«The Aficionados»: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα

Σε μια πανέμορφη art deco βίλα στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, το κομψό ντιζάιν και μια ονειρεμένη κάβα συναντούν τη δυνατή γαστρονομική πρόταση του Δημήτρη Παμπόρη.

«The Aficionados»: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα

Σε μια πανέμορφη art deco βίλα στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, το μοντέρνο, κομψό ντιζάιν και μια ονειρεμένη κάβα συναντούν τη δυνατή γαστρονομική πρόταση του Δημήτρη Παμπόρη.

«The Aficionados»: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα - εικόνα 1

H Μαριαλένα Μηλιαρά είναι δυναμική περσόνα στη Θεσσαλονίκη και μαζί με τον άντρα της Σπύρο Συμεωνίδη έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα ψαγμένης γαστρονομικής απόλαυσης στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το «Aficionados» είναι λοιπόν το προσωπικό τους όραμα για μια σύγχρονη προσέγγιση επιπέδου στη γαστρονομία, που με το σπαθί του κερδίζει τον τίτλο της πιο πλήρους και φιλόδοξης γαστρονομικής απόπειρας στον Βορρά. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το κτίριο που το στεγάζει.

Η τριώροφη έπαυλη του καπνέμπορου Αχιλλέα Βαρσαμή είναι ένα μπιζουδάκι που είχε παρακμάσει, αλλά τώρα, ανακαινισμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Δήμου, αποκτάει ξανά λάμψη και αρχοντιά. Στέκομαι απέξω και χαζεύω την art deco βίλα του 1930 με το belvedere στην κορυφή και φαντάζομαι πόσο ατμοσφαιρικό θα είναι να τρώει κάποιος στη βεράντα και στα μπαλκόνια της όταν ανοίξει ο καιρός. Στο εσωτερικό έχει απλωθεί παντού καλόγουστο, μοντέρνο ντιζάιν με διαφορετικά χρώματα στην επίπλωση, τα οποία αντανακλούν τις διαφορετικές χρήσεις και το mood του χώρου.

Στο βασικό χώρο του γκουρμέ μπιστρό ένα κλασάτο ροζ βελούδο μού θυμίζει σαμπάνια. στον επάνω όροφο του μπαρ (η cocktail list είναι του Αριστοτέλη Παπαδόπουλου) μαύρο και γκρι, πιο νυχτερινό, με φλοράλ κουρτίνες να σπάνε την αυστηρότητα. κάτω στο χώρο του ρεστοράν απαλό γκρι με ζυγισμένες πινελιές χαλκού στα φωτιστικά και τα ποτήρια-ανανάδες κι ένα μπαρ με ένα καλογεμισμένο με πούρα humidor. Η κάβα του «Aficionados», τεράστια και φανταστική, δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στη σαμπάνια και στους αφρώδεις οίνους εν γένει και θα μπορούσε να σταθεί άνετα σε τριάστερο εστιατόριο.

«The Aficionados»: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα - εικόνα 2

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παμπόρης, του οποίου την εξαιρετική γαστρονομική πρόταση χειροκροτούμε το καλοκαίρι στο «Ekies All Senses Resort» στη Χαλκιδική. Τη μοντέρνα κουζίνα του, που τσιμπολογάει ελεύθερα από εξωτικά, μεσογειακά κι ελληνικά αρώματα, τη δοκίμασα στο γκουρμέ ρεστοράν (ανοιχτό Πέμπτη-Σάββατο). Το μπαρμπούνι και η καραβίδα με ραβιόλια κολοκύθας μοσχοβολάνε γλυκιά θάλασσα και η σάλτσα σαβόρο έχει μετρημένη ένταση και πολλή φινέτσα. Το βελούδινο φουαγκρά που δένεται άψογα με κυδώνι και σφένδαμο έχει ως εξαιρετίκ λεπτομέρεια ένα αλμυρό ραφινάτο­ μπριός. Στον μπακαλιάρο την παράσταση κλέβει ο καπνιστός ζωμός σέλινου με τα άγρια μανιτάρια, ενώ εκπληκτική είναι η ιδέα του συνδυασμού του με φετούλες ωμών μανιταριών. Η πάπια Challans είναι αστέρι με τραγανή πέτσα και γευστικότατη σάρκα και της πάνε πολύ η σάλτσα καφέ Arabica και τα παντζάρια σε διάφορες υφές.

«The Aficionados»: Ένα γαστρονομικό project που ζηλεύει η Αθήνα - εικόνα 3

Το φινάλε των γλυκών δυνατό: ψητός ανανάς με σιρόπι δυόσμου, κρέμα λεμόνι και πολύ ωραία πανακότα άγριου μάραθου καθώς και λευκή σοκολάτα namelaka αρωματισμένη με ουασάμπι και βασιλικό, όπως και φανταστικό σορμπέ με καρότο και φρούτα του πάθους.

Νικ. Πλαστήρα 105, Θεσσαλονίκη, 2310434290.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.