Γνωριμία με τη γαστρονομία της Λέσβου

Γνωρίσαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λέσβου σε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο εστιατόριο «Παπαδάκης» της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου.

Λέσβος

Το εύφορο νησί της Λέσβου, με τη μακραίωνη ιστορία, τη φυσική ομορφιά, τα αναρίθμητα ελαιόδεντρα και την πλούσια μαγειρική παράδοση που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή, έδωσε ζωντανό γαστρονομικό "παρών" στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Παπαδάκης" της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου. 

Λέσβος

Το τιμόνι στο γευστικό μας ταξίδι από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστιογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας, κράτησε η αναγνωρισμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που, ως άψογη οικοδέσποινα, μαγείρεψε με τα καλούδια της Λέσβου ένα μενού αρτυσμένο με τη γεύση της παράδοσης. Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αρωματικό ούζο, αλίπαστα, μεζέδες και βραβευμένα κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια βραδιά με αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Από τα πιάτα που συνόδευσαν άψογα τα τσουγκρίσματα, ξεχωρίσαμε τις ορεκτικές χάχλες Λέσβου με χωριάτικη σαλάτα και τα κολοκυθολούλουδα με την τραγανή κρούστα, γεμιστά με φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα και λαδοτύρι, που συνδυάζει δυο κορυφαία προϊόντα του νησιού – γάλα και ελαιόλαδο. Μες την απλότητά του, ο συγκεκριμένος μεζές ήταν από τους πιο νόστιμους και δίκαια δεδομένης της πλούσιας τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με τραχανά με τη δαγκωτή σάρκα του ήταν μια ακόμα εκλεκτή πρόταση ενώ από τα κυρίως το βαθιά νόστιμο κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, που η σεφ επέλεξε να σερβίρει με τραχανά έγραψε το χορταστικό φινάλε λίγο πριν τα φίνα επιδόρπια, το παγωτό Λέσβου με κατσικίσιο γάλα και το μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.

Λέσβος Μπαρμπαρίγου

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού: Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα γιορτάζουμε την είσοδο στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από το μεταναστευτικό. Τώρα, με τη συμβολή και του υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μία νέα εποχή για τα πανέμορφα νησιά μας". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ανακηρύχτηκε από τον κο Μουτζούρη, "Γαστρονομική Πρέσβειρα Βορείου Αιγαίου" - ενθουσιασμένη για την τιμή που της έγινε- δήλωσε: "Είναι απόλαυση να μαγειρεύει κανείς με τα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Το "Brisk" προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα

Σοφιστικέ comfort dining με επτανησιακό χρώμα από τον chef patron Σπύρο Βαραγγούλη.