Γνωριμία με τη γαστρονομία της Λέσβου

Γνωρίσαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λέσβου σε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο εστιατόριο «Παπαδάκης» της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου.

Λέσβος

Το εύφορο νησί της Λέσβου, με τη μακραίωνη ιστορία, τη φυσική ομορφιά, τα αναρίθμητα ελαιόδεντρα και την πλούσια μαγειρική παράδοση που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή, έδωσε ζωντανό γαστρονομικό "παρών" στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Παπαδάκης" της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου. 

Λέσβος

Το τιμόνι στο γευστικό μας ταξίδι από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστιογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας, κράτησε η αναγνωρισμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που, ως άψογη οικοδέσποινα, μαγείρεψε με τα καλούδια της Λέσβου ένα μενού αρτυσμένο με τη γεύση της παράδοσης. Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αρωματικό ούζο, αλίπαστα, μεζέδες και βραβευμένα κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια βραδιά με αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Από τα πιάτα που συνόδευσαν άψογα τα τσουγκρίσματα, ξεχωρίσαμε τις ορεκτικές χάχλες Λέσβου με χωριάτικη σαλάτα και τα κολοκυθολούλουδα με την τραγανή κρούστα, γεμιστά με φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα και λαδοτύρι, που συνδυάζει δυο κορυφαία προϊόντα του νησιού – γάλα και ελαιόλαδο. Μες την απλότητά του, ο συγκεκριμένος μεζές ήταν από τους πιο νόστιμους και δίκαια δεδομένης της πλούσιας τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με τραχανά με τη δαγκωτή σάρκα του ήταν μια ακόμα εκλεκτή πρόταση ενώ από τα κυρίως το βαθιά νόστιμο κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, που η σεφ επέλεξε να σερβίρει με τραχανά έγραψε το χορταστικό φινάλε λίγο πριν τα φίνα επιδόρπια, το παγωτό Λέσβου με κατσικίσιο γάλα και το μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.

Λέσβος Μπαρμπαρίγου

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού: Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα γιορτάζουμε την είσοδο στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από το μεταναστευτικό. Τώρα, με τη συμβολή και του υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μία νέα εποχή για τα πανέμορφα νησιά μας". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ανακηρύχτηκε από τον κο Μουτζούρη, "Γαστρονομική Πρέσβειρα Βορείου Αιγαίου" - ενθουσιασμένη για την τιμή που της έγινε- δήλωσε: "Είναι απόλαυση να μαγειρεύει κανείς με τα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.