Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi. Λεπτομέρειες εντός.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 1
Τόνος με ταρτάρ χωριάτικης σαλάτας, κινόα, ψητό καρπούζι και σορμπέ αγγούρι

«Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται» σημαίνει μέσες άκρες «Lagom» στα σουηδικά. Είναι μια λέξη συνδεδεμένη με ένα lifestyle ηρεμίας και ισορροπίας, ένα σκανδιναβικό… «παν μέτρον άριστον», τρόπον τινά. Το οποίο, πέρα από το ότι συζητιέται αρκετά τελευταία τόσο σαν στιλιστική τάση όσο και σαν ένα ευρύτερο modus vivendi, δίνει το όνομά του στο καινούργιο εστιατόριο που θα αποκαλύψουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλιαγμένη ο Αντώνης Βορδώνης (βλ. ξενοδοχείο «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες), ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, που έχει, αναμενόμενα, διαμορφώσει το –καθ’ όλα ελληνικό– γευστικό προφίλ του χώρου, ο Άρης Γούτος και ο Άγγελος Αγγελίδης (βλ. «Rumors», στην Βουλιαγμένη και αυτό).

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 2
Ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός

Με τέσσερις διαφορετικές βεράντες/επίπεδα και μοντέρνων τόνων, λιτή αισθητική, το «Lagom» θα προτείνει μια σειρά από γεύσεις που παίζουν με την παράδοση και την οικειότητα, όπως για παράδειγμα τα τραγανά μουσακαδάκια (κεφτέδες με γέμιση μουσακά και κρούστα panko), μια «άλλη» αθηναϊκή σαλάτα μεταμορφωμένη σε ταρτάρ, ένα πεϊνιρλί γεμιστό με γαρίδες σαγανάκι ή εικονικά ραβιόλια από τόνο με γέμιση κινόα-χωριάτικη σαλάτα-καρπούζι. Άλλα πιάτα που έχει στα σκαριά ο ταλαντούχος σεφ για το νέο project, και τα οποία δεν θα αργήσουμε να δοκιμάσουμε, είναι το γαμοπίλαφο με παλαιωμένο ρύζι acquerello, σαφράν, λεμόνι κονφί και στάκα και το παστίτσιο με κιμά από χταπόδι και τσορίθο. Μέχρι να επιστρέψω με πιο αναλυτική ανταπόκριση, να σας πω ότι στο πρώτο από τα παραπάνω ντεκ, θα μπορείς να πιεις το κρασί σου – η wine list μετράει εξήντα ετικέτες, με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του ελληνικού αμπελώνα– και να τσιμπήσεις κάτι. Edamame με αβγοτάραχο και λεμόνι κονφί, ας πούμε. Ή spring rolls με γέμιση ντοματοκεφτέ.

i Lagom, Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 2109670099

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.