, φλούδες νερατζιού αλλά και κόκκινα φρούτα που παραπέμπουν σε φράουλα, ρόδι και cranberry, ενώ δε λείπουν και οι νύξεις γιασεμιού. Συναρπαστικό στο στόμα, καθώς η οξύτητα μάς δροσίζει κι έρχεται να αγκαλιάσει το σύνολο από εσπεριδοειδή, λευκά άνθη και κόκκινα φρούτα. Όσον αφορά στις νέες τάσεις στο ροζέ κρασί, ο κύριος Γεροβασιλείου αναφέρει "Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια παγκόσμια τάση προς τα ροζέ κρασιά. Το στιλ που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα αφορά προσεγμένα, ανοιχτόχρωμα ροζέ κρασιά υψηλής ποιότητας που είναι εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα γαλλικά κρασιά υψηλής κατανάλωσης της Προβηγκίας. Κι αυτό εξηγείται καθώς το ροζέ κρασί συνδυάζει την οξύτητα με τις τανίνες, είναι ελαφρύ και πίνεται δροσερό. Έτσι αποτελεί ασφαλή συνδυασμό για τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού".  

Με ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος", αλλά και με την εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, το Μικρό Κτήμα Τίτου ανοίγει τις πόρτες του από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να  γνωρίσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές με ελεύθερη είσοδο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Sani Gourmet επιστρέφει στο Sani Resort

Από τις 7 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, με σημαντικούς και βραβευμένους σεφ με αστέρια Michelin σεφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
09/06/2023

Ασημάκη Χανιώτη, τι θα μας μαγειρέψεις στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας;

Ο executive chef του λονδρέζικου "Pied à Terre" (1* Michelin) μιλά στο "α" λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα για να ηγηθεί της μπριγάδας του "Makedonia Palace" και να υπογράψει το diner de gala των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, ως καλεσμένος του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, που συμπληρώνουν φέτος τα 30 χρόνια τους.

"APLÓ": Ένα ολόφρεσκο beach restaurant στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μία τολμηρή επανασύσταση της κουζίνας των παιδικών μας χρόνων, με island-chic διάθεση πάνω στη χρυσή άμμο της Astir Beach.

"Orfali": Οι gastro-bros του Ντουμπάι

Οι αδερφοί Orfali κατέκτησαν την κορυφή των 50 Best Restaurants Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, φέρνοντας τη συριακή γαστρονομική παράδοση στα τραπέζια του "Orfali Bros Bistro".

Phoebus - Μύκονος

Το ολοκαίνουργιο pescatarian εστιατόριο στην πλατεία Γουμενιό έχει αισθητική, χαρακτήρα και ανανεώνει τη γαστρονομική σκηνή της Μυκόνου.

The World's 50 Best Restaurants: Η λίστα 51-100

Τα εστιατόρια που βρέθηκαν στις θέσεις 51-100 του σημαντικού θεσμού The World’s 50 Best Restaurants για το 2023.

Jerome Serres και Γιάννης Μπαξεβάνης υπογράφουν το "Apanemi"

Βραβευμένα ονόματα στο νέο εστιατόριο του "Mykonos Theoxenia".