Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο»

Το δημοφιλές κρεατολατρικό στέκι στη στοά του παλιού­ «Απότσου» ζεσταίνει την καρδιά και νοστιμίζει πολύ τα ­διαλείμματα και τις γιορτινές μας εξόδους.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο»

Το δημοφιλές κρεατολατρικό στέκι στη στοά του παλιού­ «Απότσου» ζεσταίνει την καρδιά και νοστιμίζει πολύ τα ­διαλείμματα και τις γιορτινές μας εξόδους.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 1

Για πάρα πολλούς Αθηναίους η στοά της Πανεπιστημίου 10 είναι ταυτισμένη με τις γιορτινές βόλτες και το διάλειμμα από τα ψώνια. Το Attica με στολισμένες τις βιτρίνες του απέναντι και η λεωφόρος με τα κλασικά φωτεινά αστέρια της μακιγιάρουν τη διάθεσή μας με γιορτινά χρώματα. Εδώ ήταν παλιά ένα από τα πιο φημισμένα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, ο περίφημος «Απότσος», και η αύρα του αγαπημένου στεκιού διατηρείται ζωντανή, παρότι ο χώρος έχει αλλάξει φιλοξενώντας πλέον τον «Τηλέμαχο Athens». Αφήνω το βλέμμα μου να σκανάρει το χώρο: η ζεστή, αρχοντική σάλα με τις φανταστικές μπουαζερί και τα τεράστια παράθυρα δημιουργεί μια γοητευτική αρ ντεκό ατμόσφαιρα. Είναι νωρίς και ο κόσμος που φτάνει έχει τελειώσει το shopping του ή έχει βγει από κάποια απογευματινή παράσταση.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 2

Ο «Τηλέμαχος Athens» διαπρέπει σε δύο ταμπλό, σκέφτομαι διαβάζοντας τον κατάλογο και μιλώντας με τον δημιουργό του Γιώργο Τσιλιγκίρη, που καμαρώνει για το μενού του καθώς μου το περιγράφει. Το ένα είναι τα χοντρά κρέατα που έρχονται από Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από το Πιεμόντε. Η ράτσα βοδινών Fassona Piemontese δίνει ένα εξαιρετικό βουτυράτο καρπάτσιο από φιλέτο και μπούτι, ενώ τη χάρη του τη δοκίμασα και σε ένα άλλο δια­λεχτό κομμάτι, το hanger steak ή διάφραγμα, που εκτός από τη φυσική του νοστιμιά έχει ως προσόν και την ξεχωριστή υφή που είναι όλα τα λεφτά. Ισπανική... παρασπονδία το homemade τσορίθο, διακριτικά πικάντικο και φτιαγμένο από μαύρο χοίρο.

Ξεψαχνίζοντας τον «Τηλέμαχο» - εικόνα 3

Το άλλο ταμπλό είναι οι «γαλανόλευκες» προτάσεις. Θα χάσετε πολλά αν δεν βάλετε στο τραπέζι τον υπέροχα μελωμένο βραστό μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, που έρχεται με υπέροχη πικρή συνοδεία από φρεσκοβρασμένο ταραξάκο. Η στεγνή τυρόπιτα του τηγανιού με την αδρή δυναμική γεύση μού φέρνει στο μυαλό ελληνικό βουνό και συνδυάζεται πολύ ωραία με το αρνίσιο φιλεταρισμένο μπουτάκι, τρυφερότατο και καρυκευμένο με μυρωδικά­, όπως θυμάρι και θρούμπι. Αν στραφούμε στα απέριττα, τώρα, το σιτεμένο φιλέτο προβάτου καίει καρδιές­ θυμίζοντας κόκκινο κρέας, ενώ όμορφα σιτεμένη και γευστική είναι και η ελληνική σπαλομπριζόλα. Υπάρχουν και άλλα δύο must: το κοκορέτσι που ψήνεται στο φούρνο μαζί με κρασί και γίνεται μια dirty λιχουδιά με πολύ ιδιότυπη βαθιά γεύση και το κότσι ελληνικού μαύρου χοίρου στη γάστρα.

Οι ωραίες τηγανητές πατάτες κάνουν καλή παρέα με όλα τα προηγούμενα εδέσματα. Αν κάτι θέλει λίγη βελτίωση, είναι το κεμπάπ, που έχει μεν ωραία γεύση λόγω των κρεάτων που χρησιμοποιούνται (πρόβατο και μοσχάρι), αλλά πρέπει να βγαίνει πιο αφράτο για να τα σπάει. Από όλα τα γλυκά ξεχώρισα την πάστα Πηνελόπη, που η πλούσια, παλιομοδίτικη γοητεία της ταιριάζει στο χώρο. Εν τω μεταξύ αριστερά, προτού μπεις στο εστιατόριο, ετοιμάζουν μια μπουτίκ όπου θα βρίσκεις συσκευασμένες διάφορες κοπές Fassona Piemontese για το σπίτι, όπως και ωραία κρασιά από αυτά που εισάγει μόνος του ο Τσιλιγκίρης. Δεν θα αργήσει να υλοποιηθεί απ’ ό,τι έμαθα…

Περισσότερες πληροφορίες

Τηλέμαχος Athens

Πανεπιστημίου 10 (στοά), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.