Aθηναϊκές μακαρονάδες για τη σημερινή World Pasta Day

7 κορυφαίες επιλογές για τους σκληροπυρηνικούς της pasta και εκείνους που θέλουν να γίνουν τέτοιοι.

Μακαρονάδες Αθήνα

Κάθε 25η του Οκτωβρίου, άνθρωποι -συνήθως καλοφαγάδες- σε κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζουν μία από τις ομολογουμένως πιο απολαυστικές ημέρες του έτους. Ναι, ακριβώς τέτοια είναι η World Pasta Day. Ακολουθούν κάποιες από τις μακαρονάδες που έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε στα αθηναϊκά εστιατόρια.

Τα λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας στο "Monzù" 

Δε γίνεται να επισκεφθείς το Monzù και να μη δοκιμάσεις μία από τις καλύτερες μακαρονάδες της πόλης. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το signature πιάτο του Γιάννη Λιόκα με λιγκουίνι, ταρτάρ και ζωμό γαρίδας και κρόκο Κοζάνης.

Τα paccheri ραγού στο Il Capitano

Αθηναϊκές μακαρονάδες_Il Capitano

Τα ναπολιτάνικα ζυμαρικά λειτουργούν έξοχα με τον μπρουτάλ, βαθιά κρεάτινο κιμά και, δικαιολογημένα κατά την άποψή μου, είναι το πιάτο ζυμαρικών που ξεχωρίζει στο πιο πρόσφατο από τα κουκακιώτικα σουξέ. Εναλλακτικά, τα bigoli με κρεμμύδια και μυρωδάτο φασκόμηλο θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά. 

Η καρμπονάρα στο "Napul’e"

Αθηναϊκές μακαρονάδες_Napule

Η pasta στο "Napul’e", ακριβώς όπως και η πίτσα, φυσάει. Μία δοκιμή της αυθεντικής καρμπονάρα (guanciale, αυγό, pecorino romano, πιπέρι) θα σε πείσει χωρίς πολλά πολλά.

H amatriciana με fusilloni στο "Ramino"

Αθηναϊκές μακαρονάδες_Ramino

Ο σεφ Βασίλης Καφαλούκος έχει φροντίσει να παρουσιάσει ανανεωμένα πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά στο γλυφαδιώτικο "Ramino". Ανάμεσα σε αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μοντέρνα εκδοχή της Amatriciana με fusilloni, χοιρινά μάγουλα, χειροποίητο μπέικον και καπνιστό τσίλι.

Το κόκκινο σπαγγέτι στο "Cavaliere"

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CAVALIERE ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Στο νεοσμυρνιώτικο hit με τη σφραγίδα του Βασίλη Τσατσάκη, το rosso vellutato spaghetti με ταρτάρ γαρίδας και μπισκ, πέρα από άκρως Instagramικό (είναι ήδη ένα από τα πιο viral πιάτα του εστιατορίου στα social media) έχει ουσιαστική γεύση - ακριβώς αυτή που περιμένεις από την περιγραφή του.

Τα mezzi rigati με πέστο φιστικιού στο "Cupola"

Στη μοντέρνα τρατορία του Παγκρατίου, η ναπολιτάνικη πίτσα μπορεί είναι στα καλύτερά της αλλά δεν αποτελεί τη μόνη αξιόλογη επιλογή. Έτσι, μεταξύ άλλων, τα mezzi rigati με πέστο φιστικιού είναι αξιοπρόσεκτα και, ασφαλώς, νόστιμα.

H carbonara al tartufo στο "Ovio"

Το "Ovio" δε χρειάζεται συστάσεις, αφού οι γεύσεις που συνδυάζουν ιταλικό κοσμοπολιτισμό και επικαιροποιημένη ευρηματικότητα μιλούν από μόνες τους. Ακριβώς τέτοια είναι η carbonara al tartufo με σπαγγέτι alla chitarra.

Θέλεις περισσότερη πάστα; Ρίξε μία ματιά στο αφιέρωμα του "α" για την ιταλική κουζίνα εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ramino

Ι. Μεταξά 36, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Ovio

Απόλλωνος 4, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Napul’ è

Bασ. Kωνσταντίνου 43, Βάρη
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
03/12/2025

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.