Όλη η Λίνδος σε 5 πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η ατμοσφαιρική πόλη στα νότια του νησιού των Ιπποτών είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός κι αυτά τα πιάτα ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιστορία της.

Five Senses Lindos

Tuna Belly στο "Μαυρίκο"

Lindos Tuna Belly Mavrikos

Σημείο αναφοράς στην εστιατορική σκηνή της Ρόδου, αλλά κι ένα απ’ τα εμβληματικότερα εστιατόρια της Ελλάδας, με ιστορία από το 1933, ο "Μαυρίκος" (2244031232) γλίτωσε απ’ της… γραφειοκρατίας τα δόντια, που κόντεψαν να τον ξεψαχνίσουν πρόσφατα, κι έτσι τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας τους, κρατώντας ψηλά στην είσοδο της Λίνδου μια καλοφαγική σημαία που φέρει στην ούγια τις ιταλικές επιρροές του οικισμού. Οι φίνες ψαρομακαρονάδες είναι σταθερά το πιάτο υπογραφή της πολυβραβευμένης κουζίνας, όταν δοκιμάσετε όμως το τρυφερό και βουτυρένιο τονάκι, που έρχεται με ξινοπικάντικη πατατοσαλάτα, η βελούδινη μπουκιά με την εκμαυλιστική λιπαρότητα και το ευγενικό σχάρισμα θα σας τυλίξει σε πλούσιο umami με τέτοιο βάθος και διάρκεια, που θα αναρωτηθείτε μήπως ο Nobu έχει περάσει από εδώ για να μαζέψει ιδέες.

Λινδιακό "αλλαντικό" στο "Hellas"

Lindos Hellas Allantiko
Ιωσήφ Πρωϊμάκης (@o_proimakis)

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αραχνοΰφαντο καρπάτσιο μόσχου, συνοδεία δροσερών και ζουμερών μικροσαλατικών που, με τη φρεσκάδα και την οξύτητα που τους προικίζει το τοπικό τυρί Σύνορο, "χτίζουν" ένα απολαυστικό κοντράστ υφών κι εντάσεων. Στη μπουκιά του, όμως, το πιάτο αυτό μεταγράφει την ιστορία των Λίνδιων βοσκών που, ταξιδεύοντας απ’ τα βουνά στις πεδιάδες για να προμηθευτούν φρέσκα λαχανικά για το σπιτικό τους, πάντα κρατούσαν ένα κομμάτι παστωμένο κρέας μαζί τους, είτε για κολατσιό είτε για τρατάρισμα. Αυτήν την παράδοση μεταγράφουν σε πιάτο δημιουργικής φινέτσας οι σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης και Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef 2021), που κόντρα στο αλλοπρόσαλλο τουριστικό σκηνικό απ’ το οποίο περιβάλλονται, επιμένουν να κρατούν τους… βρετανοκρατούμενους Πευκούς ζωντανούς στο γαστρονομικό χάρτη, με το "Hellas" (2244048316).

Σουβλάκι καλαμάρι – σελινόριζα στο "Cesar Meze Bar"

Lindos Cesar Meze Souvlaki
Ιωσήφ Πρωϊμάκης (@o_proimakis)

Στιλάτο και δροσερό, με φινετσάτο κοινό που εκπέμπει vibes ιταλικής ριβιέρας, το "Cesar Meze Bar" (2244031410) ήταν ένα από τα καλοφαγικά spots που σήμαναν την ανανέωση της λινδιακής εστιατορικής σκηνής, όταν ο ιδιοκτήτης Κοσμάς Καισαρίδης αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα τουριστικά κλισέ, χαράσσοντας χαράζοντας μια δική του διαδρομή. Καπετάνιος του τα τελευταία χρόνια είναι ο σεφ Σταύρος Κουστένης, που κάθε καλοκαίρι ανεβάζει τον πήχη σε ένα παιχνιδιάρικο concept, όπου επαναδιατυπώσεις κλασικών ελληνικών συστήνουν στους διεθνείς επισκέπτες του νησιού την δημιουργική πλευρά του ελληνικού μεζέ. Έτσι, οι παραδοσιακές λαδόπιτες Λίνδου γίνονται τραγανά tacos που αγκαλιάζουν τόνο al pastor, ενώ τα κεφτεδάκια σερβίρονται σε ταρτάρ με αφρό φέτας και ελαιόλαδο μέντας. Το σουβλάκι καλαμάρι – σελινόριζα, δε, με τη λεπτεπίλεπτη ισορροπία στις υφές και τη μαγιονέζα μαύρου σκόρδου να δίνει διακριτικά τσιμπήματα ζωηράδας στις ήπιες εντάσεις, είναι ίσως το πιο φίνο απ’ τα φίνα του πιατάκια.

