Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Με αφορμή τον ερχομό του για μια γαστρονομική βραδιά με άρωμα τρούφας στο «Όμικρον» στη Νέα Ερυθραία, στις 24/2, μιλήσαμε με τον χρυσοσκουφάτο και αστεράτο Γάλλο σεφ που έχει αφήσει με την ανάλαφρη, ραφινάτη κουζίνα του το γαστρονομικό του αποτύπωμα στην εστιατορική σκηνή της πόλης.

Jerome Serres: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» - εικόνα 1

Τι λειτούργησε ως έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη μαγειρική;
Από πολύ μικρός ήθελα­ να γίνω μάγειρας. Τρελαινόμουν να τρώω και να ανακαλύπτω όλα τα αρώματα της γης και της θά­λασσας. Γι’ αυτό ακολούθησα το επάγγελμά μου με μεγάλο πάθος.

Από πού αντλείτε ιδέες;
Η πηγή της έμπνευσής μου είναι στην ουσία η αγορά. Η επαφή μου με τα υλικά είναι εκείνη που πυροδοτεί τις μαγειρικές μου αναζητήσεις.

Υπάρχουν κάποια πιάτα που θεωρείτε signature;
Η κουζίνα μου βασίζεται στο ελαιόλαδο, στα λαχανικά και τα βότανα. Έχω δημιουργήσει τόσες συνταγές στην καριέρα μου που δυσκολεύομαι να επιλέξω... Ένα πιάτο που μου αρέσει πολύ, πάντως, είναι το φουαγκρά με κολοκύθα, λεμόνι και ­τζίντζερ.

Με ποια εστιατόρια συνεργάζεστε αυτόν τον καιρό;
Συνεργάζομαι με τον σεφ Alain llorca (2 αστέρια Michelin) στο εστιατόριό τoυ στο Vallauris στην Côte d’Azur ως σύμβουλος σεφ. Είμαι επίσης σύμβουλος σεφ ενός λιβανέζικου ομίλου με τέσσερις έδρες: μια κεντρική κουζίνα όπου γίνονται οι προετοιμασίες για όλα τα εστιατόρια, ένα θαλασσινό εστιατόριο, ένα με fusion κουζίνα κι ένα μεξικάνικο.

Τι κρατάτε από τον καιρό που ­περάσατε στην Ελλάδα;
Το πρώτο είναι ότι μου επέτρεψε­ να αποκτήσω από ένα αστέρι Michelin σε τρία διαφορετικά εστιατόρια σε περίοδο τεσσάρων χρόνων, πράγμα πολύ σπάνιο και δύσκολο να πραγματοποιηθεί – μόνο πέντε σεφ στην Ευρώπη το έχουν πετύχει. Το δεύτερο είναι η γνωριμία μου με τους Έλληνες, που τους λατρεύω. Η Ελλάδα είναι για μένα δεύτερη πατρίδα. Γι’ αυτό και μιλάω ελληνικά. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να μάθω αυτήν την εκπληκτική γλώσσα. Λατρεύω, τέλος, την ελληνική κουζίνα για τη μεγάλη ποικιλία των υλικών της.

Έχετε σκοπό να επιστρέψετε ­κάποια στιγμή;
Η τελευταία μου συνεργασία στην Ελλάδα ήταν με τον καλό μου φίλο Γιάννη Μπαξεβάνη. Κάναμε από κοινού μια επιμέλεια στο «Eagles Palace» στη Χαλκιδική. Δεν έχω προγραμματίσει κάποιο καινούργιο project, μόνο κάποιες επισκέψεις για να δω τη χώρα και τους φίλους μου.

Πόσο μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ταξίδια στη διαμόρφωση της κουζίνας σας;
Μου έχουν προσφέρει ατελείωτο­ πλούτο γαστρονομικών εμπειριών­. Τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Σε οδηγούν στο να ανακαλύψεις πολιτισμούς­, προϊόντα, τεχνικές... Όταν επιστρέφεις, η έμπνευση αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Σας επηρέασε ο πρόσφατος ­θάνατος του Paul Bocuse;
Ο θάνατος του Paul Bocuse ήταν ένα σοκ για το επάγγελμά μας. Ήταν πρωτοπόρος. Σε εκείνον οφείλουμε το πού βρισκόμαστε τώρα. Έχετε το σεβασμό μας, κύριε Paul.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
29/09/2022

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.

La Meat Maison

Ένα κορυφαίο κρεοπωλείο, ένα εξειδικευμένο στο εκλεκτό κρέας εστιατόριο και μια μπουτίκ ντελικατέσεν δημιουργούν έναν πολυχώρο κρέατος που καινοτομεί στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Φελεμέγκας μαγειρεύει και νιώθει καλά

Ο νέος head chef της 'Hytra' μιλά για όσα τον καθορίζουν εντός και εκτός κουζίνας.

San Pellegrino: Στην υγειά της υψηλής γαστρονομίας!

Συνώνυμη με την κουλτούρα της κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, η ελεγκάν δροσιά των γαστρονομικών νερών S.Pellegrino® & Acqua Panna® συμπληρώνει κορυφαίες στιγμές της γεύσης.

Απόστολος Δήμου: Ο νέος executive chef του Four Seasons Athens αποκλειστικά στο "αθηνόραμα"

Από τις Σεϋχέλες στην αθηναϊκή ριβιέρα, με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο Απόστολος Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. Ποιος είναι και τι καινούριο θα φέρει στη γεύση του πολυτελούς resort;