Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στο επίκεντρο του "Retaste"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πολυθεματικό συνέδριο δίνει βήμα στην παρουσίαση καινοτόμων λύσεων στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Η σωστή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων στο πλαίσιο της ευρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο του "Retaste" που διοργανώνεται στις 20-21 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Η φιλοσοφία και η πρακτική του No Food Waste στοχεύει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, στην εφαρμογή των πρακτικών αξιοποίησης των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων της τροφής, στη μείωση τοξικών αποβλήτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας. Με την σπατάλη τροφίμων να αποτελεί βασική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων, το "Retaste" εστιάζει τις προσπάθειές του στην παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων που αφορούν στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, στον διάλογο για καινοτόμους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης των μη αποτρέψιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και υποστήριξης της κυκλικής οικονομίας στην πράξη. Το κόστος, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναπτυξιακή δυναμική, η συμμετοχή των πολιτών, η ενδυνάμωση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η συμβολή στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους που θα καθορίσουν τις πρακτικές διαχείρισης στο άμεσο μέλλον, θέτοντας τις βάσεις για μια πιο ολιστική και μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμη προσέγγιση. 

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου. 

retaste.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.

Η ελληνική γαστρονομική παράδοση γιορτάζει στο "Ark"

Με μια γιορτινή joie de vivre αλλά πιστό στην κλασική του ταυτότητα, το "Ark" γίνεται το απόλυτα κοσμοπολίτικο σκηνικό των ημερών, σε αρμονία με τη μαγευτική θαλασσινή του τοποθεσία.