Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα;

Δεν γίνεται τη σήμερον, που είναι πια ορατός ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα μέσα στα επόμενα χρόνια, να είσαι γκουρμέ χωρίς οικολογική ευαισθησία.

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα;

Δεν γίνεται τη σήμερον, που είναι πια ορατός ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα μέσα στα επόμενα χρόνια, να είσαι γκουρμέ χωρίς οικολογική ευαισθησία. Η αναστροφή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ξεκινήσει από καθέναν από εμάς!

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα; - εικόνα 1

Δυστυχώς για τους κατοίκους αυτής της Γης, τα κακά περιβαλλοντικά μαντάτα πληθαίνουν και σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται επαγρύπνηση και πλανητική δράση για να αναστραφεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε πραγματικά homo sapiens κι έχουμε τη σοφία να μην καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας τον πλανήτη να βαδίζει προς την καταστροφή. Ειδικά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο διατροφικό ζήτημα είναι τέτοιες, ώστε δεν νοείται σήμερα να είσαι γκουρμέ, ή έστω καλοφαγάς, χωρίς οικολογική ευαισθησία. Τα ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από παντού.

Οι Γάλλοι φρικάρισαν το φθινόπωρο που μας πέρασε, όταν είδαν τα ράφια με το βούτυρο στα σούπερ μάρκετ να αδειάζουν αλλά και τις τιμές προϊόντων όπως το κρουασάν να εκτινάσσονται. Η διεθνής κρίση του βουτύρου, που πήρε διαστάσεις... εθνικής τραγωδίας στη Γαλλία, οφείλεται εν μέρει στη μείωση της βοσκής (και κατά συνέπεια της παραγωγής γάλακτος) λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στο Μπορντό, πάλι, έκαναν φέτος το χειρότερο τρύγο από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που θα αυξήσει πάρα πολύ την τιμή του κρασιού.

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα; - εικόνα 2

Και αν αυτά σας φαίνονται μακρινά, σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν ξυπνούσατε ένα πρωί με την προσδοκία ενός μυρωδάτου εσπρέσο ή ενός καϊμακλή ελληνικού και απλώς καφές δεν υπήρχε ή κόστιζε δύο χιλιάδες ευρώ το κιλό, πράγμα που πρακτικά θα σήμαινε περίπου το ίδιο. Ή τι θα κάνατε αν τη στιγμή που νιώθατε τη μέγιστη ανάγκη για το γευστικό κανάκεμα της ενδορφίνης, η λατρεμένη σας σοκολάτα όχι μόνο δεν υπήρχε στο περίπτερο αλλά ήταν και απλησίαστο είδος υπερπολυτελείας; Ωραία θα ήταν όλα αυτά να αποτελούν απλώς σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη.

Ειδικοί του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το 2050 οι φυτείες του κακάο θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί! Ο λόγος; Στις περιοχές που ευδοκιμούν τα κακαόδεντρα, 20° πάνω και κάτω από τον Ισημερινό, η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 2,1°C, οπότε η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ξηρή, θα περιοριστούν οι βροχές και κατά συνέπεια θα καταστραφούν τα τροπικά δάση με τα πλούσια εδάφη τους που βοηθούν τα δέντρα να αναπτυχθούν και τα προστατεύουν από τους δυνατούς ανέμους.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί δεν μεταφέρονται οι φυτείες σε μεγαλύτερο υψόμετρο όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό. Δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα, που δίνουν παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής σε κακάο, διότι οι τόποι αυτοί είναι ήδη αυστηρά προστατευόμενοι ως καταφύγια άγριων ζώων, οπότε η καλλιέργεια εκεί απαγορεύεται. Αλλά και σε ό,τι αφορά την παραγωγή καφέ, οι επιστημονικές προβλέψεις μιλούν για μια μείωση της τάξης του 88% στη Λατινική Αμερική μέχρι το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της μείωσης των βροχών και της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων! Καθώς οι κόκκοι του Arabica θέλουν ψυχρότερα κλίματα για να ωριμάσουν, η άνοδος της θερμοκρασίας περιορίζει δραστικά τις εκτάσεις όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πρόβλημα.

Οι μέλισσες που γονιμοποιούν τα λουλούδια του καφέ φωλιάζουν στα γειτονικά δάση. Αν οι φυτείες μεταφερθούν σε ψυχρότερα κλίματα, τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες αποικίες μελισσών κοντά τους. Καθώς όμως η απόδοση των φυτειών του καφέ βασίζεται στις διάφορες ράτσες μελισσών που τρυγούν τη γύρη, θα ήταν αδύνατο μια τεχνητή αποικία να πλησιάσει την ποικιλία που δημιουργεί από μόνη της η φύση, οπότε η παραγωγή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο...

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα; - εικόνα 3

Με όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο περικλείει, οι μεγάλες βιο­μηχανίες προσανατολίζονται στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένου κακαόδεντρου που θα αντέχει σε ξηρότερα κλίματα κι επενδύουν ήδη τεράστια ποσά σε αυτό. Οι παραγωγοί του καφέ, από την πλευρά τους, προσπαθούν να επεκτείνουν τα δάση έτσι ώστε να ρίξουν τις θερμοκρασίες στις υπάρχουσες φυτείες και να περιορίσουν όσο μπορούν το πρόβλημα. Μόλις τώρα αρχίζουμε δυστυχώς να συνειδητοποιούμε πόσο γρήγορα αλλάζει επί το χείρον η ζωή στον πλανήτη και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία άμεσα, διότι είναι τεράστιο αμάρτημα να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο όπου, μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούν να βιώσουν απλές χαρές όπως ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ ή μια δαγκωνιά σοκολάτα.

Αντi για καφέ ρεβiθι

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα; - εικόνα 4

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καφές δεν υπήρχε και ο κόσμος κατάντησε να πίνει ρεβίθι και σικορέ μέχρι να πάρει πάλι μπροστά η καλλιέργεια και να ομαλοποιηθεί η αγορά. ­Ρωτήστε τους παππούδες σας, το θυμούνται και αρρωσταίνουν!

Αντί για σοκολάτα χαρούπι

Γιατί κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς καφέ και σοκολάτα; - εικόνα 5

Λένε ότι το χαρούπι θυμίζει τη σοκολάτα. Είναι αλήθεια ότι η γεύση τους μοιάζει, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει στην ίδια ζυγαριά την ψυχοθεραπευτική σοκολατένια λιχουδιά με τη χαρουπόκρεμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.