Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Η ανεκτίμητη κληρονομιά του μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που ανέδειξε την άγνωστη αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα, ζωντανεύει μέσα από έξι on demand επεισόδια στην πλατφόρμα της ΕΡΤ.

Ο πατήρ Επιφάνιος στο ERTFLIX

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός έφυγε νικημένος από χρόνια ασθένεια πριν από μερικές ημέρες, άφησε όμως πίσω του, ως ανεκτίμητη κληρονομιά, την ανάδειξη της άγνωστης αγιορείτικης μοναστηριακής κουζίνας και του αγιορείτικου αμπελώνα. Αυτή του την παρακαταθήκη φέρνει στην οθόνη η σειρά «Όψον και Ψαλμός» που, σε σκηνοθεσία Χρόνη Πεχλιβανίδη, ξεδιπλώνει τις μαγειρικές αγάπες, αλλά και την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός φωτεινού ανθρώπου, μέσα από έξι επεισόδια και 12 συνταγές.

Διαθέσιμα δωρεάν και on demand στο ERTFLIX, τα έξι επεισόδια της σειράς «Όψον και Ψαλμός», με την πρωτότυπη μουσική τους να υπογράφει ο Νίκος Πορτοκάλογλου, καταγράφουν την γνώση και την αγάπη του γέροντα Επιφάνιου για την ιδιαίτερη μαγειρική παράδοση του Αγίου Όρους, μέσα από συνταγές όπως η σαρακοστιανή Χταποδόσουπα, οι αγιορείτικοι κολοκυθοκεφτέδες, ο ροφός κατσαρόλας με αγκινάρες, η ταχινόσουπα και ο παραδοσιακός αγιορείτικος χαλβάς σιμιγδαλιού.

Μπολιασμένες με την ξεχωριστή προσωπικότητα και τον αεικίνητο χαρακτήρα ενός πάντα δραστήριου και εξωστρεφή κοσμοκαλόγερου, οι συνταγές προετοιμάζονται στο φιλόξενο ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο, όπου ο πατήρ Επιφάνιο εγκαταστάθηκε το 1990. Εκεί είναι, άλλωστε, που ήρθε σε επαφή με τη μοναστηριακή μαγειρική, φύτεψε αμπέλια κι έχτισε οινοποιείο, αναβιώνοντας τον παραδοσιακό αμπελώνα. Ταξιδεύοντας συνεχώς, έκανε την αγιορείτικη παράδοση γνωστή σε όλη την Ευρώπη και συγκέντρωσε τη μαγειρική του εμπειρία στο μοναδικό στο είδος του βιβλίο «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά και Ισπανικά.

Το ERTFLIX είναι διαθέσιμο δωρεάν στο https://www.ertflix.gr και με το κόκκινο κουμπί από τις smart τηλεοράσεις, καθώς και σε κινητά και tablets με τις δωρεάν ERTFLIX εφαρμογές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.