Σουβλάκι από... σεφ

Στο «Hoocut» οι σεφ της «Cookoovaya» κάνουν ρελάνς τιμώντας το εθνικό streetfood. Εμπνέονται από το παρελθόν και κάνουν ένα σουβλάκι για το σήμερα και το αύριο, που δικαιούνται να το αποκαλούν «true pitta».

Σουβλάκι από... σεφ

Στο «Hoocut» οι σεφ της «Cookoovaya» κάνουν ρελάνς τιμώντας το εθνικό streetfood. Εμπνέονται από το παρελθόν και κάνουν ένα σουβλάκι για το σήμερα και το αύριο, που δικαιούνται να το αποκαλούν «true pitta».

Σουβλάκι από... σεφ - εικόνα 1

Όποιος θέλει να ανοίξει τη σήμερον ένα σουβλατζίδικο έχει τα χέρια του λυμένα. Πίτες υπάρχουν έτοιμες, γύροι κατεψυγμένοι από μεγάλες βιομηχανίες, τζατζίκια με το πεντάκιλο ένα σωρό και η μόδα –κατακαημένη πλέον βέβαια– καλά κρατεί, οπότε οι υποψήφιοι επιχειρηματίες ψήνονται να ασχοληθούν με το άθλημα. Η συνταγή του σουβλακικού copy-paste έχει πάμπολλα υλικά, οπότε γιατί να χαλάς τη ζαχαρένια σου, έτσι κι αλλιώς­ Χρυσό Σκούφο δεν θα πάρεις! Κι όμως είναι ντροπή να καταντάει το εθνικό μας streetfood τόσο τυποποιημένο και τόσο κοινότοπο. Δεν λέω, υπάρχουν καλές προσπάθειες εδώ κι εκεί και σπανίως βρίσκεις και κάποιες χειροποίητες νοστιμιές.

Το θέμα όμως είναι να κοιτάξεις λίγο πίσω, να ψάξεις για έμπνευση στο παρελθόν, τότε που η παλλαϊκή δημοφιλής λιχουδιά δεν ήταν τόσο τυποποιημένη, χωρίς προσωπικότητα και ψυχή. Ακριβώς γι’ αυτό χειροκροτώ το «Hoocut». Επειδή η πεντάδα των σεφ της «Cookoovaya» αποφάσισε να βρει την ουσία γυρίζοντας την πλάτη στο προκάτ. Τίποτα δεν είναι έτοιμο στο σουβλατζίδικό τους, φτιάχνονται και κόβονται όλα επιτόπου σε τρία διαφορετικά «μαγαζιά» που συστεγάζονται σε ένα κτίριο του Μεσοπολέμου στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης: ο φούρνος ψήνει τις πίτες, μια πιο κλασική, πολύ αφράτη και νόστιμη και μια καινοτομική με τη φινέτσα μπριός, που της τη δίνει το γιαούρτι στη ζύμη της.

Σουβλάκι από... σεφ - εικόνα 2

Ακριβώς δίπλα είναι το χασάπικο που παρασκευάζει τα λουκάνικα και τους «γύρους». Υπάρχει κι εδώ νεωτερισμός, αφού ο «γύρος» (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, προβατίνα) γίνεται από λεπτές φέτες κρέατος, που στη συνέχεια τις πλαταίνουν ακόμη περισσότερο χτυπώντας τις με τον μπάτη, για να καταλήξουν σαν φλοίδες κρέατος έτοιμες για ψήσιμο. Το μανάβικο τροφοδοτεί το εγχείρημα με φρέσκα αξεσουάρ για σαλάτες, παρελκόμενα και σάλτσες. Στη συνέχεια ο «γύρος» θα ψηθεί πάνω σε οριζόντιες ψησταριές για πολύ λίγο, ίσα να αρπάξει νοστιμάδα Maillard παραμένοντας ζουμερός. Όλα τα λαχανικά που θα μπουν στην πίτα κόβονται τη στιγμή της παραγγε­λίας ώστε να είναι ολόφρεσκα. Απ’ όλα τα πολύ νόστιμα κρέατα που δοκίμασα της προβατίνας ήταν το εντυπωσιακότερο, με δυνατή γεύση και άρωμα. Δεν ξέρω αν πλέον οι ωραίες πίτες έχουν μεγαλώσει όπως συζητιόταν, η γνώμη μου όμως είναι πως ήταν μικρές για να εξασφαλίσουν τη σωστή αναλογία κρέατος παρελκομένων. Στα συν οι ωραίες πατάτες στις μερίδες (δεν μπαίνουν στην πίτα) και η πικάντικη ανατολίτικη κόκκινη σάλτσα.

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο, 2103240026. Τιμή: € 2,20-2,50 (τυλιχτά), € 6,70-8,80 (μερίδες).

Περισσότερες πληροφορίες

Hoocut

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.