Σουβλάκι από... σεφ

Στο «Hoocut» οι σεφ της «Cookoovaya» κάνουν ρελάνς τιμώντας το εθνικό streetfood. Εμπνέονται από το παρελθόν και κάνουν ένα σουβλάκι για το σήμερα και το αύριο, που δικαιούνται να το αποκαλούν «true pitta».

Σουβλάκι από... σεφ

Στο «Hoocut» οι σεφ της «Cookoovaya» κάνουν ρελάνς τιμώντας το εθνικό streetfood. Εμπνέονται από το παρελθόν και κάνουν ένα σουβλάκι για το σήμερα και το αύριο, που δικαιούνται να το αποκαλούν «true pitta».

Σουβλάκι από... σεφ - εικόνα 1

Όποιος θέλει να ανοίξει τη σήμερον ένα σουβλατζίδικο έχει τα χέρια του λυμένα. Πίτες υπάρχουν έτοιμες, γύροι κατεψυγμένοι από μεγάλες βιομηχανίες, τζατζίκια με το πεντάκιλο ένα σωρό και η μόδα –κατακαημένη πλέον βέβαια– καλά κρατεί, οπότε οι υποψήφιοι επιχειρηματίες ψήνονται να ασχοληθούν με το άθλημα. Η συνταγή του σουβλακικού copy-paste έχει πάμπολλα υλικά, οπότε γιατί να χαλάς τη ζαχαρένια σου, έτσι κι αλλιώς­ Χρυσό Σκούφο δεν θα πάρεις! Κι όμως είναι ντροπή να καταντάει το εθνικό μας streetfood τόσο τυποποιημένο και τόσο κοινότοπο. Δεν λέω, υπάρχουν καλές προσπάθειες εδώ κι εκεί και σπανίως βρίσκεις και κάποιες χειροποίητες νοστιμιές.

Το θέμα όμως είναι να κοιτάξεις λίγο πίσω, να ψάξεις για έμπνευση στο παρελθόν, τότε που η παλλαϊκή δημοφιλής λιχουδιά δεν ήταν τόσο τυποποιημένη, χωρίς προσωπικότητα και ψυχή. Ακριβώς γι’ αυτό χειροκροτώ το «Hoocut». Επειδή η πεντάδα των σεφ της «Cookoovaya» αποφάσισε να βρει την ουσία γυρίζοντας την πλάτη στο προκάτ. Τίποτα δεν είναι έτοιμο στο σουβλατζίδικό τους, φτιάχνονται και κόβονται όλα επιτόπου σε τρία διαφορετικά «μαγαζιά» που συστεγάζονται σε ένα κτίριο του Μεσοπολέμου στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης: ο φούρνος ψήνει τις πίτες, μια πιο κλασική, πολύ αφράτη και νόστιμη και μια καινοτομική με τη φινέτσα μπριός, που της τη δίνει το γιαούρτι στη ζύμη της.

Σουβλάκι από... σεφ - εικόνα 2

Ακριβώς δίπλα είναι το χασάπικο που παρασκευάζει τα λουκάνικα και τους «γύρους». Υπάρχει κι εδώ νεωτερισμός, αφού ο «γύρος» (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, προβατίνα) γίνεται από λεπτές φέτες κρέατος, που στη συνέχεια τις πλαταίνουν ακόμη περισσότερο χτυπώντας τις με τον μπάτη, για να καταλήξουν σαν φλοίδες κρέατος έτοιμες για ψήσιμο. Το μανάβικο τροφοδοτεί το εγχείρημα με φρέσκα αξεσουάρ για σαλάτες, παρελκόμενα και σάλτσες. Στη συνέχεια ο «γύρος» θα ψηθεί πάνω σε οριζόντιες ψησταριές για πολύ λίγο, ίσα να αρπάξει νοστιμάδα Maillard παραμένοντας ζουμερός. Όλα τα λαχανικά που θα μπουν στην πίτα κόβονται τη στιγμή της παραγγε­λίας ώστε να είναι ολόφρεσκα. Απ’ όλα τα πολύ νόστιμα κρέατα που δοκίμασα της προβατίνας ήταν το εντυπωσιακότερο, με δυνατή γεύση και άρωμα. Δεν ξέρω αν πλέον οι ωραίες πίτες έχουν μεγαλώσει όπως συζητιόταν, η γνώμη μου όμως είναι πως ήταν μικρές για να εξασφαλίσουν τη σωστή αναλογία κρέατος παρελκομένων. Στα συν οι ωραίες πατάτες στις μερίδες (δεν μπαίνουν στην πίτα) και η πικάντικη ανατολίτικη κόκκινη σάλτσα.

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο, 2103240026. Τιμή: € 2,20-2,50 (τυλιχτά), € 6,70-8,80 (μερίδες).

Περισσότερες πληροφορίες

Hoocut

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.