Τι γεύση έχει η Πάρος φέτος το καλοκαίρι;

Ένα κύμα από ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις με την υπογραφή γνωστών και βραβευμένων σεφ, σε συνδυασμό με τις κλασικές τοπικές αξίες, κάνει το παριανό αλλά και το αντιπαριώτικο καλοκαίρι πιο θελκτικό και νόστιμο από ποτέ. Πήγαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε και αναμεταδίδουμε.

Galazia Hytra

Ας πιάσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι από τη Νάουσα και τα περίχωρά της, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει όμορφα ξενοδοχεία που φροντίζουν ιδιαίτερα τη γευστική τους πρόταση μέσα από συνεργασίες με εκλεκτούς σεφ. Να, όπως, για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο και ιδιαίτερα κομψό "Cosme" –από τη σαντορινιά ξενοδοχειακή οικογένεια Kanava– που ξεκίνησε φέτος την πορεία του στην παραλία των Αγίων Αναργύρων. Στο γοητευτικό open air εστιατόριό του "Parostia" (2284440000), με τις αρτιστίκ πινελιές στην ατμόσφαιρα, την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος διαπρέπει σε μεγάλα θέρετρα της Γαλλίας και προτείνει κοσμοπολίτικες γεύσεις σε σύγχρονο ύφος με ελληνικές και μεσογειακές πινελιές, όπως το άκρως εντυπωσιακό ολόκληρο ψάρι ημέρας, κομμένο sashimi με σόγια, λουίζα και μαντζουράνα.

deck
Μοντέρνες γεύσεις από τον Γιάννη Λουκάκο στο "Deck". 

Ατμόσφαιρα boho chic χαρακτηρίζει το επίσης open air εστιατόριο "Rada" (2284055096) του ξενοδοχείου "Cove Paros", που άνοιξε πέρυσι λίγο παραδίπλα στην ίδια παραλία και μοιάζει με φυσική συνέχεια της αμμουδιάς. Στο μενού που δημιούργησε ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί με κέφι και ταλέντο ο σεφ Δανιήλ Παπατριανταφύλλου, κλασικές γεύσεις μετατρέπονται με μαεστρία σε μοντέρνες ελληνικές σπεσιαλιτέ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ενότητα με τους προχωρημένους μεζέδες, όπως το σχαριστό χταπόδι με καππαροσαλάτα και βλίτα και η ελαφρώς παστή σαρδέλα σε ζωμό ντομάτας με τραγανό αμπελόφυλλο.

Mr.E
Φουλ ελληνικότητας στο "Mr.E". 

Ένας ακόμα χρυσοσκουφάτος σεφ, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, δημιουργεί τις γεύσεις για το "Mr.E" (2284051000), το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Parilio" που αγκαλιάζεται από πικροδάφνες και καλαμιές στις Κολυμπήθρες. Στο μενού την τιμητική τους έχουν οι μοντέρνες ελληνικές γεύσεις με αρκετές αναφορές στις Κυκλάδες και τα προϊόντα τους, όπως η απολαυστική ψαρόσουπα βελουτέ με αχινό και προζυμένιο ψωμί στα κάρβουνα, οι ρεβιθοκεφτέδες με πλούσια κρεάτινη γέμιση από σιγομαγειρεμένο αρνί και το ζουμερό λαβράκι με παριανό ζυμαρικό μερμιτζέλι και σάλτσα αγριομάραθου.

Vassilenas Blue
Έφτασε Αντίπαρο ο "Vassilenas Blue".  

Στην είσοδο της Νάουσας τώρα, το εγκαταλελειμμένο για χρόνια "Ξενία" μετατράπηκε πέρυσι στο ιδιαίτερα κομψό restaurant & bar "Deck" (6986515817) που απλώνεται σε αλλεπάλληλα επίπεδα σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Πυρήνας του είναι η μεγάλη χαρισματική βεράντα με θέα στο ηλιοβασίλεμα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις μοντέρνες γεύσεις που επιμελείται ο Γιάννης Λουκάκος και εκτελεί ο Νίκος Γαλατσάνος, μαζί με καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και ταιριαστές μουσικές από DJs. Στα "πρέπει" το καλοφτιαγμένο ταρτάρ τόνου με καρπούζι και σος δυόσμου και το χειροποίητο κανελόνι που γεμίζουν με καβουρόψιχα, σπανάκι και μπεσαμέλ.

Saline
Μινιμαλισμός στο "Saline".

Στα ενδότερα του οικισμού, η "Stilvi" (6946211828) είναι ένα ζωηρό και αλέγκρο bar restaurant σε μια από τις πιο όμορφες αυλές της Νάουσας, με μεγάλη μπάρα και τραπέζια κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Τις μοντέρνες γεύσεις επιμελείται από φέτος, όπως και στο αδερφό αθηναϊκό "Dalliance House", ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος, προτείνοντας πιάτα σαν το ιδιαίτερα φίνο λαβράκι με ταραμά και μαριναρισμένες καρδιές μαρουλιού με σιναπόσπορο, καθώς και επιλεγμένες premium κοπές κρεάτων.

Rada
Boho chic ατμόσφαιρα και όμορφα ηλιοβασιλέματα στο "Rada". 

Πάνω στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας, σε πόστο-κλειδί, ο Μάριος Τσαχπίνης έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το "Mario" (2284051047), ένα από τα πλέον αγαπητά και δημοφιλή εστιατόρια του νησιού, το οποίο φέτος βρήκαμε καλύτερο από ποτέ. Πάντα με έμφαση στο φρέσκο ψάρι, που θα απολαύσετε ψημένο με μαεστρία, ο καινούργιος σεφ του εστιατορίου Γιάννης Μαρκουλής συνθέτει ένα μενού με πολύ ξεχωριστές θαλασσινές σπεσιαλιτέ που έχουν μοντέρνο ελληνικό χρώμα, όπως το ψητό χταπόδι με χούμους και παριανή ρεβιθάδα και ο φίνος τόνος χουνκιάρ μπεγεντί.

Στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, το "Siparos" (2284052785) του Πάρι Καραμήτσου είναι διαχρονικά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια της Πάρου και η κομψή νησιώτικη αυλή του με τις μοντέρνες πινελιές γεμίζει τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ. Η κουζίνα, με νέο επικεφαλής τον Χρήστο Στέλλα, κινείται σε ελληνικά μονοπάτια, είτε κλασικά είτε πιο σύγχρονα, ενώ το βλέμμα στέκεται και στην καινούργια εντυπωσιακή μαρμάρινη ψαριέρα που γεμίζει καθημερινά με φρέσκο ψάρι και όλων των ειδών τα θαλασσινά.

Parostia
Στο "Parostia" κοσμοπολίτικες γεύσεις με σύγχρονο ύφος. 

Σε μια κομψή και χαλαρή γωνιακή βεράντα με απολαυστική θέα στη θάλασσα και μίνιμαλ νησιωτικές αναφορές στη διακόσμηση "αναπνέει" το φρέσκο "Blue Oyster" (2284052707) που άνοιξε πριν από λίγα καλοκαίρια ο Γιάννης Τσαχπίνης, σε προνομιακό πόστο στην παραλία του Αμπελά. Όπως μαρτυρά και το όνομα του μαγαζιού, υπάρχει έμφαση στα κάθε λογής όστρακα και θαλασσινά που θα διαλέξετε από το ειδικό ενυδρείο, ενώ ο κατάλογος σταχυολογεί ενδιαφέρουσες θαλασσινές προτάσεις με ελληνικό χρώμα, χαρακτηριστικές γεύσεις και προϊόντα της Πάρου, καθώς και επιλεγμένες κοπές κρέατος.

Σε ήσυχο σημείο του ξενοδοχείου "Summer Senses Luxury Resort", με άπλετη θέα στο Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, έχει βρει εδώ και λίγα χρόνια απάγκιο η "Galazia Hytra" (2284093000), ήτοι το καλοκαιρινό αδερφάκι του βραβευμένου αθηναϊκού εστιατορίου "Hytra", αναβαθμίζοντας το γευστικό σκηνικό της Πάρου με όρους fine dining. Φέτος χαρήκαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα μοντέρνα κουζίνα, με τονισμένο το ελληνικό στοιχείο, που απαρτίζεται από αξιομνημόνευτες σπεσιαλιτέ σαν το εξαιρετικό μπαρμπούνι σαβόρο με κρέμα λευκής μελιτζάνας και τη "μινιμαλιστική" καραβίδα στα κάρβουνα με σπαράγγια και λευκό σταφύλι.

Blue Oyster
Το "Blue Oyster" συνδυάζει κομψότητα και χαλαρότητα. 

Αλλαγή σκηνικού στο γραφικό ψαροχώρι της Αλυκής, όπου ο χρόνος μοιάζει να κυλά σε πιο νωχελικούς ρυθμούς. Το σχετικά καινούργιο "Saline" (6940009881) βρήκε τη θέση του σε μια όμορφη μίνιμαλ βεράντα στην άκρη του οικισμού, ξεδιπλώνοντας τη δράση του από νωρίς με brunch και συνεχίζοντας με καλοβαλμένες μοντέρνες γεύσεις που επιμελείται ο ταλαντούχος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος και προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη μέση του τραπεζιού. Απλό αλλά βαθιά νόστιμο χταπόδι με μανιάτικη πατατοσαλάτα, υπέροχη καλαμαράδα με μελάνι σουπιάς και τσορίθο, εξαιρετικό γιουβέτσι με αστακό.

Σε γαλήνιο περιβάλλον πάνω στη θάλασσα της πίσω Αλυκής κρατιέται μακριά από τους τουριστικούς δρόμους το "Thalassamou" (2284091461) από τους ιδιοκτήτες της ιστορικής κηφισιώτικης ταβέρνας "Σαλματάνης". Τραπέζια κάτω από τα αρμυρίκια αλλά και στη λευκοντυμένη αυλή, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα σύγχρονης αντίληψης από τον Μάριο Σαλματάνη με ως επί το πλείστον θαλασσινό πρόσημο, σαν τη φάβα με χειροποίητη λακέρδα και το εικονικό "ριζότο" καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και πράσινο μήλο.

Siparos
Το διαχρονικά δημοφιλές και νόστιμο "Siparos". 

Ένα δεκάλεπτο με το φέρι απέχει από την Πάρο η Αντίπαρος, εκεί όπου μαζί με άλλα γνώριμα και από την αθηναϊκή τους δράση στέκια, όπως το "Kalokeri", που είναι το καλοκαιρινό αδερφάκι του βραβευμένου εστιατορίου "Μαγικές Κατσαρόλες" της Βάνας Βρεττού, το "Sapou" και το "Samano", σήκωσε φέτος αυλαία το "Vassilenas Blue" (2284063250). Η κυκλαδίτικη εκδοχή του βραβευμένου αθηναϊκού "Βασίλαινα" ξεδιπλώνει τη δράση της σε μια κομψή open air αυλή, κοντά στο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου, με κουζίνα που δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στο ψάρι, χωρίς να λείπουν οι επιλογές για όσους προτιμούν το κρέας. Πολύ ενδιαφέροντα ωμά, το καθένα με δικό του χαρακτήρα, αλλά και κύρια πιάτα σαν το μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι και τη ζουμερή σφυρίδα με χόρτα και σάλτσα αγκινάρας. 

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Η "Galazia Hytra" και φέτος στην Πάρο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.