«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

H πρωτότυπη gintoneria και το speakeasy εστιατόριο με τις υψηλές γευστικές προδιαγραφές ανεβάζουν την πλατεία Προσκόπων.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

Το «Frater & Soror» έγινε αμέσως darling των θαμώνων της Πλατείας Προσκόπων, και όχι αδίκως. Αυτό το all day bar-restaurant, που δημιούργησαν οι Λέλος Γεωργόπουλος και Θάνος Τσουνάκας («The Clumsies», «Odori», «Theory», «Senios») με τους Μανώλη Λυκιαρδόπουλο («Odori») και Γιώργο Γιγή, φέρνει φρεσκάδα με άποψη σε μια εναλλακτική πιάτσα.

Στο επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ το γυμνό μπετόν συναντά το μωσαϊκό κι ένα εκτυφλωτικό γαλάζιο πλακάκι και οι δερμάτινοι καναπέδες με αύρα ύστερου αμερικάνικου diner τις tailor-made, povero meets lux πολυθρόνες και τα τραπέζια από την τραπεζαρία της μαμάς των ’50s. Είναι ωραία να κάθεσαι κάτω, αλλά είναι πολύ όμορφα να χαζεύεις την πλατεία και από το πατάρι.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 1

Τον υπότιτλο αυτής της gintoneria, «Fine Gin Fancy Food», τον υλοποιεί ο Δήμος Μπαλόπουλος, η κουζίνα του οποίου βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Ocean» του «Daios Cove» στην Ελούντα. Η κουζίνα του γαστρονομεί με μοντέρνο μητροπολιτικό τρόπο και πρωτότυπες σπεσιαλιτέ.

Σπουδή στο umami η σούπα παρμεζάνας με τραχανά, κρεμμύδι και μπέικον, ποπ νοστιμιά τα πανκέικ F&S με σπέσιαλ homemade nuggets κοτόπουλου, εξαιρετικά comfort gourmet τα agnolotti μαϊντανού με κρέμα κουνουπιδιού και γραβιέρας Νάξου σε ζωμό κρεμμυδιού, ντελικάτη πινελιά το καλαμάρι με πιπεριά, τσορίθο κι ελιές και βαθιά γευστικά τα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με σχαριστά φασολάκια, κρεμμύδι και σάλτας ανθόγαλου.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 2

Στο υπόγειο του κτιρίου, τώρα, υπάρχει ένα speakeasy εστιατόριο όπου μπαίνεις μόνο αν έχεις κάνει κράτηση, ανοίγοντας την πόρτα με το χοντρό κλειδί. Το «Phi Beta Kappa» έχει πάρει το όνομά του από το αρκτικόλεξο της πιο παλιάς αδελφότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης (ΦΒΚ), μόνο που η λέξη «φιλοσοφία» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «φαγητό». Εδώ, σε έναν ασυνήθιστο χώρο με λευκό πλακάκι, κολόνες από μπετόν, στοιβαγμένα ξύλα, ένα ψυγείο σιτέματος κρεάτων, φυτά και κρασιά, βρίσκεται η «κοιλιά» των δύο εστιατορίων, μια φανερή κουζίνα, όπου καπνίζουν, ψήνουν στα ξύλα και μαγειρεύουν sous vide.

Στο «Phi Beta Kappa» ο Μπαλόπουλος προτείνει μια ιδιότυπη fine dining κουζίνα που παίζει με τις γεύσεις. Το βουτυράτο crudo στήρας το συνδυάζει με λαρδί και το κοντράρει με γλύκα μήλου και ντρέσινγκ καυτερής πιπεριάς. Την εξαιρετική σφυρίδα την τυλίγει με καψαλισμένη γλύκα λάχανου και της προσθέτει μια σάλτσα βουτύρου με ξινό βάθος μαγιάς και γιαπωνέζικα δαμάσκηνα umeboshi, σε ένα fusion comfort κι εξωτισμού. Το ταρτάρ της σιτεμένης αγελάδας είναι γεύση βαθιά στην οποία το πλούσιο αβγολέμονο πρέπει να μπαίνει με μέτρο. Το «Phi Beta Kappa», που μόλις άνοιξε, αναμένεται να εξελιχτεί δυναμικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
06/11/2025

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.