Οδηγός Εστιατορίων

"Μπαλκόνι στις Κυκλάδες" με την Αθήνα και τη θάλασσα στο πιάτο

Πρώτο πιάτο τη χορταστική του θέα στο Λεκανοπέδιο σερβίρει το αγαπημένο εστιατόριο του Βύρωνα, όμως οι θαλασσινές γεύσεις της Φιλίτσας Καραμανλή σύντομα στρέφουν την προσοχή από την πανοραμική βίσταστο πανόραμα του τραπεζιού.

«Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»: επιστροφή με νέες προτάσεις

Είτε τη μέρα, με την κορυφογραμμή του Λεκανοπεδίου να συναντά τη θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά να δεσπόζει στην ακτογραμμή της αθηναϊκής ριβιέρας, όπως ξεδιπλώνεται πανοραμική, είτε το βράδυ, με τα χιλιάδες φώτα να κάνουν την πόλη να μοιάζει με αναμμένη φάτνη, στολισμένη απ’ τις φωτεινές γιρλάντες των λεωφόρων της Αθήνας, η θέα που αντικρίζεις μπαίνοντας στην απλόχωρη σάλα του αγαπημένου θαλασσοφαγικού spot στα ψηλά του Βύρωνα σε κάνει να σαστίσεις για λίγο. Αν, δε, καταφέρεις να συντονίσεις την κράτησή σου με εκείνη μαγική ώρα που το σούρουπο βάφει τον απέραντο αττικό ουρανό στα ροζέ του, θα απολαύσεις μια ζωντανή παράσταση με το αστικό τοπίο και τις μεταμορφώσεις του για πρωταγωνιστές.

Η θέα δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής σ’ αυτό το μπαλκόνι, όμως, με τον αέρα ανανέωσης που έχει φέρει τελευταία στην κουζίνα η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, να έχει εδραιώσει το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου ως ένα από τα γευστικά φαβορί όχι μόνο της γειτονιάς του, αλλά όλων των καλοφαγάδων της Αττικής. Διανθίζοντας τα κλασικά αγαπημένα του καταλόγου με μια σειρά από πιάτα που πλουτίζουν τη σύγχρονη θαλασσοφαγία με φρέσκια ελληνικότητα, η σεφ φέρνει στο τραπέζι πιάτα μπολιασμένα με την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση της οικογένειας, αλλά και υλικά – αστέρια που βρίσκουν τη θέση τους στον προβολέα μέσα από δημιουργικά παντρέματα της ελληνικής συνταγογραφίας με την διεθνή μοντερνιτέ.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Έτσι, το φρεσκότατο λυθρινάκι που βρήκαμε στην ψαριέρα του "Μπαλκονιού", ξεδίπλωσε όλη την βελούδινη υφή της σάρκας του χάρη σε ένα δαντελένια κομμένο σεβίτσε, με το μινιμαλιστικό του μαρινάρισμα να γεμίζει το στόμα θαλασσινή χάρη, ενώ το σεβίτσε από το υπόλοιπο μισό του ίδιου ψαριού, έφερε στο προσκήνιο το τρυφερό δάγκωμα του ψαριού, άψογα ψημένο στη φρουτένια μαρινάδα του, με την ψιλοκομμένη πιπεριά και τους σπόρους από το passion fruit να φτιάχνουν απολαυστικό ντουέτο φρουτένιας αψάδας, και τον μαϊντανό να δίνει ελληνικές στροφές στα αρώματα.

Ο μαϊντανός, βασικός παίκτης στα τραπέζια των Σχοινουσών (ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Κωβαίου), κρατά ψηλά τη βοτανική του φρεσκάδα και στο ελληνόπρεπο tapas από ζυμωτή μπρουσκέτα με pesto μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου, ντομάτα κονφί και φιλεταρισμένη σαρδέλα στα κάρβουνα, ένα πιάτο απροσπέραστο, όλο γεύση, υφές και umami, που προέκυψε ως… σπιτικό μεζεδάκι στη διάρκεια της καραντίνας, για να βρει τη θέση του ανάμεσα στα best sellers του εστιατορίου στη συνέχεια.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες Μελιτζάνα Πεσκανδρίτσα Μπέικον

