Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Το αρνίσιο παϊδάκι έχει τα κόλπα του στο ψήσιμο, αλλά δεν πρέπει να το φοβόμαστε - αν το προσέξουμε, θα μας  ανταμείψει με την απίστευτη νοστιμιά του. Εναλλακτικά, υπάρχει και η λύση του φούρνου…

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Ο καιρός ανοίγει και μας καλεί για φάσεις BBQ, που ταιριάζουν όσο τίποτα με πολλές παγωμένες Kaiser! Κι όταν μιλάμε για bbq, μιλάμε πρώτα απ’ όλα για αρνίσια παϊδάκια, αυτά που τρώμε με το χέρι και γλύφουμε και το κόκκαλο. Υπάρχει καλύτερη αφορμή για μία Kaiser;

Δυο είναι τα βασικά μυστικά της επιτυχίας: το σωστό κρέας και το κατάλληλο ψήσιμο.

Το κρέας: το μικρό αρνί δίνει τα πιο νόστιμα και τρυφερά παϊδάκια. Δίνουμε βάση στην προέλευση του ζώου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νοστιμιά του. Όταν μιλάμε για γνήσια παϊδάκια, εννοούμε τα πλευρά του ζώου, κομμένα ομοιόμορφα, σε πάχος 1 έως 1,5 εκ.. Με το ίδιο όνομα συνήθως αποκαλούνται και κομμάτια από το μπούτι ή τη σπάλα του αρνιού, που υπολείπονται όμως σε νοστιμιά και τρυφεράδα, καθώς δεν έχουν αρκετό λίπος. Έχουν, όμως, περισσότερο ψαχνό και αρέσουν σε πολλούς. Και στις δυο περιπτώσεις, έχουμε ένα κρέας που ταιριάζει τέλεια με την πικράδα μιας ιδιαίτερης pilsner σαν την Kaiser…

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια! - εικόνα 1

Το ψήσιμο: για τα γνήσια παϊδάκια, ξεχνάμε την μαρινάδα και το αλατοπίπερο πριν το ψήσιμο. Η γεύση του θα παραμείνει ατόφια, αν το ακουμπήσουμε απλά σε καθαρή, ελαφρά λαδωμένη σχάρα. Η φωτιά πρέπει να έχει χωνέψει καλά (για να μην ανάβει το λίπος που στάζει) και να μην είναι πολύ δυνατή. Τοποθετούμε τη σχάρα περίπου 10 εκ. από τα κάρβουνα και ψήνουμε τα παϊδάκια συνολικά γύρω στα 20’-25’, ανάλογα με το πάχος τους, γυρίζοντάς τα συχνά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν τα θέλουμε ελαφρά «ροζ» και πιο ζουμερά στο κέντρο, μειώνουμε τον χρόνο. Τα αλατίζουμε στο τέλος - ιδανικά προτιμάμε ανθό αλατιού - και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι. Το λεμόνι δεν είναι απαραίτητο, καθώς διαφοροποιεί τη γεύση.

Αν πάλι δεν υπάρχει ψησταριά ή… ψήστης, τα παϊδάκια μας θα γίνουν πολύ νόστιμα και στον φούρνο: προτιμάμε ολόκληρη τη στηθοπλευρά χωρισμένη σε 1-2 σημεία και τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε ένα στρώμα πατάτες, με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, θυμάρι και ανάμεσα ένα κεφάλι σκόρδο ακαθάριστο, κομμένο οριζόντια. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 2-3 ώρες, ελέγχοντας τα υγρά. Γίνονται λουκούμι!

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια! - εικόνα 2

Σε κάθε περίπτωση, η παγωμένη Kaiser είναι ο πιο σωστός τρόπος για να απολαύσουμε τα παϊδάκια: η μεστή της γεύση και τα ντελικάτα της αρώματα δένουν έξοχα με το τρυφερό και νόστιμο αρνίσιο κρέας!

Για σας που λατρεύετε το κρέας, ο executive chef Γιάννης Λιόκας μοιράζεται μαζί μας μυστικά και tips στα επεισόδια της σειράς «The art of Meating» στο κανάλι της Kaiser στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.