Τσίκνισέ το με Black Angus και σιτεμένο τράγο!

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, ο ειδικός αναλυτής Δημήτρης Αντωνόπουλος εστιάζει στις νέες τάσεις που θέλουν πρόβατο, ζυγούρι, τράγο και κατσίκι να ανεβαίνουν ραγδαία στην κρεατολαγνική ιεραρχία.

Τσίκνισέ το με Black Angus και σιτεμένο τράγο!

Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, ο ειδικός αναλυτής Δημήτρης Αντωνόπουλος εστιάζει στις νέες τάσεις που θέλουν πρόβατο, ζυγούρι, τράγο και κατσίκι να ανεβαίνουν ραγδαία στην κρεατολαγνική ιεραρχία.

Τσίκνισέ το με Black Angus και σιτεμένο τράγο! - εικόνα 1

Οσονούπω έχουμε μεγάλη γιορτή στο Τσικνιστάν. Εκτός από κάποιους vegetarians (διευκρινίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι σέβομαι απολύτως την επιλογή τους) που θα ψήνουν μανιτάρια, οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας θα λιβανίζουν μπροστά σε κάρβουνα διαλεχτά κρέατα και κεμπάπια. Ήταν πάντα ερασιτέχνες –εραστές της τέχνης δηλαδή– του κρέατος, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν ξεσαλώσει ακολουθώντας τις τάσεις της παγκόσμιας κρεατολαγνικής παραζάλης. Τα μισά εστιατόρια που άνοιγαν τουλάχιστον στην πρωτεύουσα έψηναν κρέας και οι ευγενείς ράτσες του μοσχαριού στόλιζαν τα μενού. Black Angus, Wagyu, Simmental, Hereford, Charolais, Kobe έβαζαν παράσημα στην κρεατοφαγία, παραμερίζοντας από άποψη κύρους τα πατροπαράδοτα πρόβατα, τράγους, ζυγούρια και κατσίκια. Ώσπου κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν άλλο περιεχόμενο στο παραδοσιακό προσκύνημα της ψητής σάρκας.

Τσίκνισέ το με Black Angus και σιτεμένο τράγο! - εικόνα 2

Το πρόβατο ξεχώρισε, κάνοντας ηρωικό comeback στην Αθήνα, η οποία πρακτικά το είχε εξορίσει καθώς το περιόρισε σε ρόλο θεραπευτικής γευσιγνωσίας για όσους πάσχουν από νοσταλγία του χωριού, του βουνού και της στάνης. Πράγματι, το τιμούσαμε σε off-Broadway εξειδικευμένες πιάτσες όπως η Χασιά και τα Καλύβια καθώς και σε εκλεκτές ταβέρνες της Αττικής, αλλά σε καλά εστιατόρια δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε ποτέ να το βρούμε. Μέχρι που ο Γιώρ­γος Τσιλιγκίρης στον «Τηλέμαχο» το σίτεψε και το έκανε αντικείμενο πόθου που το αποδέχεται ακόμη και ο ευαίσθητος γυναικείος πληθυσμός. Το φιλέτο προβάτου είναι φινετσάτο, κινείται ανάμεσα στην ελαφράδα του αρνιού και στο βάθος του κόκκινου κρέατος έτσι που θυμίζει ελάφι σε πολύ ραφινάτη εκδοχή. Ήταν θέμα χρόνου να κατακτήσει τις μοντέρνες κρεατερί. Στο «Bar.B.Q.» το πολύ trendy μπέργκερ έχει πρόβειο κιμά με βαθιά γεύση και κυμινάτη αγιολί για συνοδεία, ενώ στο σουβλατζίδικο «Hoocut» ο γύρος που καίει καρδιές είναι από καλή προβατίνα.

Τσίκνισέ το με Black Angus και σιτεμένο τράγο! - εικόνα 3

Σε παρόμοια γευστική συχνότητα κινείται και το ζυγούρι, που παίζει κατά καιρούς στον «Τηλέμαχο» και τον «Κρητικό», ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο τράγος. Τον έχουμε φάει μαγειρευτό και ήταν λουκούμι, αλλά πολύ θα ήθελα να τον δω ψημένο σε φούρνο Josper ίσως αφού σιγομαγειρευτεί sous vide. Το σίτεμα μπορεί να δώσει άλλη διά­σταση κι έξτρα κύρος στο αρνί­ και το κατσίκι. Ο σιτεμένος για 60 ημέρες κατσικίσιος σβέρκος στο «Vezene», που ψήνεται μία ολόκληρη ημέρα μέχρι να μελώσει και να τραγανίσει η πέτσα του, είναι ζημιά, όπως και το σιτεμένο για ένα μήνα αρνάκι του. Εύχομαι ολόψυχα του χρόνου να γιορτάσουμε την ημέρα με την περίφημη γκιόσα της Αργολίδας, ηλικιωμένη προβατίνα ή αίγα, καραμελωμένη για ώρες στο φούρνο και προκλητική.

Δείτε εδώ το μεγάλο αφιέρωμα του «α» στα πιο ξεχωριστά κρεατοφαγικά στέκια.

Περισσότερες πληροφορίες

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Hoocut

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.