Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo

Tι επιλέγεις για να πιείς και πώς το πίνεις ανάλογα την περίσταση;

Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo

Απόγευμα καλοκαιριού. Η ώρα είναι περίπου 7 και έχεις μόλις γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά. Για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το τελείωμα της ζεστής μέρας, ιδανική παρέα είναι ένα ελαφρύ και ευχάριστο ποτό, όπως ένα νεαρό και δροσερό κρασί. Οι Ιταλοί θα έλεγαν ότι κάπου εκεί που δύει ο ήλιος είναι η ώρα του aperitivo. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι επιλέγεις για να πιείς και πώς το πίνεις ανάλογα την περίσταση;

Η συνήθεια του aperitivo έχει ρίζες στη γειτονική μας χώρα, εξ' ού και η προέλευση από τη λατινική λέξη aperire που σημαίνει ανοίγω την όρεξη. Τα κρασιά ήταν και είναι από τα καλύτερα απεριτίφ. Δεν έχουν όμως όλα τα είδη τα κατάλληλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για να ανοίξουν την όρεξη ή να φτιάξουν τη διάθεση, πριν από ένα δείπνο ή μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Για να μπορούμε να επιλέξουμε τους ιδανικούς απογευματινούς οινικούς συντρόφους, πρέπει να ξέρουμε πως ψάχνοντας ανάμεσα σε αφρώδη, ξηρά, γλυκά και ροζέ κρασιά, θα βρούμε την κατάλληλη επιλογή. Με την πρωτοποριακή εφαρμογή των My market, το My wine app, η αναζήτηση γίνεται πολύ εύκολη και γρήγορη. Κατεβάζουμε δωρεάν την εφαρμογή, όποια και αν είναι η συσκευή του κινητού μας και επιλέγουμε το σωστό οινικό απεριτίφ σαν ειδικοί.Η εφαρμογή κάνει όλη τη δουλειά για μας.

Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo - εικόνα 1

Στο My wine app υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης κρασιών ανάλογα με τη γεύση, είτε μας αρέσει το λευκό, το ροζέ, το κόκκινο, το αφρώδες ή το γλυκό κρασί: ελαφριά, φρουτώδης, πλούσια, αρωματική, τανική, βαρελάτη. Φυσικά, για την ώρα του aperitivo, δεν θα επιλέγαμε τα βαριά κρασιά, όπως είναι τα τανικά και τα βαρελάτα.

Τα πιο διάσημα απεριτίφ είναι αυτά που «έχουν φυσαλίδες», οι γαλλικές σαμπάνιες, τα ιταλικά prosecco, η ισπανική cava και τα ελληνικά αφρώδη. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει ταυτιστεί με τη γιορτινή και καλοκαιρινή διάθεση. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, οι φυσαλίδες γαργαλάνε τον ουρανίσκο και ενεργοποιούν τους αισθητήρες του, προετοιμάζοντας για τις γεύσεις που θα ακολουθήσουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Gancia Proseco, που προέρχεται από την ποικιλία Glera, της περιοχής Proseco di Treviso, ανάμεσα στο Friuli και Veneto. H τραγανή του οξύτητα και οι δροσερές νότες από εσπεριδοειδή και πράσινο μήλο είναι ό,τι πρέπει για να φρεσκάρουν τις αισθήσεις. Ένα τέτοιο κρασί το απολαμβάνουμε σκέτο, οπωσδήποτε δροσερό στους 6 με 8 βαθμούς, ή μαζί με μικρά bites, για παράδειγμα με καναπεδάκια σολομού.

H κουλτούρα του aperitivo συνδυάζει ελαφριά και ευχάριστα κρασιά με το συνοδευτικό τους. Ένα πολύ καλό ζευγάρι είναι το Canti Prosecco με μοτσαρέλα, προσούτο και πεπόνι. Το αφρώδες κρασί μοσχοβολάει αρώματα από καραμελωμένα φρούτα, μήλο, ροδάκινο, πεπόνι και εσπεριδοειδή. Αν πάλι έχουμε όρεξη για ένα ροζέ κρασί με φυσαλίδες, πολύ καλό και κομψό είναι το Brachetto Casarito. H μύτη και το στόμα του είναι μαλακά με ωραίες νότες τριαντάφυλλου, που ταιριάζουν με τα σπιτικά κέικ και τα μπισκότα.

Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo - εικόνα 2

Κλασική aperitivo επιλογή είναι και ένα Moscato d’ asti, όπως το Il Cascinone. To διάσημο ημίγλυκο και ημιαφρώδες από μοσχάτο έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο κερδίζοντας με τις ελκυστικές νότες μελιού, φασκόμηλου, εξωτικών φρούτων και βοτάνων. Το στόμα του έχει καλή οξύτητα και είναι ιδανικό αν έχετε μια ποικιλία με μπλε τυριά. Για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, μια ισπανική cava, όπως η ντελικάτη Segura Viudas είναι ό,τι πρέπει. Οι δυνατές της φυσαλίδες κρύβουν δυο αξιόλογες ποικιλίες την Macabeo και την Parellada, που καλλιεργούνται στο Penedes στη Νότια Ισπανία και φέρνουν στη μύτη αρώματα λεμονιού, τροπικών φρούτων, πέταλα λουλουδιών και ψημένο ψωμί. Το στόμα είναι τραγανό με ελκυστικές νότες ορυκτών, που δένουν με τυριά σαν το brie και το camembert.

Πολύ καλή επιλογή για απεριτίφ είναι τα ροζέ ξηρά κρασιά, με ωραίες νότες φρούτων, όπως είναι οι Ακακίες του Κυρ Γιάννη, από Ξινόμαυρο. Το μπουκέτο της μύτης με φράουλες, κυδώνια και ντομάτα, είναι ότι πρέπει για μια πίτσα με λαχανικά ή μια μπρουσκέτα.

Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo - εικόνα 3

Για το τέλος αφήνουμε τα γλυκά κρασιά, μια εξίσου μια δυνατή κατηγορία όπως τα αφρώδη. Στο My wine app θα βρείτε αρκετές επιλογές. Aνάμεσά τους ξεχωρίζουμε το πληθωρικό Vinsanto του Καραμολέγκου, που πάει γάντι με τις φρουτοσαλάτες και τα γλυκά με σοκολάτα και το ιδιαίτερο Ηλιαστός από το κτήμα Δυο φίλοι, που συνδυάζει τις ποικιλίες cabernet sauvignon, merlot και ξινόμαυρο σε ένα απρόσμενο φόντο από αρώματα φράουλας και βατόμουρου. Ιδανικό για να το δοκιμάσετε με πικάντικα παλαιωμένα τυριά.

Και μην ξεχνάτε να σερβίρετε όλα τα απεριτίφ σας δροσερά στους 6 με 8 βαθμούς, σε μικρές ποσότητες και σε ποτήρια τύπου flute, που είναι για τα αφρώδη!

Wine o' Clock, η ώρα για aperitivo - εικόνα 4

Όποιο και αν διαλέξετε για τα καλοκαιρινά σας απογεύματα ή για να ξεκινήσετε το δείπνο με την παρέα σας, θα το απολαύσετε σίγουρα. Τα κρασιά που αναφέρονται στο άρθρο μπορείτε να τα βρείτε σε κάποιο από τα 225 καταστήματα My market και μέσα από την εφαρμογή του My wine app να μάθετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.