Τσικνοπέμπτη για vegans

Μπορεί εθιμοτυπικά στις σχάρες την «Τσικνοπέμπτη» να κρατούν σημαία τα κρεατικά, εστιατόρια όμως και ψησταριές προτείνουν νόστιμες εναλλακτικές για vegans με κουνουπίδια, ρίζες και μανιτάρια να κάνουν το πέρασμά τους από ανοιχτή φωτιά απελευθερώνοντας εξίσου ερεθιστικά αρώματα.

Vegan W Karytsi

W Karytsi

Το χορτοφαγικό στέκι της Πλατείας Καρύτση παρουσιάζει μια νόστιμη vegan εκδοχή της ελληνικής κουζίνας σε προτάσεις που θα βρουν ενδιαφέρουσες ακόμα και όσοι δεν ακολουθούν αυστηρά φυτοφαγικό διατροφικό πλάνο. Εκτός από vegan μουσακά και λαχανοντολμάδες ετοιμάζουν συνταγές που ταιριάζουν σε μια "εναλλακτική" Τσικνοπέμπτη όπως το μπιφτέκι με βρώμη - φουλ σε αρώματα από τα μυρωδικά- που περνούν από σχαροτήγανο και σερβίρουν με λεμονάτες πατάτες φούρνου, και τα σουβλάκια σόγιας με πίτα ολικής άλεσης και φυτικό τζατζίκι, σε τυλιχτά ή μερίδες.

Cookoomela Grill

Cookoomela Grill

Στο πρώτο vegan σουβλατζίδικο το αρχετυπικό σνακ φτιάχνεται με μανιτάρια που επιμελώς αρτυμένα αντικαθιστούν το κρέας. Με φιλοσοφία φιλική προς το περιβάλλον, η κουζίνα τους στηρίζεται στη μεσογειακή φυτική διατροφή και πλαισιώνεται από επιλεγμένα υλικά μικρών παραγωγών. Στο μενού θα βρείτε ζουμερό γύρο μανιταριών και κεμπάπ από σουτζουκάκια φακής σε περιποιημένες μερίδες με όλα τα vegan παρελκόμενα αλλά και σε τυλιχτά με αλάδωτη καλαμποκένια πίτα ή ολικής όπως το "brown and BBQ", με σάλτσα BBQ και φυτική μαγιονέζα.

Amaya

Amaya Itameshi Cuisine

Στο νέο γαστρονομικό εγχείρημα του Κώστα Σκάρλα (Alpino) στο Μικρολίμανο, η ασιατική με την ιταλική κουζίνα συμπράττουν δημιουργικά. Τα γευστικά ηνία του πρώτου itameshi εστιατορίου στην Ελλάδα κρατά ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος που για την Τσικνοπέμπτη ετοίμασε το "Veganissima", ένα ξεχωριστό menu με αυστηρά φυτοφαγικό προσανατολισμό. Οι επιλογές περιλαμβάνουν yakitori μανιταριών, steak κουνουπίδι με vegan τυρί κρέμα και ψητές πατάτες, ριζότο παντζάρι με shisho, udon noodles με stir fry λαχανικά, τυροκαυτερή με τόφου και τσίλι και για επιδόρπιο, ψητό ανανά με sorbet lime. 

Γίδι

Γίδι

Ο Βασίλης Ακρίβος, μπορεί στο μαγαζί της Μεταμόρφωσης να κάνει "ζογκλερικά" με το κρέας όμως παρόλο που σε αυτό το πόστο φημίζεται για την εκφραστική κρεατοφαγική του προσωπικότητα, προσφέρει και μετρημένες μη κρεατοφαγικές επιλογές ταμάμ για την Τσικνοπέμπτη όπως steak κουνουπιδιού μαριναρισμένου σε σάλτσα εσπεριδοειδών και σόγιας, ή μανιτάρια πλευρώτους που περνά από τη σχάρα και ραντίζει με λαδολέμονο. Βέβαια, καλό είναι αν υπάρχουν ειδικές διατροφικές προτιμήσεις στην παρέα, να ενημερώσετε κατά την κράτηση για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή σας. 

Vezene

Vezené

Τα μενού του "Greek Inspired Bistro" συνδέουν με γνώση γη και θάλασσα ενώ προτάσεις για vegetarians ή και vegans δίνουν δυνατό "παρών" σε ωραία ραφιναρισμένα πιάτα. Ρίζες όπως πράσα ή σελινόριζα, μανιτάρια με την καπνιστή γοητεία της θράκας αλλά και χόρτα που ζεματίζονται και κάνουν ένα πέρασμα από ανοιχτή φωτιά, είναι στάνταρ επιλογές και για την Τσικνοπέμπτη. Υπάρχουν όμως επίσης καλοφτιαγμένες επιλογές ζυμαρικών και ριζότο που με έγκαιρη ενημέρωση κατά την κράτηση, θα ικανοποιήσουν απόλυτα και τους vegans της παρέας.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.