«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό

Ένα ολοκαίνουργιο φθινοπωρινό μενού που μόλις έκανε πρεμιέρα επιβεβαιώνει τις σταθερά πολύ καλές γευστικές επιδόσεις του ατμοσφαιρικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα, που ετοιμάζεται οσονούπω να συμπληρώσει έναν αιώνα ιστορίας.

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάθομαι στα τραπέζια του «Βασίλαινα» κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε κάθε μου επίσκεψη όμως απολαμβάνω εξίσου την κομψή μητροπολιτική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος στη νέα του γειτονιά. Ο Θανάσης Βασίλαινας είναι ο ήρεμος ενορχηστρωτής των πάντων, ευγενής οικοδεσπότης από τη μία αλλά και οραματιστής-καπετάνιος από την άλλη, που δεν αναπαύεται ποτέ στις δάφνες του. Στο πρόσωπο του ταλαντούχου σεφ Μάνου Γαρνέλη έχει βρει τα τελευταία χρόνια τον ιδανικό επικεφαλής της κουζίνας, που οδηγεί σταθερά τον «Βασίλαινα» στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του «αθηνοράματος», ενώ για την πολύ σημαντική επέτειο των εκατό χρόνων ιστορίας του οικογενειακού εστιατορίου ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά.

Στο ολοκαίνουργιο φθινοπωρινό μενού, που τρέχει εδώ και λίγες ημέρες, είναι εμφανής η σταθερά πολύ καλή γευστική πλεύση ήδη από το καλωσόρισμα με μια αποδομημένη σπανακοτυρόπιτα, που χαρίζει όλη τη γεύση του παραδοσιακού εδέσματος σε μια συμπυκνωμένη, απολαυστική μπουκιά. Το μοντέρνο στοιχείο συμμετέχει σταθερά, δίνοντας φινετσάτα πιάτα ωμοφαγίας, όπως το πολυεπίπεδο ταρτάρ από γλυκιά γαρίδα Κοιλάδας με καπνιστή μαγιονέζα και ζελέ πράσινου μήλου, που ξεχωρίζει στα ορεκτικά, μαζί με το εξίσου δυνατό ταρτάρ από φαγκρί αλλά και το τρυφερότατο καλαμάρι σχάρας σε γοητευτικό surf ’n’ turf με καπνιστό λουκάνικο, μαυρομάτικα και μαρμελάδα ντομάτας.

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό - εικόνα 1

Στα κυρίως την παραδοσιακά θαλασσινή ψυχή του εστιατορίου τιμούν πιάτα όπως το φιλέτο τόνου που κατεβαίνει από τη σχάρα με ωραίους χυμούς και συνοδεύεται από στακάτο σταμναγκάθι και μια πολύ ξεχωριστή κρέμα με πραλίνα φουντουκιού και καφέ. Δεν λείπουν όμως οι προτάσεις για όσους αγαπούν το κρέας, όπως το θαυμάσιο μοσχαρίσιο διάφραγμα σε τέλειο medium rare ψήσιμο κι ενδιαφέρον πάντρεμα με μανιτάρια ολόκληρα και σε κρέμα, τηγανητά νιόκι και σος bordelaise. Τα γλυκά είναι λίγα και πολύ καλά, ενώ η πολύ πλούσια wine list προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις αρμονίας.

Στα οπωσδήποτε...

«Βασίλαινας»: Κλασική αξία ετών εκατό - εικόνα 2

Ταρτάρ φαγκρί

Σωστά κομμένα κυβάκια ψαριού όλο θαλασσινή γεύση σε τολμηρή αντίστιξη με τραγανό ξινόμηλο, γήινες νότες αρακά αλλά κι αιχμηρή αίσθηση από το σορμπέ πιπεριάς Φλωρίνης.

Ψάρι ημέρας στα κάρβουνα

Η φινετσάτη εκδοχή της παράδοσης. Πεντανόστιμη σφυρίδα στην περίπτωσή μας, που σερβίρεται με γιαχνερά χόρτα, μελωμένες πατάτες και μια αιθέρια σος, που θυμίζει αβγολέμονο, αλλά χωρίς να περιέχει αβγό.

Σοκολάτα

Θα το λατρέψουν οι chocoholics αυτό το ωραίο επιδόρπιο που συνθέτουν ωραιότατα σοκολατένια φοντάν, κομματάκια σε στιλ brownies, κουλί από κόκκινα φρούτα κι ένα ξινούτσικα δροσιστικό σορμπέ φραμπουάζ.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.