
Δεν γίνεται τη σήμερον, που είναι πια ορατός ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα μέσα στα επόμενα χρόνια, να είσαι γκουρμέ χωρίς οικολογική ευαισθησία. Η αναστροφή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ξεκινήσει από καθέναν από εμάς!

Δυστυχώς για τους κατοίκους αυτής της Γης, τα κακά περιβαλλοντικά μαντάτα πληθαίνουν και σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται επαγρύπνηση και πλανητική δράση για να αναστραφεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε πραγματικά homo sapiens κι έχουμε τη σοφία να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τον πλανήτη να βαδίζει προς την καταστροφή. Ειδικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο διατροφικό ζήτημα είναι τέτοιες, ώστε δεν νοείται σήμερα να είσαι γκουρμέ, ή έστω καλοφαγάς, χωρίς οικολογική ευαισθησία. Τα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από παντού.
Οι Γάλλοι φρικάρισαν το φθινόπωρο που μας πέρασε, όταν είδαν τα ράφια με το βούτυρο στα σούπερ μάρκετ να αδειάζουν αλλά και τις τιμές προϊόντων όπως το κρουασάν να εκτινάσσονται. Η διεθνής κρίση του βουτύρου, που πήρε διαστάσεις... εθνικής τραγωδίας στη Γαλλία, οφείλεται εν μέρει στη μείωση της βοσκής (και κατά συνέπεια της παραγωγής γάλακτος) λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στο Μπορντό, πάλι, έκαναν φέτος το χειρότερο τρύγο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που θα αυξήσει πάρα πολύ την τιμή του κρασιού.

Και αν αυτά σας φαίνονται μακρινά, σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν ξυπνούσατε ένα πρωί με την προσδοκία ενός μυρωδάτου εσπρέσο ή ενός καϊμακλή ελληνικού και απλώς καφές δεν υπήρχε ή κόστιζε δύο χιλιάδες ευρώ το κιλό, πράγμα που πρακτικά θα σήμαινε περίπου το ίδιο. Ή τι θα κάνατε αν τη στιγμή που νιώθατε τη μέγιστη ανάγκη για το γευστικό κανάκεμα της ενδορφίνης, η λατρεμένη σας σοκολάτα όχι μόνο δεν υπήρχε στο περίπτερο αλλά ήταν και απλησίαστο είδος υπερπολυτελείας; Ωραία θα ήταν όλα αυτά να αποτελούν απλώς σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη.
Ειδικοί του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το 2050 οι φυτείες του κακάο θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί! Ο λόγος; Στις περιοχές που ευδοκιμούν τα κακαόδεντρα, 20° πάνω και κάτω από τον Ισημερινό, η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 2,1°C, οπότε η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ξηρή, θα περιοριστούν οι βροχές και κατά συνέπεια θα καταστραφούν τα τροπικά δάση με τα πλούσια εδάφη τους που βοηθούν τα δέντρα να αναπτυχθούν και τα προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους.
Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί δεν μεταφέρονται οι φυτείες σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό. Δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, που δίνουν παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής σε κακάο, διότι οι τόποι αυτοί είναι ήδη αυστηρά προστατευόμενοι ως καταφύγια άγριων ζώων, οπότε η καλλιέργεια εκεί απαγορεύεται. Αλλά και σε ό,τι αφορά την παραγωγή καφέ, οι επιστημονικές προβλέψεις μιλούν για μια μείωση της τάξης του 88% στη Λατινική Αμερική μέχρι το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της μείωσης των βροχών και της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων! Καθώς οι κόκκοι του Arabica θέλουν ψυχρότερα κλίματα για να ωριμάσουν, η άνοδος της θερμοκρασίας περιορίζει δραστικά τις εκτάσεις όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πρόβλημα.
Οι μέλισσες που γονιμοποιούν τα λουλούδια του καφέ φωλιάζουν στα γειτονικά δάση. Αν οι φυτείες μεταφερθούν σε ψυχρότερα κλίματα, τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες αποικίες μελισσών κοντά τους. Καθώς όμως η απόδοση των φυτειών του καφέ βασίζεται στις διάφορες ράτσες μελισσών που τρυγούν τη γύρη, θα ήταν αδύνατο μια τεχνητή αποικία να πλησιάσει την ποικιλία που δημιουργεί από μόνη της η φύση, οπότε η παραγωγή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο...

Με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο περικλείει, οι μεγάλες βιομηχανίες προσανατολίζονται στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένου κακαόδεντρου που θα αντέχει σε ξηρότερα κλίματα κι επενδύουν ήδη τεράστια ποσά σε αυτό. Οι παραγωγοί του καφέ, από την πλευρά τους, προσπαθούν να επεκτείνουν τα δάση έτσι ώστε να ρίξουν τις θερμοκρασίες στις υπάρχουσες φυτείες και να περιορίσουν όσο μπορούν το πρόβλημα. Μόλις τώρα αρχίζουμε δυστυχώς να συνειδητοποιούμε πόσο γρήγορα αλλάζει επί το χείρον η ζωή στον πλανήτη και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία άμεσα, διότι είναι τεράστιο αμάρτημα να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο όπου, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούν να βιώσουν απλές χαρές όπως ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ ή μια δαγκωνιά σοκολάτα.
Αντi για καφέ ρεβiθι

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καφές δεν υπήρχε και ο κόσμος κατάντησε να πίνει ρεβίθι και σικορέ μέχρι να πάρει πάλι μπροστά η καλλιέργεια και να ομαλοποιηθεί η αγορά. Ρωτήστε τους παππούδες σας, το θυμούνται και αρρωσταίνουν!
Αντί για σοκολάτα χαρούπι

Λένε ότι το χαρούπι θυμίζει τη σοκολάτα. Είναι αλήθεια ότι η γεύση τους μοιάζει, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει στην ίδια ζυγαριά την ψυχοθεραπευτική σοκολατένια λιχουδιά με τη χαρουπόκρεμα.