Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο»

Το δημοφιλές κρεατολατρικό στέκι στη στοά του παλιού­ «Απότσου» ζεσταίνει την καρδιά και νοστιμίζει πολύ τα ­διαλείμματα και τις γιορτινές μας εξόδους.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο»

Το δημοφιλές κρεατολατρικό στέκι στη στοά του παλιού­ «Απότσου» ζεσταίνει την καρδιά και νοστιμίζει πολύ τα ­διαλείμματα και τις γιορτινές μας εξόδους.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 1

Για πάρα πολλούς Αθηναίους η στοά της Πανεπιστημίου 10 είναι ταυτισμένη με τις γιορτινές βόλτες και το διάλειμμα από τα ψώνια. Το Attica με στολισμένες τις βιτρίνες του απέναντι και η λεωφόρος με τα κλασικά φωτεινά αστέρια της μακιγιάρουν τη διάθεσή μας με γιορτινά χρώματα. Εδώ ήταν παλιά ένα από τα πιο φημισμένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, ο περίφημος «Απότσος», και η αύρα του αγαπημένου στεκιού διατηρείται ζωντανή, παρότι ο χώρος έχει αλλάξει φιλοξενώντας πλέον τον «Τηλέμαχο Athens». Αφήνω το βλέμμα μου να σκανάρει το χώρο: η ζεστή, αρχοντική σάλα με τις φανταστικές μπουαζερί και τα τεράστια παράθυρα δημιουργεί μια γοητευτική αρ ντεκό ατμόσφαιρα. Είναι νωρίς και ο κόσμος που φτάνει έχει τελειώσει το shopping του ή έχει βγει από κάποια απογευματινή παράσταση.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 2

Ο «Τηλέμαχος Athens» διαπρέπει σε δύο ταμπλό, σκέφτομαι διαβάζοντας τον κατάλογο και μιλώντας με τον δημιουργό του Γιώργο Τσιλιγκίρη, που καμαρώνει για το μενού του καθώς μου το περιγράφει. Το ένα είναι τα χοντρά κρέατα που έρχονται από Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Πιεμόντε. Η ράτσα βοδινών Fassona Piemontese δίνει ένα εξαιρετικό βουτυράτο καρπάτσιο από φιλέτο και μπούτι, ενώ τη χάρη του τη δοκίμασα και σε ένα άλλο δια­λεχτό κομμάτι, το hanger steak ή διάφραγμα, που εκτός από τη φυσική του νοστιμιά έχει ως προσόν και την ξεχωριστή υφή που είναι όλα τα λεφτά. Ισπανική... παρασπονδία το homemade τσορίθο, διακριτικά πικάντικο και φτιαγμένο από μαύρο χοίρο.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 3

Το άλλο ταμπλό είναι οι «γαλανόλευκες» προτάσεις. Θα χάσετε πολλά αν δεν βάλετε στο τραπέζι τον υπέροχα μελωμένο βραστό μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, που έρχεται με υπέροχη πικρή συνοδεία από φρεσκοβρασμένο ταραξάκο. Η στεγνή τυρόπιτα του τηγανιού με την αδρή δυναμική γεύση μού φέρνει στο μυαλό ελληνικό βουνό και συνδυάζεται πολύ ωραία με το αρνίσιο φιλεταρισμένο μπουτάκι, τρυφερότατο και καρυκευμένο με μυρωδικά­, όπως θυμάρι και θρούμπι. Αν στραφούμε στα απέριττα, τώρα, το σιτεμένο φιλέτο προβάτου καίει καρδιές­ θυμίζοντας κόκκινο κρέας, ενώ όμορφα σιτεμένη και γευστική είναι και η ελληνική σπαλομπριζόλα. Υπάρχουν και άλλα δύο must: το κοκορέτσι που ψήνεται στο φούρνο μαζί με κρασί και γίνεται μια dirty λιχουδιά με πολύ ιδιότυπη βαθιά γεύση και το κότσι ελληνικού μαύρου χοίρου στη γάστρα.

Οι ωραίες τηγανητές πατάτες κάνουν καλή παρέα με όλα τα προηγούμενα εδέσματα. Αν κάτι θέλει λίγη βελτίωση, είναι το κεμπάπ, που έχει μεν ωραία γεύση λόγω των κρεάτων που χρησιμοποιούνται (πρόβατο και μοσχάρι), αλλά πρέπει να βγαίνει πιο αφράτο για να τα σπάει. Από όλα τα γλυκά ξεχώρισα την πάστα Πηνελόπη, που η πλούσια, παλιομοδίτικη γοητεία της ταιριάζει στο χώρο. Εν τω μεταξύ αριστερά, προτού μπεις στο εστιατόριο, ετοιμάζουν μια μπουτίκ όπου θα βρίσκεις συσκευασμένες διάφορες κοπές Fassona Piemontese για το σπίτι, όπως και ωραία κρασιά από αυτά που εισάγει μόνος του ο Τσιλιγκίρης. Δεν θα αργήσει να υλοποιηθεί απ’ ό,τι έμαθα…

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.