Ο "Βασίλαινας" βάφτηκε μπλε

Το «Vassilenas Blue», η θερινή βερσιόν του ιστορικού και πολυβραβευμένου εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, σήκωσε αυλαία στην Αντίπαρο. Πήραμε μια πρώτη, ωραία θαλασσινή γεύση.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 5

Βράδυ Σαββάτου στην Αντίπαρο, ένα από τα πρώτα του βραβευμένου "Βασίλαινα" στην ολοκαίνουργια θερινή του έδρα, και τα τραπέζια δεν αργούν να γεμίσουν. Παρέες ξένων που έχουν σπίτι εδώ έρχονται για να τσεκάρουν τη νέα άφιξη στο νησί της καρδιάς τους, αλλά και ντόπιοι και παραθεριστές που γνωρίζουν το ιστορικό εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα σπεύδουν να τον καλωσορίσουν. Έχοντας συνηθίσει να τον συναντώ στην κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού εστιατορίου, χρειάζομαι λίγο χρόνο μέχρι να τον συνηθίσω μέσα σε αυτή την πιο χαλαρή συνθήκη, όπου αναρριχώμενα φυτά πρασινίζουν την ασβεστωμένη μάντρα στην όμορφη και κομψή αυλή του "Vassilenas Blue" με τη μεγάλη ελιά, κοντά και μαζί μακριά από το πολύβουο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου.

Βασίλαινας Αντίπαρος new 3

Ο κατάλογος που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ του αθηναϊκού εστιατορίου Μάνος Γαρνέλης μαζί με τον sous chef του, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει το πρόσταγμα της κουζίνας στο "Vassilenas Blue", δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στις γεύσεις της θάλασσας. Τα ωμά πρωταγωνιστούν και το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Στο καρπάτσιο σκορπίνας με αχινό και βινεγκρέτ τζίντζερ-λάιμ, εξαιρετικά στρογγυλές οξύτητες τυλίγουν το ψάρι σαν χάδι. Εκείνο της ντάσκας, πάλι, είναι αιχμηρό χάρη στη βινεγκρέτ και τη μαγιονέζα με τρούφα που βάζει τον καπνό στη γεύση, την ίδια στιγμή που πίκλες σέλερι και φινόκιο ησυχάζουν γλυκά το σύνολο. Στο μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι, σταφίδα, κουκουνάρι και σέσκουλα απολαμβάνεις όλη την ένταση που ζητά η κλασική παρασκευή, μαζί με καλοκαιρινή ντοματένια γλύκα, ψάρι ψημένο στην εντέλεια και, εντέλει, ένα πιάτο μαγειρεμένο όπως παλιά, αλλά από χέρι φίνο και σημερινό.

Βασίλαινας Αντίπαρος 11

Θα σταθώ σε εκείνες τις fine comfort κροκέτες μπακαλιάρου με λάχανο kimchi και αγιολί για το ωραίο τους χρυσαφένιο τηγάνι, όπως και στην αριστοτεχνικά ψημένη σφυρίδα, που ντύνεται με τρυφερά βλίτα και μια ευγενικώς ξινή σος αγκινάρας σε στιλ μπερμπλάν, η οποία χαρίζει φινέτσα στο πιάτο. Το σέρβις, παρά τις δυσκολίες της εποχής, είναι ενορχηστρωμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις γεύσεις του μαγαζιού και εξυπηρετούν ευγενικά και σπιρτόζικα, ενώ η πλούσια κάβα του "Βασίλαινα" εκπροσωπείται εδώ με αντιπροσωπευτικές ετικέτες, καθώς και καλοδιαλεγμένες επιλογές από τον αντικρινό αμπελώνα της Πάρου. 

"Vassilenas Blue", Αντίπαρος, 2284063250, τιμή: €40-50

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
05/11/2025

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.

Η ιταλική ελεγκάντσα του Παλαιού Φαλήρου μετρά πάνω από 40 χρόνια γευστικής ιστορίας

Το Da Bruno παραμένει σημείο αναφοράς για την αυθεντική ιταλική κουζίνα στην Αθήνα, με τον Δημήτρη Τσουκάρη να τιμά τις γευστικές παραδόσεις με σύγχρονη ματιά.

Kioku x Birdman: Exclusive take over για μία μόνο βραδιά

Το Birdman, το αγαπημένο Japanese bar + grill, γίνεται απόψε το σκηνικό μιας ξεχωριστής σύμπραξης και υποδέχεται το λονδρέζικο Kioku.

4 νέα ζαχαροπλαστεία και pastry shops που γλυκαίνουν τους Αθηναίους

Λουκουμάδες, πίτες, τάρτες, κρουασάν και πολλές ακόμα γλυκές λιχουδιές στα καινούργια spots της πόλης.