Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει»

Το παλιό σχολείο της Καλλιδρομίου έχει αντικαταστήσει το μαυροπίνακα με την κουζίνα και διδάσκει το αλφαβητάρι των ελληνικών γεύσεων, καρυκευμένων με μεράκι κι εφευρετικότητα.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει»

Βράδυ Τετάρτης και το... προαύλιο είναι γεμάτο κόσμο· λογικό, αφού εδώ και χρόνια το «Άμα Λάχει» διδάσκει το αλφαβητάρι της νοστιμιάς στα Εξάρχεια, εξασφαλίζοντας τη θέση του στα φιξαρισμένα ραντεβού της Αθήνας με καλοφτιαγμένα πιάτα και ψαγμένους, μερακλίδικους μεζέδες. Μποέμ μεσήλικοι κάθονται δίπλα σε Γαλλίδες φοιτήτριες, πιάτα πασάρονται από τον έναν στον άλλον σε οικογενειακά τραπέζια, ενώ αγοροπαρέες ρίχνουν σχέδια για να αλλάξουν τον κόσμο αμέσως μετά τα λαχταριστά μεζεδάκια που στέλνει η κουζίνα στη μεγάλη, καταπράσινη αυλή.

Με τα ψηλά της δέντρα, είναι ιδιαίτερα φιλόξενη· ιδανική για γλυκές φθινοπωρινές βραδιές ή για κυριακάτικα απομεσήμερα με λιακάδα. Στο άνετο, φωτεινό εσωτερικό, από την άλλη, οι σχολικές αίθουσες έχουν μετατραπεί σε αεράτες σάλες, που συνδέονται με το παρελθόν του χώρου χάρη σε εξαιρετικά συντηρημένες αντίκες αλλά και μια πλούσια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από σχολικές γιορτές, παρελάσεις, γυμναστικές επιδείξεις κ.λπ., δίνοντας έτσι ρετρό νότα στις μοντέρνες γραμμές επίπλωσης και διακόσμησης.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει» - εικόνα 1

Σε αυτήν τη γραμμή που συνδέει μοντέρνο και παραδοσιακό κινείται με χάρη και η κουζίνα, όπως φαίνεται από μια λακέρδα με μαγιονέζα λευκού ταραμά και ωραίο δάγκωμα στη σωστά βρασμένη φακή που δένει την μπουκιά ή τα όμορφα στημένα, μυρωδάτα και ζουμερά αρνίσια κεμπαμπάκια με την προζυμένια πιτούλα. Το ίδιο ισχύει και για την αφράτη «παντρεμένη» φάβα, που βρίσκει ωραία, ανεβασμένη γλυκάδα στην πικάντικη μαρμελάδα κρεμμυδιού που την αγκαζάρει, ενώ το σκεπαστό σαγανάκι Καισαρείας κάτω από τραγανό φύλο κουρού κρύβει γεύσεις και υφές που σε γυρίζουν πίσω σε συνήθειες εφηβικές, κουμπώνοντας ταιριαστά με το κλίμα του χώρου.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει» - εικόνα 2

Τα αρνίσια κεμπαμπάκια έρχονται στην τάβλα, καλοσχηματισμένα και ορεκτικά, με αφράτη προζυμένια πιτούλα να τα συνοδεύει, απλώνουν τα αρώματά τους με το που προσγειώνονται στο τραπέζι και αποκαλύπτουν τη ζουμερή, σφιχτή τους σάρκα με το πρώτο τσίμπημα του πιρουνιού. Όσο για τον χοιρινό σιδηρόδρομο, μη διστάσετε να τον βάλετε στη μέση. Το σπέσιαλ πιάτο του «Άμα Λάχει» βγαίνει από την κουζίνα σε εξαιρετική μορφή, με κρέας-λουκουμάκι, που λιώνει στο στόμα γεμίζοντάς το με τη γλυκάδα του, την οποία βοηθάει, χωρίς να την καλύπτει, το γκλασάρισμα καπνιστής πάπρικας.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμα Λάχει

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα ενδιαφέρον update για το Βαρούλκο

Στο εμβληματικό εστιατόριο του Πειραιά, για παρά θίν' αλός γεύματα μια ανάσα από τη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/10/2025

Εκτός πιάτσας εστιατόρια της Αθήνας που αξίζουν την προσοχή σου

Μία ενδεκάδα από εστιατόρια σε μάλλον απροσδόκητες γειτονιές της πόλης, που έχουν κάτι να πουν σε κάθε τύπο foodie.

Δείπνο στις βραβευμένες αυλές και βεράντες της Αθήνας

Τώρα που ο καιρός στρώνει ξανά, εκμεταλλευόμαστε τις καλοσύνες του για όσο κρατήσουν, κλείνοντας τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια με αυλές και βεράντες της Αθήνας, και μάλιστα στις εξαιρετικές τιμές που εξασφαλίζει το δημοφιλέστερο γαστρονομικό happening της πόλης.

Vedema γιορτής και αναστοχασμού για το μέλλον του Σαντορινιού κρασιού

Όλα όσα "τρύγησε" η φθινοπωρινή γιορτή του κρασιού της Σαντορίνης από τον Όμιλο Katikies στο εστιατόριο Selene.

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.