Ψαρόσουπα στο "Five Senses"

Lindos Five Senses Psarosoupa
Ιωσήφ Πρωϊμάκης (@o_proimakis)

Η θεαματική βεράντα με το πανόραμα στην αμμουδιά της Βλύχας, καδραρισμένης απ’ το άγριο βραχώδες τοπίο της Λίνδου, είναι ένα από τα πιο νόστιμα ορεκτικά που θα μπορούσε να σερβίρει το εστιατόριο του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου "Lindos Blu" (κεντρική φωτογραφία). Κι όμως, όταν αρχίσουν να έρχονται στο τραπέζι δημιουργίες του πολυβραβευμένου "Five Senses" (2244032110) όπως το σεβίτσε από ημίπαστο φαγκρί σε νερό χωριάτικης με σορμπέ μπάμιας, ή το παλαιωμένο σουπιοκαλάμαρο γεμιστό με χόρτα και παστουρμά σε σάλτσα χαβιαριού, αρχίζεις να ξεχνάς όχι μόνο τη θέα, αλλά και την τολμηρή… ιδιοτροπία του σεφ Δημήτρη Κονταράτου, που έχει εξορίσει το αλάτι από την κουζίνα του και στηρίζεται σε υλικά όπως η άλμη και το πλαγκτόν, αλλά και οι ζυμώσεις και τα σιτέματα, για να κεντήσει μια fine dining εκδοχή της ροδιακής παράδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ντελικάτη ψαρόσουπα, που αναδεικνύει την πεμπτουσία της θαλασσινής έντασης στη λεπτή γεύση του ζωμού της και φυλακίζει το ζουμερό δάγκωμα των πιο φίνων θησαυρών της μέσα σε έναν εκφραστικό καβουροντολμά από φινόκιο, στη λογική των κρεμμυδοντολμάδων που ετοίμαζαν με το ψαχνό απ’ τα ψάρια τους οι παλιές νοικοκυρές του νησιού.

Ροδίτικα γιαπράκια στις "Άκρες"

Lindos Akres Giaprakia
Ιωσήφ Πρωϊμάκης (@o_proimakis)

Φινετσάτο new entry στον εστιατορικό χάρτη της Λίνδου, το κτήριο που στεγάζει το ατμοσφαιρικό εστιατόριο "Άκρες" (2244031927) του Ηλία Μαρινάκη έχει ιστορία που κρατά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αφού το 1906 στήθηκε εδώ ένα από τα παλιότερα καφενεία του χωριού. Το νήμα που συνδέει το τότε με το σήμερα γνέθει η καλαίσθητη ανακαίνιση που υπέγραψε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μηνά Κοσμίδη, διαφυλάσσοντας κι αναδεικνύοντας την αρχοντιά του κτηρίου, ενώ την ίδια κομψότητα φέρνει στα πιάτα και ο σεφ Γιώργος Λαουδίκος, προσπαθώντας να συνδέσει το μαγειρικό χθες της Ρόδου με το κοσμοπολίτικο σήμερα. Έτσι, τα διάσημα μικροσκοπικά γιαπράκια του νησιού, με τον ανάμεικτο χοιρινό κι αρνίσιο κιμά και τα ζωηρά μυρωδικά, αποκτούν εδώ μια φίνα μεταγραφή με αυξημένο ενδιαφέρον, χάρη στο καψαλισμένο μοσχαρίσιο μεδούλι που έρχεται στο πλάι τους για να προσθέσει γευστικό βάθος, αλλά και τη βελούδινη κρέμα λεμονιού που φέρνει μετρημένη σπιρτάδα και ισορροπία στο πιάτο. Απολαμβάνεται τόσο στην υπερυψωμένη βεράντα της εισόδου, με το χάζι στην περατζάδα, όσο και στη ρομαντική ταράτσα με τη φωτισμένη Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/12/2025

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.