Έντονα ελληνικό είναι και το αφράτο surf n turf λουκουμάκι που είναι η μελωμένη μελιτζάνα "σαγανάκι", με πεσκανδρίτσα και μπέικον Στρεμμένου (αν και δεν έκανε κακό λίγο πιο γαλαντόμα ποσότητα στο ψάρι, για να ισορροπήσουν οι κατά τα άλλα ντελικάτες γεύσεις), ενώ πέρα από τη λιτή απόλαυση ενός ψαριού στη σχάρα ή στο τηγάνι, που αποτελεί ακόμα ένα διαχρονικό ατού του μαγαζιού, χάρη στη σταθερή συνεργασία με επιλεγμένους ψαρότοπους των κοντινών Κυκλάδων, η κουζίνα δίνει ρέστα και στα μαγειρέματα των μεγάλων ψαριών. Το φαγκρί μας, μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους ήταν μια απόλαυση μαεστρίας και νοστιμιάς: το κεφάλι έγινε μια πολύ ορεκτική ψαρόσουπα με al dente λαχανικά, τα μάγουλα ένα αρωματικό και ξινούτσικο φρικασέ με αρμύρα, πράσο και λεμόνι, ενώ το φιλέτο δέχτηκε τα μαστόρικα χάδια της σχάρας.

Τα αέρινα τηγανισμένα μπαρμπουνάκια, αλλά και το κριθαρότο με φρέσκες καραβίδες, που έδωσαν γεύση σπουδαίου βάθους και διάρκειας στο άψογα βρασμένο ζυμαρικό, στα οποία δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε, ήταν αρκετά για να μας φτάσουν σε σημείο να μην μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα γλυκά. Όμως την επόμενη φορά θα πάμε προετοιμασμένοι τόσο για την τάρτα αμυγδάλου με κρέμα λεμονιού και σαντιγί λεβάντας, όσο και για τον αποδομημένο μπακλαβά με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Guerilla Chef Burgers" κάνει τα burgers εύκολα ξανά

Ένα hole-in-the-wall στέκι στα απόμερα των κάτω Εξαρχείων, που σερβίρει ένα και μόνο burger σε δυο παραλλαγές, βάζει ξανά στο μπιφτεκόψωμο ένα βασικό συστατικό που είχε τελευταία εκλείψει: την απλότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
07/05/2022

To "Blue Oyster" βάζει τα όστρακα στη μπάρα

Οινικές φυσαλίδες και θαλασσινοί θησαυροί συναντιούνται σε ένα αναπάντεχο oyster bar στο Κέντρο της Αθήνας, με το άγγιγμα του "ΦΙΤΑ" στις γεύσεις και την ούγια του "Noel" στην αύρα.

Με Έκτορα Μποτρίνι ανοίγει το "Nikki Beach Santorini"

Το lifestyle hotel της παραλίας του Μονόλιθου ανοίγει τις πόρτες του την 1η Μαΐου και υποδέχεται τον πολυβραβευμένο σεφ παραδίδοντάς του τα ηνία του signature εστιατορίου "Escape by Botrini".

Τι μας έφερες από το Μεξικό, Θάνο Στασινέ;

Λίγο πριν σαλπάρει για το νησί των ανέμων, ο σεφ του ολοκαίνουριου μυκονιάτικου "Byblos" μας μιλά για τις γεύσεις που ανακάλυψε περνώντας ενάμιση μήνα στο Mexico City για να στήσει το "Poema" ως executive chef, και μας δίνει ραντεβού για αυθεντικά tacos στο κέντρο της Αθήνας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Δημήτρης Κατριβέσης πιάνει δωμάτιο στη "La Meat Maison"

Το ανερχόμενο brand premium κοπών θα σερβίρει τα εκλεκτά του κρέατα στο πιάτο, περνώντας στο δοκιμασμένο concept του butchery-restaurant από τα μέσα Μαΐου, με τον ανατρεπτικό σεφ στο τιμόνι της κουζίνας.

"Cultivos": Η κουλτούρα του καφέ κάνει στάση στη Κυψέλη

Στην πιο μποέμικη αθηναϊκή συνοικία, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, άνοιξε πρόσφατα ένα στέκι όπου ο speciality καφές συστήνεται συντροφιά με προτάσεις που το καθιστούν πέρασμα ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ.

"Italian job" με co-stars Σκουλά-Saccheri στο "Ortigia"

Το "αλάνι" του street food και ένας εναλλακτικός ζεν πρεμιέ της ιταλικής κουζίνας συμπράττουν στα βόρεια ενώνοντας τη μαγειρική τους "τρέλα".