
Δοκιμάστε soft shell crabs σε ένα φόντο εκρηκτικά πολύχρωμο.

Το μόνο χρώμα που δεν μπορώ να φανταστώ στον πλανήτη Ταϊλάνδη είναι το γκρι, σκέφτομαι καθώς με τυλίγει η ένταση του απωανατολίτικου μπαρόκ του «Andaman». Κάθομαι στο μικρό καναπεδάκι για δύο δίπλα στο ξυλόγλυπτο τζάκι χαζεύοντας το κοντράστ του κόκκινου των τοίχων με το γαλαζοπράσινο aqua της οροφής –σαν πικάντικο τσίλι με μέντα–, ενώ στ’ αφτιά μου έρχεται γιαπωνέζικη ποπ. Οι δύο πρώτες σελίδες του καταλόγου είναι αφιερωμένες στην ασιατική λιχουδιά που λέγεται soft shell crab. Ξεκινάω λοιπόν από την απλούστερη μορφή τους σε τραγανή, αφράτη και πανάλαφρη τεμπούρα με μυρωδάτο μαυροσούσαμο που τους ταιριάζει πολύ συνοδεία γευστικότατων ασιατικών μανιταριών και σοταρισμένων λαχανικών. Πιο ασυνήθιστο το μαγείρεμα που μου προτείνει ο Ρωμανός (η ψυχή του «Andaman») όπου τα ντελικάτα καβούρια συνδυάζονται επιτυχημένα με πάπια σε ένα πλούσιο και συνάμα ελαφρύ κόκκινο κάρι με γάλα καρύδας από τα χέρια της Ταϊλανδέζας κ. Τικ. Ταιριαστή συνοδεία ένα κοκτέιλ Wasabee, με τζιν, αγγούρι, ουασάμπι και μαρμελάδα μανταρίνι πολύ δροσερό και υπαινικτικά πικάντικο ή, αν ψάχνετε κάτι πιο γλυκό, ένα Tusita με μπαχαράτα ρούμια, φρέσκο κάρδαμο και καπνιστή κανέλα.

Από το εκτεταμένο ρεπερτόριο του «Andaman» ξεχώρισα επίσης τη σαλάτα Som tam που συνδυάζει την υπέροχη δροσιά της άγουρης παπάγιας με λάιμ και κάσιους, τα καλοφτιαγμένα dumpling με μαριναρισμένο χοιρινό που έρχονται αχνισμένα στο καλαθάκι τους μαζί με άφθονο φρέσκο κόλιαντρο, μια νόστιμη spicy duck με oyster sauce και διάφορα πιπέρια και, φυσικά, τις γαρίδες με την καυτερή φρεσκάδα από πράσινο κάρι, γάλα καρύδας και μπαμπού. Μην παραλείψετε και την εμβληματική γλυκοξυνοπικάντικη σπεσιαλιτέ pad thai όπου μπορείτε να προσθέσετε κατά βούλησιν τσίλι, ζάχαρη και λάιμ στα νουντλς με γαρίδες, τόφου, φύτρες φασολιών και tamarind. Θα σας γλυκάνει μια μυρωδάτη κρέμα με μασκαρπόνε και καρύδα ξερά σύκα από την Ερεσό ή μια μαστιχωτή μους πικρής σοκολάτας με μάνγκο και τζίντζερ.
