Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Το αρνίσιο παϊδάκι έχει τα κόλπα του στο ψήσιμο, αλλά δεν πρέπει να το φοβόμαστε - αν το προσέξουμε, θα μας  ανταμείψει με την απίστευτη νοστιμιά του. Εναλλακτικά, υπάρχει και η λύση του φούρνου…

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Ο καιρός ανοίγει και μας καλεί για φάσεις BBQ, που ταιριάζουν όσο τίποτα με πολλές παγωμένες Kaiser! Κι όταν μιλάμε για bbq, μιλάμε πρώτα απ’ όλα για αρνίσια παϊδάκια, αυτά που τρώμε με το χέρι και γλύφουμε και το κόκκαλο. Υπάρχει καλύτερη αφορμή για μία Kaiser;

Δυο είναι τα βασικά μυστικά της επιτυχίας: το σωστό κρέας και το κατάλληλο ψήσιμο.

Το κρέας: το μικρό αρνί δίνει τα πιο νόστιμα και τρυφερά παϊδάκια. Δίνουμε βάση στην προέλευση του ζώου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νοστιμιά του. Όταν μιλάμε για γνήσια παϊδάκια, εννοούμε τα πλευρά του ζώου, κομμένα ομοιόμορφα, σε πάχος 1 έως 1,5 εκ.. Με το ίδιο όνομα συνήθως αποκαλούνται και κομμάτια από το μπούτι ή τη σπάλα του αρνιού, που υπολείπονται όμως σε νοστιμιά και τρυφεράδα, καθώς δεν έχουν αρκετό λίπος. Έχουν, όμως, περισσότερο ψαχνό και αρέσουν σε πολλούς. Και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε ένα κρέας που ταιριάζει τέλεια με την πικράδα μιας ιδιαίτερης pilsner σαν την Kaiser…

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια! - εικόνα 1

Το ψήσιμο: για τα γνήσια παϊδάκια, ξεχνάμε την μαρινάδα και το αλατοπίπερο πριν το ψήσιμο. Η γεύση του θα παραμείνει ατόφια, αν το ακουμπήσουμε απλά σε καθαρή, ελαφρά λαδωμένη σχάρα. Η φωτιά πρέπει να έχει χωνέψει καλά (για να μην ανάβει το λίπος που στάζει) και να μην είναι πολύ δυνατή. Τοποθετούμε τη σχάρα περίπου 10 εκ. από τα κάρβουνα και ψήνουμε τα παϊδάκια συνολικά γύρω στα 20’-25’, ανάλογα με το πάχος τους, γυρίζοντάς τα συχνά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν τα θέλουμε ελαφρά «ροζ» και πιο ζουμερά στο κέντρο, μειώνουμε τον χρόνο. Τα αλατίζουμε στο τέλος - ιδανικά προτιμάμε ανθό αλατιού - και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι. Το λεμόνι δεν είναι απαραίτητο, καθώς διαφοροποιεί τη γεύση.

Αν πάλι δεν υπάρχει ψησταριά ή… ψήστης, τα παϊδάκια μας θα γίνουν πολύ νόστιμα και στον φούρνο: προτιμάμε ολόκληρη τη στηθοπλευρά χωρισμένη σε 1-2 σημεία και τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε ένα στρώμα πατάτες, με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, θυμάρι και ανάμεσα ένα κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο, κομμένο οριζόντια. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 2-3 ώρες, ελέγχοντας τα υγρά. Γίνονται λουκούμι!

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια! - εικόνα 2

Σε κάθε περίπτωση, η παγωμένη Kaiser είναι ο πιο σωστός τρόπος για να απολαύσουμε τα παϊδάκια: η μεστή της γεύση και τα ντελικάτα της αρώματα δένουν έξοχα με το τρυφερό και νόστιμο αρνίσιο κρέας!

Για σας που λατρεύετε το κρέας, ο executive chef Γιάννης Λιόκας μοιράζεται μαζί μας μυστικά και tips στα επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.