
Σε μια πανέμορφη art deco βίλα στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, το μοντέρνο, κομψό ντιζάιν και μια ονειρεμένη κάβα συναντούν τη δυνατή γαστρονομική πρόταση του Δημήτρη Παμπόρη.

H Μαριαλένα Μηλιαρά είναι δυναμική περσόνα στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τον άντρα της Σπύρο Συμεωνίδη έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα ψαγμένης γαστρονομικής απόλαυσης στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το «Aficionados» είναι λοιπόν το προσωπικό τους όραμα για μια σύγχρονη προσέγγιση επιπέδου στη γαστρονομία, που με το σπαθί του κερδίζει τον τίτλο της πιο πλήρους και φιλόδοξης γαστρονομικής απόπειρας στον Βορρά. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το κτίριο που το στεγάζει.
Η τριώροφη έπαυλη του καπνέμπορου Αχιλλέα Βαρσαμή είναι ένα μπιζουδάκι που είχε παρακμάσει, αλλά τώρα, ανακαινισμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Δήμου, αποκτάει ξανά λάμψη και αρχοντιά. Στέκομαι απέξω και χαζεύω την art deco βίλα του 1930 με το belvedere στην κορυφή και φαντάζομαι πόσο ατμοσφαιρικό θα είναι να τρώει κάποιος στη βεράντα και στα μπαλκόνια της όταν ανοίξει ο καιρός. Στο εσωτερικό έχει απλωθεί παντού καλόγουστο, μοντέρνο ντιζάιν με διαφορετικά χρώματα στην επίπλωση, τα οποία αντανακλούν τις διαφορετικές χρήσεις και το mood του χώρου.
Στο βασικό χώρο του γκουρμέ μπιστρό ένα κλασάτο ροζ βελούδο μού θυμίζει σαμπάνια. στον επάνω όροφο του μπαρ (η cocktail list είναι του Αριστοτέλη Παπαδόπουλου) μαύρο και γκρι, πιο νυχτερινό, με φλοράλ κουρτίνες να σπάνε την αυστηρότητα. κάτω στο χώρο του ρεστοράν απαλό γκρι με ζυγισμένες πινελιές χαλκού στα φωτιστικά και τα ποτήρια-ανανάδες κι ένα μπαρ με ένα καλογεμισμένο με πούρα humidor. Η κάβα του «Aficionados», τεράστια και φανταστική, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στη σαμπάνια και στους αφρώδεις οίνους εν γένει και θα μπορούσε να σταθεί άνετα σε τριάστερο εστιατόριο.

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παμπόρης, του οποίου την εξαιρετική γαστρονομική πρόταση χειροκροτούμε το καλοκαίρι στο «Ekies All Senses Resort» στη Χαλκιδική. Τη μοντέρνα κουζίνα του, που τσιμπολογάει ελεύθερα από εξωτικά, μεσογειακά κι ελληνικά αρώματα, τη δοκίμασα στο γκουρμέ ρεστοράν (ανοιχτό Πέμπτη-Σάββατο). Το μπαρμπούνι και η καραβίδα με ραβιόλια κολοκύθας μοσχοβολάνε γλυκιά θάλασσα και η σάλτσα σαβόρο έχει μετρημένη ένταση και πολλή φινέτσα. Το βελούδινο φουαγκρά που δένεται άψογα με κυδώνι και σφένδαμο έχει ως εξαιρετίκ λεπτομέρεια ένα αλμυρό ραφινάτο μπριός. Στον μπακαλιάρο την παράσταση κλέβει ο καπνιστός ζωμός σέλινου με τα άγρια μανιτάρια, ενώ εκπληκτική είναι η ιδέα του συνδυασμού του με φετούλες ωμών μανιταριών. Η πάπια Challans είναι αστέρι με τραγανή πέτσα και γευστικότατη σάρκα και της πάνε πολύ η σάλτσα καφέ Arabica και τα παντζάρια σε διάφορες υφές.

Το φινάλε των γλυκών δυνατό: ψητός ανανάς με σιρόπι δυόσμου, κρέμα λεμόνι και πολύ ωραία πανακότα άγριου μάραθου καθώς και λευκή σοκολάτα namelaka αρωματισμένη με ουασάμπι και βασιλικό, όπως και φανταστικό σορμπέ με καρότο και φρούτα του πάθους.
Νικ. Πλαστήρα 105, Θεσσαλονίκη, 2310434290.