«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

H πρωτότυπη gintoneria και το speakeasy εστιατόριο με τις υψηλές γευστικές προδιαγραφές ανεβάζουν την πλατεία Προσκόπων.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι

Το «Frater & Soror» έγινε αμέσως darling των θαμώνων της Πλατείας Προσκόπων, και όχι αδίκως. Αυτό το all day bar-restaurant, που δημιούργησαν οι Λέλος Γεωργόπουλος και Θάνος Τσουνάκας («The Clumsies», «Odori», «Theory», «Senios») με τους Μανώλη Λυκιαρδόπουλο («Odori») και Γιώργο Γιγή, φέρνει φρεσκάδα με άποψη σε μια εναλλακτική πιάτσα.

Στο επιμελώς ατημέλητο ντεκόρ το γυμνό μπετόν συναντά το μωσαϊκό κι ένα εκτυφλωτικό γαλάζιο πλακάκι και οι δερμάτινοι καναπέδες με αύρα ύστερου αμερικάνικου diner τις tailor-made, povero meets lux πολυθρόνες και τα τραπέζια από την τραπεζαρία της μαμάς των ’50s. Είναι ωραία να κάθεσαι κάτω, αλλά είναι πολύ όμορφα να χαζεύεις την πλατεία και από το πατάρι.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 1

Τον υπότιτλο αυτής της gintoneria, «Fine Gin Fancy Food», τον υλοποιεί ο Δήμος Μπαλόπουλος, η κουζίνα του οποίου βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο στο εστιατόριο «Ocean» του «Daios Cove» στην Ελούντα. Η κουζίνα του γαστρονομεί με μοντέρνο μητροπολιτικό τρόπο και πρωτότυπες σπεσιαλιτέ.

Σπουδή στο umami η σούπα παρμεζάνας με τραχανά, κρεμμύδι και μπέικον, ποπ νοστιμιά τα πανκέικ F&S με σπέσιαλ homemade nuggets κοτόπουλου, εξαιρετικά comfort gourmet τα agnolotti μαϊντανού με κρέμα κουνουπιδιού και γραβιέρας Νάξου σε ζωμό κρεμμυδιού, ντελικάτη πινελιά το καλαμάρι με πιπεριά, τσορίθο κι ελιές και βαθιά γευστικά τα κεφτεδάκια από σπάλα αρνιού με σχαριστά φασολάκια, κρεμμύδι και σάλτας ανθόγαλου.

«Frater & Soror» και «Phi Beta Kappa» αναστατώνουν το Παγκράτι - εικόνα 2

Στο υπόγειο του κτιρίου, τώρα, υπάρχει ένα speakeasy εστιατόριο όπου μπαίνεις μόνο αν έχεις κάνει κράτηση, ανοίγοντας την πόρτα με το χοντρό κλειδί. Το «Phi Beta Kappa» έχει πάρει το όνομά του από το αρκτικόλεξο της πιο παλιάς αδελφότητας των αμερικανικών πανεπιστημίων Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης (ΦΒΚ), μόνο που η λέξη «φιλοσοφία» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «φαγητό». Εδώ, σε έναν ασυνήθιστο χώρο με λευκό πλακάκι, κολόνες από μπετόν, στοιβαγμένα ξύλα, ένα ψυγείο σιτέματος κρεάτων, φυτά και κρασιά, βρίσκεται η «κοιλιά» των δύο εστιατορίων, μια φανερή κουζίνα, όπου καπνίζουν, ψήνουν στα ξύλα και μαγειρεύουν sous vide.

Στο «Phi Beta Kappa» ο Μπαλόπουλος προτείνει μια ιδιότυπη fine dining κουζίνα που παίζει με τις γεύσεις. Το βουτυράτο crudo στήρας το συνδυάζει με λαρδί και το κοντράρει με γλύκα μήλου και ντρέσινγκ καυτερής πιπεριάς. Την εξαιρετική σφυρίδα την τυλίγει με καψαλισμένη γλύκα λάχανου και της προσθέτει μια σάλτσα βουτύρου με ξινό βάθος μαγιάς και γιαπωνέζικα δαμάσκηνα umeboshi, σε ένα fusion comfort κι εξωτισμού. Το ταρτάρ της σιτεμένης αγελάδας είναι γεύση βαθιά στην οποία το πλούσιο αβγολέμονο πρέπει να μπαίνει με μέτρο. Το «Phi Beta Kappa», που μόλις άνοιξε, αναμένεται να εξελιχτεί δυναμικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.