Πρώτη γεύση από ένα νέο bar-restaurant με μεσογειακή γοητεία

Ψηλοτάβανο, σικάτο, στα χρώματα του πούρου και της σοκολάτας, το «SAH» διατρέχει τις γεύσεις της Μεσογείου και φροντίζει την ψυχαγωγία μας με live μουσικές.

Πρώτη γεύση από ένα νέο bar-restaurant με μεσογειακή γοητεία

Ψηλοτάβανο, σικάτο, στα χρώματα του πούρου και της σοκολάτας, το «SAH» διατρέχει τις γεύσεις της Μεσογείου και φροντίζει την ψυχαγωγία μας με live μουσικές.

Πρώτη γεύση από ένα νέο bar-restaurant με μεσογειακή γοητεία - εικόνα 1

Είναι Παρασκευή βράδυ γύρω στις 10.30 μ.μ. και στη μικρή σκηνή του «SAH» η Ksenia Dania και η Monique Kabasele σουινγκάρουν αισθαντικά και με μπρίο, στέλνοντας χορευτικά vibes στη σάλα. Πίσω τους η μπάντα Sera Bellos (πλήκτρα, μπάσο, ντραμς) δεν σταματά να παίζει jazz και soul όλη τη βραδιά. Κοιτάζω γύρω μου το χώρο, που είναι γεμάτος από παρέες νεότερων και ωριμότερων, και η αύρα της καλοπέρασης είναι εμφανής. Η ψηλοτάβανη σάλα έχει μια χάρη που δεν βρίσκεις συχνά στα μαγαζιά της Αθήνας. Επίκεντρό της το εντυπωσιακό μπαρ που έχει από πίσω του μια «βιβλιοθήκη» γεμάτη όμορφα φωτισμένες, πλαγιασμένες φιάλες κρασιού που γλυκαίνουν το βλέμμα.

Τα χρώματα του πούρου και της σοκολάτας δίνουν σικάτο τόνο και ζεσταίνουν την αγριάδα του εμφανούς μπετόν. Αν ανεβείς στο πατάρι έχεις ένα πανοραμίκ με τους φωτισμένους κάνναβους της σκηνής και του φωτιστικού στην οροφή να δίνουν ρυθμό μοντέρνου δυναμισμού και το ethnic chic των «χαλιών» που διαγράφονται σαν λευκά tattoos στο πάτωμα. Τα στουλ-πολυθρόνες στο μπαρ είναι γεμάτα και ο κόσμος πίνει κοκτέιλ και perfect serves.

Πρώτη γεύση από ένα νέο bar-restaurant με μεσογειακή γοητεία - εικόνα 2

Εκ πρώτης όψεως το όνομα φαίνεται να προέρχεται από την ορολογία του σκακιού, στην πραγματικότητα όμως είναι τα αρχικά της Sayyida al Hurra, μιας­ θρυλικής πειρατίνας/βασίλισσας του ισλαμικού κόσμου που έδρασε σε συνεργασία με τον Μπαρμπαρόσα. Προερχόμενη από τη Γρανάδα, το τελευταίο μουσουλμανικό κράτος στην Ισπανία, η οικογένειά της κατέφυγε στο Τετουάν στο Βόρειο Μαρόκο και κυριάρχησε στα νερά της Δυτικής Μεσογείου. Αυτή η ιστορία δίνει την αφορμή στον σεφ Κώστα Τερζούδη να διατρέξει τις γεύσεις της Μεσογείου τσιμπολογώντας σπεσιαλιτέ και μιξάροντας γεύσεις.

Έτσι μπορείς να ξεκινήσεις με έναν γκιουζλεμέ, πίτα του τηγανιού δηλαδή με άγρια αρωματικά χόρτα και γραβιέρα, τον οποίο σερβίρουν με δροσιστικό αϊράνι, μια μοντέρνα παρουσίαση καβουρμά με βελούδινη πολέντα, που πάνω του σπάει ταιριαστά αβγό ποσέ με σάλτσα τρούφας γύρω του, και κατόπιν να πας στην άκρη της Μεσογείου για να βρεις σιγομαγειρεμένο κότσι αρνιού με κους-κους φρούτων και μαρμελάδα λεμόνι ή μια σύνθετη παέγια με κοτόπουλο, μύδια, καλαμάρι, τσορίθο, μπίρα και σαφράν. Το ζουμερό συκώτι σχάρας σερβιρισμένο πρωτότυπα με ταρτάρ μάνγκο, ψητά καρότα και σάλτσα μαύρης μπίρας και το επιτυχημένα αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με τραγανό καραμελωμένο φύλλο, κατσικίσια κρέμα και παγωτό καϊμάκι μην τα χάσετε. Τα live στο «SAH» γίνονται πάντα Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το σάουντρακ αναλαμβάνουν DJs.

Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη, 2106451169. Τιμή: € 30-45.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.