7 επισκέψιμα οινοποιεία για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Οινικές αποδράσεις τόσο κοντά όσο και μακριά από την Αθήνα, με αφορμή την πολύ ιδιαίτερη για το κρασί ημέρα.

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού Κτήμα Κοκοτού

Αν αναζητούσες μία αφορμή για κάποια οινική εκδρομή τότε η 13η Νοεμβρίου είναι η ιδανική ημερομηνία. Βλέπεις, κάθε χρόνο, η δεύτερη Κυριακή του τρέχοντος μήνα έχει θεσμοθετηθεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Αρχικά, το 2009, είχε θεσμοθετηθεί σαν Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και 10 χρόνια αργότερα καθιερώθηκε σε οικουμενικό πλαίσιο, με απώτερο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των πόλεων και των περιοχών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου.

Κατά τη διάρκεια αυτής, τα οινοποιεία που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα φροντίζουν να παραμένουν ανοιχτά και πολύ συχνά διοργανώνουν αρκετές εκδηλώσεις. Το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει σταδιακά και με πολλά αντίστοιχα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν μερικά οινοποιεία -τόσο κοντά όσο και πιο μακριά από τα γεωγραφικά όρια της Αθήνας- που αξίζουν την προσοχή σου. 

Κτήμα Σκούρα, Νεμέα

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, το Κτήμα Σκούρα θα είναι ανοιχτό να υποδεχθεί επισκέπτες από τις 10:30 έως και τις 18:00 (παρότι το κανονικό του ωράριο είναι Δευτ– Παρ. 9:00 - 16:00 και Σάβ. 10:30 - 18:00) και θα προσφέρει δωρεάν είσοδο. Ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, δοκιμές με τα λευκά κρασιά, φλερτ με τα ροζέ και εξερεύνηση των ερυθρών ετικετών θα υπάρχουν στο "μενού", τόσο στο μπιστρό του κτήματος όσο και στους υπόλοιπους χώρους του. 

Info: 10ο χλμ Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, τηλ. 27510 23688, skouras.gr

Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία

Μοσχοφίλερο στα καλύτερά του και γενικά κορυφαία κρασιά; Checked. Όμορφα αμπέλια και ένα άκρως ειδυλλιακό σποτ εντός αυτών; Checked. Φιλόξενοι όσο και cool οικοδεσπότες; Checked. Εφόσον πληρούνται όλα τα προαναφερθέντα, δεν έχεις απολύτως κανέναν λόγο να θεωρείς εαυτόν wine afficionado -και πολύ περισσότερο- ερωτευμένο με τον ελληνικό αμπελώνα, να μην προτιμήσεις μία εκδρομή μέχρι τη Μαντινεία και το Κτήμα Τσέλεπου. Η ανανέωση του χώρου φιλοξενίας του οινοποιείου στις Ρίζες Τεγέας, με την ολοκαίνουρια υψηλής αισθητικής αίθουσα που βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που υπήρχε το πρώτο κτίριο οινοποίησης, 30 χρόνια πριν, είναι σίγουρα ένα έξτρα κίνητρο. Περιλούζεται από φυσικό φως και έχει για κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, ώστε να αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για οποιουδήποτε είδους οινική γευσιγνωσία. Στο χώρο μάλιστα που βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος, συναντάς πια το υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες.

Info: 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, τηλ. 2710 544440-50, tselepos.gr

Κτήμα Γεροβασιλείου, Θεσσαλονίκη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές της Επανομής, το Κτήμα Γεροβασιλείου δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στους αμπελώνες του, να καταλήξει στην αίθουσα γευσιγνωσίας και να δοκιμάσει μία αντιπροσωπευτική γκάμα των ετικετών του. Στην καρδιά του οινοποιείου του κτήματος βρίσκεται μάλιστα και το Μουσείο Οίνου: Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά αντικείμενα από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Info: Επανομή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23920 44567, gerovassiliou.gr

Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Κτήμα Άλφα
Alpha Estate

Όταν το 1997, ο έμπειρος αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης και ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης ίδρυαν το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο είχαν κατά νου ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, αποτελεί μία από τις κορωνίδες του οινικού χάρτη της χώρας. Το οινοποιείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος, γεγονός που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να πάρει μία ολοκληρωμένη γεύση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται εδώ.

Info: Αγ. Παντελεήμων, Αμύνταιο, τηλ. 23860 20111, alpha-estate.com  

Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα και λίγα λεπτά έξω από την Χαλκίδα, το Κτήμα Αβαντίς παρέχει στον επισκέπτη ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στο κελάρι των βαρελιών, μαζί με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας γι' αυτό που ξεκινά πίσω στο 1834. Φυσικά, δεν απουσιάζει η γευστική δοκιμή ενώ η έκπληξη έρχεται από το Δωμάτιο Ομορφιάς Oenotherapy, με μία εμπειρία που συνδυάζει το κρασί με την ευεξία, με  σταφυλοθεραπεία από τα καλλυντικά των αμπελώνων τους, Lenga, που δημιουργήθηκαν το 2009. Για την 13η Νοεμβρίου 2022, το Κτήμα Αβαντίς θα είναι ανοιχτό από τις 11.00 έως τις 17.00

Info: Μύτικας, Ληλάντιο, Εύβοια, τηλ. 22210 55350, avantisestate.gr

Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα 

Το επισκέψιμο οινοποιείο εδώ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Κτήματος, με πανοραμική θέα την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια. Πριν καταλήξεις όμως σε αυτό, οφείλεις να απολαύσεις τον "Μεγάλο περίπατο του κτήματος”, προκειμένου να δεις και να ζήσεις όλες τις δραστηριότητές του: Ξεκινά από τον ελαιώνα, συνεχίζει στα αμπέλια, ακολουθεί ένα νέο μονοπάτι μέσα στο δασικό κομμάτι και καταλήγει στο οινοποιείο. 

Info: Σταμάτα Αττικής, τηλ. 210 8145113, kokotosestate.gr

Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Η αγάπη του για το κρασί και το πάθος του να ανακαλύψει κάθε λεπτομέρεια της οινοποιητικής διαδικασίας ήταν η κινητήριος δύναμη που οδήγησε τον μηχανικό Γιάννη Παπαδόπουλο να φυτεύσει έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας το 1993. Μερικά χρόνια αργότερα, το κατώφλι του οινοποιείου περνάει ο φίλος του Γιάννης Καλαϊτζϊδης. αρχιτέκτονας-μηχανικός και επίσης λάτρης του κρασιού. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, το Κτήμα Τέχνη Οίνου αποτελεί ένα από τα hits του δραμινού αμπελώνα και ένας πολύ φιλόξενος προορισμός, που ξεχωρίζει για τις πανέμορφες κάβες του και τους χώρους γευσιγνωσίας, τη δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς παλιές σοδειές και τη γενικότερη εμπειρία που προσφέρει.

Info: Μικροχώρι Δράμας, τηλ. 25210 83626, wineartestate.com

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.