«Parla»: Η ιταλική... εποχή του Θοδωρή Παπανικολάου

Αναζητά καινούργιο έδαφος σε ένα αγαπημένο του γήπεδο και τα πάει μια χαρά. Νέο ύφος μοντέρνας ιταλικής κουζίνας που είχαμε χρόνια να δούμε στην Αθήνα.

«Parla»: Η ιταλική... εποχή του Θοδωρή Παπανικολάου

Μετά την ελληνική περίοδο αναζητά καινούργιο έδαφος στο αγαπημένο του γήπεδο της ιταλικής κουζίνας, και τα πάει μια χαρά. Νέο ύφος μοντέρνας ιταλικής κουζίνας που είχαμε χρόνια να δούμε στην Αθήνα.

«Parla»: Η ιταλική... εποχή του Θοδωρή Παπανικολάου - εικόνα 1

Το ρητό «una faccia, una razza» ήταν το κίνητρο για τον Θοδωρή Παπανικολάου να πάει να δουλέψει στην Ιταλία κι έτσι το χειμώνα του 2013 κίνησε για Φλωρεντία. «Την ερωτεύτηκα αυτήν την πόλη των τεχνών», μου λέει. «Ήθελα να μάθω την ιταλική κουζίνα επειδή μου θυμίζει την ελληνική. Όταν έφτασα, άρχισα να τρώω σε καλά εστιατόρια και κατόπιν ζητούσα δουλειά από τους σεφ. Ξεκίνησα από το 3άστερο “Enoteca Pinchiorri”, έφαγα από αρκετές κουζίνες πόρτα και τελικά βρήκα την τύχη μου στο “Ora d’Aria” του Μάρκο Στάμπιλε. Δούλεψα τρεις χειμώνες εκεί και με εντυπωσίασε ο τρόπος που πείραζε με μέτρο τα υλικά του, έτσι που να αναδεικνύει τη φυσική τους γεύση, ενώ παράλληλα πήρα ένα masterclass για τα ζυμαρικά, στο οποίο έμαθα τι σημαίνει να βουτάς στην παράδοση και μετά να τη ραφινάρεις».

Τον Παπανικολάου τον έχουμε χειροκροτήσει για την αρτίστικη ελληνική κουζίνα του, αλλά τώρα πλέον ακολουθεί μοντέρνα ιταλικά μονοπάτια στο «Parla», το καινούργιο εστιατόριο που άνοιξε στο γοητευτικό νεοκλασικό του 19ου αιώνα που παλιότερα στέγαζε το «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης». Δοκιμάζοντας τα ζυμαρικά, αναγνωρίζω το αέρινο στιλ του. Τα agnolotti Mugellani κρύβουν στο εξαιρετικό μαντιλάκι της ζύμης τους ντελικάτη γέμιση πατάτας που με κερδίζει.

«Parla»: Η ιταλική... εποχή του Θοδωρή Παπανικολάου - εικόνα 2

Επειδή είναι τόσο καλά από μόνα τους, ομολογώ πως θα ήθελα να τα δοκιμάσω και σε μια απλούστερη εκδοχή, π.χ. με βούτυρο και φασκόμηλο, εκτός από τη βελούδινη κρέμα κυνηγιών που υπάρχει τώρα στο μενού. Τα αφράτα και αέρινα tortelli carbonara με κρέμα αβγού και βελουτέ πεντανόστιμη δύναμη από κρέμα παρμεζάνας είναι από αυτές τις μοντέρνες σπεσιαλιτέ που δεν ξεχνάς.

Εννοείται ότι όλα τα ζυμαρικά είναι homemade και, εκτός από τις μοντέρνες, υπάρχουν και πιο κλασικές εκδοχές, όπως τα ωραία σπαγκέτι βουτηγμένα στη γλύκα γαρίδων Κοιλάδας ή τις παπαρδέλες με τοσκανέζικο ραγού από χοιρινό και μοσχάρι. Το γευστικότατο ριζότο με τις αγκινάρες και τα αρνίσια γλυκάδια σε μπίρα εκφράζει και τα δύο στιλ, με τα τραγανά «φύλλα» raspberry να δίνουν μοντέρνο τόνο οξύτητας.

Ο ιταλισμός της κουζίνας μεταφράζεται από τον Παπανικολάου και στη χρήση βασικών υλικών όπως το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Στα antipasti ξεχωρίζουν το απαλό ταρτάρ από μοσχάρι chianina, με λίγο ελαιόλαδο κι εξαιρετικό «χαβιάρι» τρούφας, η έξυπνη και ντελικάτη αντιστροφή του vitello tonnato σε παλαμίδα bonito vitellato και μια mortadella φτιαγμένη από φουαγκρά. Όσο για τα κυρίως, το maialino croccante με τη μελωμένη σάλτσα ήταν το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε. Στο φινάλε το τιραμισού με σορμπέ από κολοκύθα της Μάντοβα φυσάει.

Λεωφ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, 2106202890. Τιμή: € 35-48.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.