Νέα αστέρια λάμπουν στην Ισπανία

Περισσότερα από τριάντα καινούργια αστέρια απένειμε ο οδηγός Michelin στη δυναμική σκηνή της Ιβηρικής χερσονήσου.

AmeliaSanSebastian

Παρά τις πανδημικές συνθήκες, η κουζίνα της Ιβηρικής όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά αντιθέτως αύξησε τη δυναμική της και το αστεράτο οπλοστάσιο της στη φετινή απονομή του οδηγού Michelin, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βαλένθια. Η Ισπανία μετρά τέσσερα καινούργια διάστερα: το "Amelia" (φωτό) του σεφ Paulo Airaudo στο Σαν Σεμπαστιάν που παντρεύει δημιουργικά τις βάσκικες γεύσεις με επιρροές αργεντίνικες, ιταλικές και γιαπωνέζικες, το "Voro" στη Μαγιόρκα όπου ο Álvaro Salazar επαναδιατυπώνει τις τοπικές συνταγές με σύγχρονη διάθεση, το εστιατόριο του Iván Cerdeño που φέρει το όνομα του στο Τολέδο καθώς και το πολύ καινούργιο "Smoked Room" της Μαδρίτης όπου ο νεαρός σεφ Massimiliano Delle Vedove προτάσσει τα μινιμαλιστικά μαγειρέματα στην ανοιχτή φωτιά. Ακόμα 27 εστιατόρια σε ολόκληρη την Ισπανία διακρίθηκαν με το πρώτο τους αστέρι, μαζί με πέντε καινούργια μονάστερα στην Πορτογαλία και ένα στην Ανδόρα, φανερώνοντας πως η κουζίνα της Ιβηρικής είναι καζάνι που βράζει. Συνολικά, τα έντεκα τριάστερα εστιατόρια της Ισπανίας διατήρησαν και φέτος την ύψιστη διάκριση χωρίς απώλειες ή νέες προσθήκες, σαράντα εστιατόρια απέσπασαν δύο αστέρια, 211 διακρίθηκαν με ένα αστέρι, 29 με τον τίτλο Green Star για την "πράσινη" λειτουργία τους και 816 με τη διάκριση Bib Gourmand για την πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
06/11/2025

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.