Δοκιμάσαμε τη νέα κουζίνα της "Hytra" από τον Γιώργο Κατάρα

Το γευστικό σκηνικό του εστιατορίου της Στέγης Ωνάση αλλάζει, με επικεφαλής έναν πολύ ταλαντούχο νέο σεφ που διακρίνεται ήδη στην Ευρώπη. Πήραμε μια γεύση.

Κατάρας Δημήτρης Αντωνόπουλος

Πριν από ενάμιση μήνα έτρωγα στο "Vanderveen", το ανερχόμενο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, και σκεφτόμουν ότι σίγουρα αξίζει αστέρι Michelin. Εδώ και λίγες ημέρες ο 35άρης σεφ είναι ο επικεφαλής σεφ της "Hytra", που οι λεπτομέρειες της συνεργασίας του αναμένεται να ανακοινωθούν, και δοκιμάσαμε το καινούργιο του μενού, το οποίο έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το ολλανδικό, αξιοποιώντας όμως ελληνικά υλικά.

Υπάρχει ένα μικρό αλά καρτ και τρία μενού (13 στάδια/€ 90, 11 στάδια/€ 70, vegetarian 10 σταδίων/€ 70). O βραβευμένος σεφ, με προϋπηρεσία σε κορυφαία ρεστοράν στην Ευρώπη, εκφράζει τη σύγχρονη αφαιρετική γαστρονομία που επικεντρώνεται στο να προβάλλει τη φυσική γεύση των πρώτων υλών, αλλά σε πολύ πρωτότυπους συνδυασμούς. Να, λόγου χάριν, όπως εκεί που αντιπαραβάλλει το σιτεμένο σκουμπρί με ραφιναρισμένη γεύση και τη τραγανή σχαρισμένη πέτσα, με αφρό αποξηραμένων στρειδιών σκέτη θάλασσα, φύλλο συκιάς και άγουρες φράουλες τουρσί. Άλλοτε, πάλι, μπαίνει σε πιο γνώριμα ελληνικά νερά προτείνοντας ένα post-σαγανάκι με καραβίδες μαριναρισμένες μια μέρα σε φύλλα βασιλικού και σερβιρισμένες με μια πολύ δυναμική μπισκ πιπεριάς Φλωρίνης. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κουζίνας του είναι να φωτίζει τις γεύσεις με γλυκόξινες sauce gastrique και στο προαναφερθέν σαγανάκι το νιώθεις στο παιχνίδισμα της σάλτσας.

Ξεχώρισα επίσης το γιαπωνέζικο ψωμί γάλακτος με φύκια και άρωμα πευκοβελόνας, το σούπερ αρωματικό ταρτάκι με ολόγλυκη συνύπαρξη αρακά και κουφοξυλιάς, το ηλεκτρισμένο γιαούρτι με αφρό λεμονάδας και το μοναδικό σοκολατάκι με ελαιόλαδο και δάφνη σε μορφή νεκροκεφαλής, όπως στο τριάστερο "Geranium" της Κοπεγχάγης, από το οποίο έχει περάσει ο Κατάρας. Εκεί που χρειάζονται διορθώσεις για να ανέβουν τα πιάτα στο επίπεδο των υπολοίπων είναι στο μανιτάρι-πανσέτα-κάστανο-βύσσινο, που είναι κάπως μονοδιάστατο, και στον μπακαλιάρο με μυρώνια, που του λείπει το στοιχείο του δράματος.

Κρεμμύδι 

κρεμμύδι


Εδώ εκφράζεται με πολύ σοφιστικέ τρόπο η σκανδιναβική νοοτροπία, κεντώντας εξαιρετικά τη φυσικότητα των γεύσεων. Αρώματα λουίζας και λεμονοθύμαρου, βουτάνε σε υγρό "ψωμί" από ζωμό μπέικον και σίκαλη.

Σελινόριζα

Σελινόριζα


Μια super comfort fine dining σπεσιαλιτέ γεμάτη πρωτοτυπία, αφού συνδυάζει σελινόριζα με ψητό αχλάδι σε μια πρωτόγνωρη αλληλουχία υφών και αρωμάτων, έχοντας στο φόντο ένα "αφρόγαλα" καπνιστής γραβιέρας Κρήτης με δυνατό umami και ατελείωτη επίγευση.

Κοτόπουλο 

Κοτόπουλο


Ανεβαίνει στη γειτονιά του fine dining, μ’ ένα "κέικ" από στήθος, κρέμα και μους κοτόπουλου με τη φτερούγα του confit, που τη βουτάς σε μια φίνα σάλτσα από τα κόκαλά του. Δίπλα κρέμα κρεμμυδιού με φουντούκια και μύρτιλα.

Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118. Τιμή: €75-85.

© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.