"Το καφενείο του Ρίζου": Η αναβίωση του αστικού καφενείου

Ένα από τα πρώτα καφενεία του Θησείου, ανασκάπτει θύμισες από την παλιά Αθήνα σε ένα πόστο με μακρά ιστορία.

Το καφενείο του Ρίζου

Τα αστικά καφενεία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες της ελληνικής λαογραφίας και τα μαγαζιά που αναβιώνουν τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας είναι ουσιαστικά σημεία πολιτισμού. Αυτής της κατηγορίας είναι και το "Καφενείο του Ρίζου", στην  πλατεία του Θησείου, η οποία -για την ιστορία- είναι αφιερωμένη στην σπουδαία ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Το καφενείο του Ρίζου

Αποπνέοντας άρωμα εποχής, με τα μαρμάρινα τραπεζάκια που περιτριγυρίζονται από καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες και παρτέρια, εδώ αναβιώνει με σεβασμό η ιστορία ενός από τα πρώτα καφενεία της περιοχής, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1933. Οι πρώτες ώρες της μέρας κυλούν με διάχυτες τις μοσχοβολιές των χαρμανιών του ελληνικού καφέ που ανταμώνουν με το διακριτικό άρωμα του γιασεμιού και μουσικές μελωδίες που ακούς κάνοντας χάζι την περαντζάδα και τους πίνακες ζωγραφικής των Ελλήνων εικαστικών που κοσμούν τoυς τοίχους του. Τα κρύα και ζεστά βιολογικά αφεψήματα και ο καφές παραδίδουν λίγο αργότερα τη σκυτάλη σε αποστάγματα που συνοδεύουν καλοφτιαγμένους μεζέδες, κάποιοι από τους οποίους είναι και νηστίσιμοι.

Το καφενείο του Ρίζου
© Αμαλία Κωβαίου

Οι γαρίδες (γάμπαρες) σοτέ, σβησμένες με ούζο και το μαριναρισμένο χταπόδι είναι προτάσεις ό,τι πρέπει για τσίπουρο ενώ η φάβα με πίκλα κρεμμυδιού σε ζωμό από παντζάρι και η ρεβιθάδα φούρνου με ντομάτα και λεμόνι είναι κλασικές επιλογές. Δοκιμάστε επίσης τον ντάκο -χωρίς τη γαλομυζήθρα αν νηστεύετε- και το μπαχαράτο ταμπουλέ με επτά λιβανέζικα μπαχαρικά. Φυσικά θα κάνετε ένα πέρασμα και εκτός Σαρακοστής -και προβλέπουμε ότι θα γίνει τακτικό- για τα κλασικά μεζεκλίκια και πιάτα του μενού όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο, τα μπιφτεκάκια από προβατίνα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, ο μαρινάτος γαύρος με κρίταμα και ελιές Καλαμών, ο παστουρμάς θαλάσσης -ήτοι μαριναρισμένος μπακαλιάρος με μπαχαρικά- και ο καγιανάς. 

Ακάμαντος 2, Θησείο, 210 3457825

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
12/12/2025

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

Ένα κομψό εστιατόριο με γαλανόλευκο συνταγολόγιο στην Κηφισιά

Σε ένα ταξίδι στο γευστικό παρελθόν της χώρας, ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς φέρνει την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντάς τη με δημιουργικές πινελιές.

"Διόνυσος": Τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας.