Πού σε βρίσκουμε το καλοκαίρι Αθηναγόρα Κωστάκο;

Ο δραστήριος και πολυβραβευμένος σεφ ξεδιπλώνει τη γαστρονομική του δράση από την αγαπημένη του Μύκονο και τις Κυκλάδες ως την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

AthinagorasKostakos

Μακρύ και δημιουργικό δρόμο, σπαρμένο με πολλούς Χρυσούς Σκούφους, έχει διανύσει ο Αθηναγόρας Κωστάκος από την εποχή που τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ του μυκονιάτικου "Bill & Coo". Αν κάτι ενώνει σαν κόκκινη κλωστή τα πολλά και σημαντικά που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αυτό είναι το πάθος του για την ελληνική κουζίνα με την οποία ανέκαθεν πειραματιζόταν δημιουργικά. Το φετινό καλοκαίρι τον βρίσκει επικεφαλής νέων και παλαιότερων πρότζεκτ που απλώνονται από τις Κυκλάδες ως την άλλη μεριά του Ατλαντικού. 

Εν αρχή ην ασφαλώς το Νησί των Ανέμων όπου πέρσι δημιούργησε το κάτι παραπάνω από επιτυχημένο "Nōema" στη Χώρα και συνεχίζει να κρατά την εποπτεία της κουζίνας στον διάσημο "Scorpios". "Η σχέση μου με τη Μύκονο μετράει πλέον 16 χρόνια και δεν σταματά να με εντυπωσιάζει γιατί κάθε καλοκαίρι αλλάζει εντελώς πρόσωπο. Στο "Nōema” εκφράζω στο 100% τη δική μου οπτική για την ελληνική και πιο συγκεκριμένα την κυκλαδίτικη κουζίνα, μαγειρεύοντας ουσιαστικά αλλά και αφαιρετικά, βάζοντας δηλαδή στο πιάτο όσα χρειάζονται και είναι νόστιμα. Και φέτος θα βαδίσουμε στο ίδιο concept, δίνοντας μαζί με την ομάδα μου (Πάνος Τσίκας, Ανδρέας Ρίνας και ο Σπύρος Αρτελάρης στα επιδόρπια) ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα ωμά και τα πιάτα που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού". 

Αλλαγές έρχονται ωστόσο στο μενού του "Scorpios" που του χρόνου το καλοκαίρι αποκτά "αδερφάκι" στο μακρινό Μεξικό. "Θέλουμε να προϊδεάσουμε τους επισκέπτες μας για την κουζίνα που θα έχουμε στο θέρετρο της Τουλούμ, γι’αυτό και στο μενού θα βάλουμε πολλά καινούργια πιάτα με μεξικάνικη χροιά όπως το καρπάτσιο ψαριού με tiger milk αχινού, το ολόκληρο τσαούσι με σάλτσες roja και verde, και η bistecca με τα μπαχαρικά του al pastor που θα κόβεται στο τραπέζι και θα τυλίγεται σε tacos. Τα ηνία της κουζίνας θα κρατά και φέτος ο Αλέξης Ζόπας, μαζί με τον Γιώργο Μιχελάκο και τον Θοδωρή Ρούσση". 

Κυκλάδων συνέχεια στη Σίφνο, όπου ο σεφ αναλαμβάνει την επιμέλεια της κουζίνας στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο "Nos" στην περιοχή του Φάρου. "Δεν είχε τύχει να βρεθώ στη Σίφνο ωστόσο μου άρεσε πολύ από την πρώτη στιγμή, όπως και το ίδιο το ξενοδοχείο που έχουν σχεδιάσει οι K-Studio. Στο εστιατόριο του (επικεφαλής οι Γεράσιμος Μητράκης και Βασίλης Κανέλλος), που τα βράδια θα είναι ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες, θα σερβίρουμε μια κουζίνα κυκλαδίτικη με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες και πιάτα όπως το σεβίτσε από λαβράκι με καυτερό ζωμό από πιπεριές, ντοματίνια και κρεμμύδι, το σιγοψημένο αρνί στις κληματόβεργες για 12 ώρες και η σπαλομπριζόλα με πίκλες από σταμναγκάθι και γλυκό σκόρδο καμμένο σε ντόπιο βούτυρο". 

Επί ελληνικού εδάφους συνεχίζεται για έκτη χρονιά η συνεργασία του με το εστιατόριο "Anthos" στο πολυτελές ξενοδοχείο Blue Palace στην Ελούντα Κρήτης, όπως επίσης και το instant μεξικάνικο σουξέ που έκανε το αθηναϊκό "Loco", στο οποίο ο Κωστάκος συμμετέχει και επιχειρηματικά. Τα πανιά του ωστόσο έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια και στο εξωτερικό με τη συμβολή του στη δημιουργία του εστιατορικού brand "Meraki" από το Λονδίνο ως το Πόρτο Τσέρβο και τη Σαουδική Αραβία.

Η συγκεκριμένη συνεργασία μπορεί να ολοκλήρωσε τον κύκλο της, όμως μια καινούργια ξεκίνησε πρόσφατα και μάλιστα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. "Πρόκειται για το "Lyra” που ανοίξαμε τον περασμένο Οκτώβριο στην καρδιά του Σικάγο και συνδυάζει την αλέγκρα ατμόσφαιρα με την μοντέρνα ελληνική κουζίνα που έχει αρκετά μυκονιάτικα twist. Είμαι πολύ χαρούμενος που πηγαίνει πολύ καλά από την πρώτη στιγμή, γι’αυτό και υπάρχει στα σκαριά ακόμα ένα "Lyra” που θα ανοίξει τον προσεχή Οκτώβρη σε άλλη περιοχή της πόλης". 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Deos Athens

Με γαστρονομική κατεύθυνση εστιασμένη στην ελληνική κουζίνα με μοντέρνες comfort πινελιές και επιλεγμένα τοπικά υλικά, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στα ψηλά του Πύργου Απόλλων κρατά στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη γεύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
23/10/2025

Το Sister τη βλέπει λαϊκά και πάλι, κάθε Κυριακή

Τα μεσημέρια της πιο ανέμελης ημέρας της εβδομάδας παίρνουν ξανά απροσδόκητα διασκεδαστική τροπή στο thai bar restaurant του Ψυχικού.

Το Hafu του Σωτήρη Κοντιζά ανοίγει πλέον και το μεσημέρι

Σε περίπτωση που αναζητούσες μια ακόμη επιλογή για lunch στο αθηναϊκό κέντρο, μόλις τη βρήκες.

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.