"Ποιο εστιατόριο θα ήθελα να έχω ανοίξει": 4 σεφ και restaurateurs απαντούν

Λέλος Γεωργόπουλος, Έκτορας Μποτρίνι, Βασίλης Στεφανάκης και Αλέξανδρος Τσιοτίνης μιλούν για τα δικά τους εστιατορικά "what if".

Το εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει

"Πωωωω, τι παρήγγειλαν δίπλα;". Αυτό είναι κάτι που συνήθιζα να σκέφτομαι κατά το παρελθόν σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, όταν, συνήθως ως πελάτης και πολύ πιο μακριά από την επαγγελματική μου ιδιότητα, παρακολουθούσα την one way διαδρομή κουζίνα-τραπέζι, για πληθωρικά (τουλάχιστον στο μάτι) πιάτα που -μάντεψε- δεν ήταν σε εκείνα που άπτονταν της δικής μου παραγγελίας. Αρκετά χρόνια μετά και σε τούτες εδώ τις γραμμές, σκέφτηκα να παίξω ολίγον τι αλληγορικά (μπορεί και όχι), μετατρέποντας τις 4 πρώτες λέξεις αυτού του κειμένου σε μία μάλλον ιντριγκαδόρικη ερώτηση προς μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους και χαρισματικούς σεφ και επιχειρηματίες της αθηναϊκής σκηνής. Γιατί, δε μπορεί, ίσως κι αυτοί να έχουν νιώσει ένα παρεμφερές ή αντίστοιχο συναίσθημα.

Ρώτησα λοιπόν τον Λέλο Γεωργόπουλο ("Theory", "The Clumsies", "Loco", "Knave", "Frater & Soror", "Juicy Grill Athens", "Odori"), τον Έκτορα Μποτρίνι ("Botrini's", "Etrusco"), τον Βασίλη Στεφανάκη ("Diego", "Tyler's", "Lost Athens") και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη ("CTC"), το ίδιο ακριβώς πράγμα: 'Ποιο εστιατόριο σε Ελλάδα και εξωτερικό θα ήθελες να έχεις ανοίξει εσύ και γιατί;'. Ορίστε τι απάντησαν.

"Birdman" και "Cicchetti" για τον Λέλο Γεωργόπουλο

Από την ελληνική σκηνή, θα ήθελα να έχω ανοίξει το "Birdman". Και ποιος δε θα ήθελε δηλαδή; Κατά τη γνώμη μου συνδυάζει αρμονικά την κουλτούρα του comfort food με τη μαγεία του μπαρ. Και προσωπικά, λατρεύω να τρώω στην μπάρα.

birdman

Όσον αφορά τα εστιατόρια του εξωτερικού, θα έλεγα πως θα ήθελα να έχω ανοίξει το "Cicchetti", στο Τελ Αβίβ. Αποτελεί το αγαπημένο μου ιταλικό εστιατόριο στον κόσμο, για περίπου τους ίδιους λόγους με το προαναφερθέν "Birdman". Γενικά, δώσε μου μπάρα και καλό φαγητό και πάρε μου την ψυχή. 

Εστιατόριο Cicchetti
@‎Cicchetti צ'יקטי

"Napul'é", "L' Atelier Robuchon" και "Asador Etxebarri" για τον Έκτορα Μποτρίνι

Έκτορας Μποτρίνι

Κοίτα, πάντοτε είχα στο μυαλό μου πως θα ήταν ωραίο να έφτιαχνα ένα smoke room, ειδικά από τη στιγμή που οι Έλληνες είμαστε fans της ψησταριάς. Κάτι που να έχει σχέση με το ψητό αλλά όχι ακριβώς όπως το έχουμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Περίπου σαν αυτό που κάνει ο Dani García στην Ισπανία. Από τα υπάρχοντα, θα σου έλεγα το "Napul'é", μου αρέσει πολύ, κυρίως για την πίτσα του. 

napule

Ατελιέ Ρομπουσόν
@L'Atelier de Joël Robuchon Saint-Germain

Από concepts του εξωτερικού, μου αρέσει πάρα πολύ το "L' Atelier Robuchon", για το όλο στήσιμό του, τον τρόπο που μαγειρεύουν και γενικά, στο σύνολό του. Και το "Asador Etxebarri", στη Χώρα των Βάσκων. Σε αυτό με γοητεύει η απλότητα και η φοβερή πρώτη ύλη, που είναι η καλύτερη που μπορεί να βρεθεί.  

"Climax Bar Restaurant" και "Ponto Final" για τον Βασίλη Στεφανάκη

Ο Βασίλης Στεφανάκης

Δύο από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου (στο ένα έχω ζήσει 9 χρόνια και στο άλλο λίγες ημέρες) και παράλληλα  τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο είναι το Πήλιο και η Πορτογαλία. 

Στο Πήλιο, στην Αργαλαστή και πιο συγκεκριμένα στην παραλία Ποτιστικά, βρίσκεται το "Climax Bar Restaurant". Αν δεν έχεις πάει, ό,τι φωτογραφία και δεις από το Google ή σε κάποια post ή story στα social media δεν αρκεί για να περιγράψει πώς είναι να τρως σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία το φαγητό, το κρασί ή τα κοκτέιλ. Μόνο το Climax και οι άνθρωποί σου. Δε θα ήθελα απλά να το κάνω εστιατόριό μου, σπίτι μου θα ήθελα. Να τρώω κάθε μέρα εκεί. 

Έπειτα, η Λισαβόνα. Εκεί βρίσκεται το επόμενο εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει εγώ. Λέγεται "Ponto Final", είναι τοποθετημένο σε μία αδιανόητα όμορφη τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα, με "κρεμασμένα" τραπέζια και καρέκλες από ένα βράχο, όλα κίτρινα, σε ένα καταπράσινο φόντο. Είναι απρόσμενο και πάντα με γοήτευε αυτό. Σέρβιρε επίσης καταπληκτικές σαρδέλες. Η φύση είναι ανίκητη, πόσο μάλλον αν συνδυάζεται με τη γαστρονομία.

"Κάβος" και "L' Astrance" για τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Το "L' Astrance" στο Παρίσι ήταν ένα εστιατόριο που πάντοτε με γοήτευε. Μόλις 25 θέσεων και ανοιχτό για 4 ημέρες της εβδομάδας, με ένα μοναδικό μενού, προσαρμοσμένο κάθε ημέρα στις διαθέσιμες πρώτες ύλες. 

Το εστιατόριο Κάβος
@Κάβος

Στα μέρη μας πάλι, ο "Κάβος" στα Ίσθμια θα μπορούσε να είναι ένα εστιατόριο που θα ήθελα να έχω ανοίξει εγώ. Εκεί, εκτιμάς τα πάντα: Το μέρος, το φαγητό, τους ανθρώπους. Ο "Κάβος" είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω και έχει κατορθώσει με το πέρασμα των χρόνων να εξελιχθεί όντως σε "γαστρονομικό προορισμό", που θα έγραφε και ο οδηγός Michelin. Αξίζει όντως το ταξίδι μέχρι εκεί για να το δοκιμάσεις. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.