Pere Ubu

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu

Σε νέα φάση

Το εστιατόριο που έκανε αίσθηση το χειμώνα σε μια νέα εποχή μετά την αποχώρηση του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Pere Ubu - εικόνα 1

Όταν άνοιξε το «Pere Ubu», με έφερε και στη δύσκολη θέση να συνειδητοποιήσω την άγνοιά μου. Γιατί ενώ «Pere Ubu» για μένα δεν σήμαινε τίποτε άλλο από εκείνο το underground ροκ αμερικανικό συγκρότημα, το οποίο όταν ξεκίνησε ήταν για τη new wave ό,τι ήταν οι Pink Floyd για την αγγλική ψυχεδελική μουσική, για πολλούς άλλους -προφανώς πιο διανοούμενους- σήμαινε το χαρακτήρα του έργου «Roi Ubu». Ένα αμφιλεγόμενο έργο του Jarry, το οποίο μερικοί σύγκριναν με εκείνα του Σαίξπηρ, ενώ άλλοι το χαρακτήριζαν έργο σχολιαρόπαιδου. Στο έργο αυτό ένας μικροαστός, γκροτέσκος αξιωματικός (η επιτομή της μετριότητας) σκοτώνει το βασιλιά και παίρνει το θρόνο, σφετερίζεται όλη την περιουσία του κ.λπ. μέχρι που τον πετάει ο ρωσικός στρατός από το θρόνο.

Αυτά για την ιστορία του Jarry. Όσο για το «Pere Ubu», όταν άνοιξε τον περασμένο χειμώνα, έκανε αίσθηση. Τότε επικεφαλής στην κουζίνα ήταν ο Τσίγκας, γνωστός για τις εστιατοριακές του δουλειές, αλλά και για την επαγγελματική του αστάθεια. Έτσι μάλλον κανείς δεν εντυπωσιάστηκε με την αποχώρησή του τον Μάιο (κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι και πολύ κράτησε, ενώ εγώ ύστερα από αυτό βρήκα περισσότερα κοινά στην ιστορία του με τον Pere Ubu του Jarry παρά με το ροκ συγκρότημα).

Στην τελευταία επίσκεψή μου το μενού ήταν ολοκληρωτικά ανανεωμένο και διαφορετικό από το χειμωνιάτικο και εκτελεσμένο από μια sous chef του Χρύσανθου Καραμολέγκου. Συμπαθέστατα τα ντολμαδάκια σολομού με μια σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, ξίδι και άνηθο και οι σαρδέλες με ντοματάκια, αβοκάντο και μπαλσάμικο. Το ριζότο αν και σωστό στην υφή ήταν άνοστο, ενώ τα κυρίως πιάτα είχαν καλό concept και πρόθεση, αλλά έχαναν σε ισορροπία. Έτσι, στα φιλετάκια η γλυκόξινη σάλτσα από μαυροδάφνη ήταν υπερβολικά γλυκιά και ο σολομός με κρούστα από wasabi ήταν λιγωτικός. Ειδικό σχόλιο θα κάνω για έναν περιποιητή με απόλυτη ομοιότητα με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος κατ' επανάληψη σέρβιρε πρώτον το συνοδό μου (!). Αναρωτιέμαι αν ήταν δική του επιλογή να ακουστεί ένα ολόκληρο CD του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια του δείπνου μας. Καλό το φινάλε με μια δροσερή μοσχολεμονόταρτα με μαρέγκα και μια λάβα ζεστής λιωμένης σοκολάτας με παγωτό.

Ντένη Καλλιβωκά INFO

Pere Ubu, Κύπρου 74, Γλυφάδα, 2108941450. Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Έως 1 π.μ. € 23,00-44,00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.