Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 | Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

Ένας καινούργιος θεσμός που βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας κάνει επίσημη πρώτη στη σκιά του Λευκού Πύργου.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 | Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

Ένας καινούργιος θεσμός που βραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας κάνει επίσημη πρώτη στη σκιά του Λευκού Πύργου. Η αφρόκρεμα της ελληνικής γαστρονομίας έχει την τιμητική της, σε μια αυτόνομη λαμπρή τελετή απονομής στις 20/3, στο «Hyatt Regency Thessaloniki», όπου το επίσημο δείπνο θα δημιουργήσουν έξι κορυφαίοι Έλληνες σεφ. Ας συντονιστούμε!

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 | Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη! - εικόνα 1
Από αριστερά προς τα δεξιά: Απόστολος Αλτάνης, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Γιάννης Παρίκος, Αθηναγόρας Κωστάκος και Έκτορας Μποτρίνι

Μέχρι σήμερα οι Χρυσοί Σκούφοι ήταν ο μοναδικός καταξιωμένος θεσμός αδιαμφισβήτητου γαστρονομικού κύρους, επιβεβαιωμένου σε μια πορεία 25 χρόνων. Φέτος όμως, στις 20/3, το «αθηνόραμα» δημιουργεί­ ένα νέο θεσμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για να βραβεύσει τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας. Τα μηνύματα που καταφθάνουν ήδη γι’ αυτήν την πρωτοβουλία αποδεικνύουν ότι ήταν μια κίνηση αναγκαία, καθώς μέχρι τώρα οι αποδέκτες των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας απλώς ανακοινώνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων, χωρίς αυτό να σημαίνει­ ότι δεν άξιζαν τη δική τους θέση στο πόντιουμ. Για πρώτη φορά λοιπόν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανεξαρτητοποιούνται πλήρως από τους Χρυσούς Σκούφους και βγαίνουν στο προσκήνιο, τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια που δημιουργούν μια κουζίνα, είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή, με ξεκάθαρη ελληνική ταυτότητα, σε μια ξεχωριστή λαμπρή τελετή που θα γίνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, αποκεντρώνοντας έτσι τα γαστρονομικά αριστεία.

Είναι σαφές ότι η εθνική μας κουζίνα αποτελεί σημαντική δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο γενικότερο τουριστικό marketing. Αλλά και ανεξαρτήτως αυτού, ως δυναμικό κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας, έχουμε υποχρέωση να τιμούμε την ελληνική κουζίνα και να στηρίζουμε τους σεφ και τους εστιάτορες που την καλλιεργούν. Την ίδια στιγμή βέβαια τίθεται το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης και της ανάπτυξής της. Μέσα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, όπου οι νέες τεχνικές και οι τάσεις διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, επηρεάζοντας τους σεφ και τις κουζίνες τους, έχει έρθει η ώρα η εθνική μας γαστρονομία να προχωρήσει, προβάλλοντας από τη μία την παράδοση και τη γευστική κληρονομιά της και αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το πεδίο στον εκσυγχρονισμό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ελληνική κουζίνα πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά της και να εξελιχτεί μέσω νεωτερισμών, χωρίς να χάσει την επαφή της με το κοινό αίσθημα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 | Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη! - εικόνα 2
Το επίσημο δείπνο της τελετής απονομής φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας

Η τελετή απονομής των Βραβείων­ Ελληνικής Κουζίνας θα γίνει την Τρίτη 20/3, στο Grand Ballroom του «Hyatt Regency Thessaloniki». Έτσι θέλουμε να τιμήσουμε την ιδιαιτερότητα μιας πόλης στην οποία, λόγω της ιστορίας της, διαφορετικοί άνθρωποι από διάφορες εθνότητες και γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στη γαστρονομία, καθώς μέσω ανταλλαγών των γευστικών τους πολιτισμών δημιούργησαν μιαν άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Η βραδιά της απονομής είναι ένα πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός, στο οποίο θα παρευρεθούν 280 σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης.

Το επίσημο δείπνο είναι μια ξεχωριστή πρόταση που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας. Το «αθηνόραμα» κάλεσε έξι βραβευμένους σεφ να δημιουργήσουν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους. Τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Ο πρώτος θα μας δώσει τη δική του μοντέρνα εκδοχή μεζέδων χρησιμοποιώντας υλικά με μακρά παράδοση και ο δεύτερος ένα νέο ελληνικό επιδόρπιο που παίζει με χαλβά, σοκολάτα και καϊμάκι. Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα θα εκπροσωπηθούν από τον Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), που θα ραφινάρει την παστιτσάδα με μια απρόσμενη παραλλαγή. Από την πλευρά των Κυκλάδων καλέσαμε τον Αθηναγόρα Κωστάκο (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), ο οποίος θα ανοίξει το γεύμα με τρεις ορεκτικές μπουκιές-απόσταγμα ελληνικότητας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα του, θα μας ταξιδέψει στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια πεντανόστιμη σύβραση κόκορα και τράγου. Τέλος, ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) θα εκφράσει το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας με ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 | Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη! - εικόνα 3
Οι έξι βραβευμένοι σεφ δημιούργησαν ένα μενού με αναφορές σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν

Ως προοίμιο της τελετής απονομής, έρχεται η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, στην οποία συμπράττει το «αθηνόραμα», και θα φιλοξενηθεί από τις 12 μέχρι τις 18/3 σε δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης («Aficionados», «Alfredo’s», «Ambrosia», «Β. Restaurant», «Γλυκάνισος», «Clochard», «Daios», «Καπνοτόπι - Οινοτόπι», «Μανιτάρι», «Μarea», «Μαύρη Χήνα», «Salonica»). Μέσα από τα μενού που θα σερβίρονται επιχειρείται αφενός η διάσωση της μακεδονικής γευστικής παράδοσης και αφετέρου η ανάδειξή της μέσα από τη σύγχρονη εκδοχή της.

Για αυτόν το σκοπό τέσσερις βραβευμένοι σεφ της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, οι Σ. Ευαγγέλου, Απ. Αλτάνης, Δ. Παμπόρης («Ekies All Senses Resort») και Γ. Παπαδόπουλος («Pomegranate Wellness Spa Hotel»), ερεύνησαν αρχειακό υλικό της μακεδονικής κουζίνας, μελέτησαν παραδοσιακά πιάτα, τα αποδόμησαν, πειραματίστηκαν με την αναδόμησή τους και κατέληξαν σε ένα ρεπερτόριο ωραίων σπεσιαλιτέ, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση των μενού που θα σερβιριστούν στα εστιατόρια. (Πληροφορίες για την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα βρείτε στο www.macedoniancuisine.gr.)

Χορηγοί
METRO Cash & Carry,
Acqua Panna - S.Pellegrino,
Unilever Food Solutions,
Nespresso Professional,
Mπάρμπα Στάθης

Υποστηρικτές
Κτήμα Σκούρας,
Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου,
Αλάτι Δαδακαρίδη Α.Ε.
Trofelia

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.