Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου

Δοκιμάσαμε το ολοκαίνουργιο «Opera Quarta», ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο με πολύ καλή, κλασική και μοντέρνα κουζίνα, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό break και κοσμοπολίτικο δείπνο.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου

Δοκιμάσαμε το ολοκαίνουργιο «Opera Quarta», ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο με πολύ καλή, κλασική και μοντέρνα κουζίνα, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό break και κοσμοπολίτικο δείπνο.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 1

Ένα επιφώνημα μου ξεφεύγει εντελώς αυθόρμητα καθώς μπαίνω στο «Opera Quarta» και αντικρίζω την οροφή από χάρτινους κυλίνδρους κομμένους σε διαφορετικά ύψη: μεταμοντέρνο άλσος από μπαμπού; Σταλακτίτες σε στιλιζαρισμένη απόδοση; Ή μήπως σωλήνες ενός αφαιρετικού εκκλησιαστικού οργάνου που σε μεταφέρουν σε ένα ευρωπαϊκό opera hall; Μπορείς να το δεις σαν εικαστική παρέμβαση, για την οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, αυτό το ωραίο σκηνικό που έστησαν η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας (ΚΚ Architects). Ιδιοκτήτες του «Opera Quarta» είναι o Μιχάλης Ταμπουράς του «Ombra» (Ψυχικό) και ο κοσμηματοπώλης Μάνος Πενθερουδάκης.

Ο τελευταίος, σε ένα ταξίδι του στη Βενετία, είχε εντυπωσιαστεί από μια κόκκινη σκάλα και το στοιχείο αυτό σε μοντέρνα εκδοχή «ακτινοβολεί» σαν κόσμημα στο βάθος της σάλας οδηγώντας στο πατάρι. Πολλά από τα γνωστά ονόματα της κοινωνικής κι επιχειρηματικής ζωής συχνάζουν ήδη στα τραπέζια του εστιατορίου, όπως και αρκετά νέα παιδιά. Εκτός από τα τραπέζια, εξίσου αναπαυτικά κάθεσαι­ να φας και στα στουλ-καρέκλες της μεγάλης μπάρας – και αυτό διαμορφώνει ένα μητροπολιτικό, μοδάτο στιλ διαφορετικό από τα κλασικά ρεστοράν.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 2

Ο σεφ Emmanuele Nocito, ο οποίος κατάγεται από τον Τάραντα στην Πούλια, μεγάλωσε στο Μιλάνο, αλλά είναι και μισός Έλληνας, κάνει ωραία δουλειά στην κουζίνα. Το μενού του εστιατορίου είναι ένας συνδυασμός κλασικών ιταλικών πιάτων και αρκετών μοντέρνων, γεγονός που του δίνει άλλον αέρα. Η καρμπονάρα του, λ.χ., έρχεται σε ωραίο al dente, μελωμένο­ από τη «σάλτσα» του αβγού, που «τυλίγει» τα ζυμαρικά, κεντημένη με πανσέτα αγριόχοιρου, grana, λαρδί κι ελαιόλαδο. Το ριζότο μιλανέζε, που έρχεται με οσομπούκο και παρμεζάνα 36 μηνών, μαρτυρά την παιδεία του σεφ με την εξαιρετική υφή και το βάθος της γεύσης του βαμμένο με σαφράν. Το κλασικό όμως εμφανίζεται και με πρωτότυπους τρόπους, όπως τα πολύ νόστιμα αρνίσια παϊδάκια, που έρχονται σε στιλ μιλανέζε παναρισμένα και τηγανητά.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 3

Στις πιο σύγχρονες εκδοχές της κουζίνας θα είναι αμαρτία αν δεν δοκιμάσετε το πολύ καλό χταπόδι με τη βαθιά, ουσιαστική γεύση και το ωραίο «δάγκωμα» στην υφή, που έρχεται με μια μεταξωτή μους κουνουπιδιού. Η μοντέρνα πίτσα συνδυάζει την τραγανότητα χωριάτικου ψωμιού και την ελαφράδα της αραβικής πίτας, με πολύ νόστιμες γεύσεις την Capricciosa αλλά και την πρωτότυπη Caesar pizza. Κάποιες πιο μοντέρνες σπεσιαλιτέ, όπως η σφυρίδα με κρέμα από ραπανάκια και γάλα καρύδας χρειάζονται ραφινάρισμα και γευστική συμπύκνωση για να φτάσουν το επίπεδο των άλλων πιάτων. Η απογείωση, ωστόσο, έρχεται με τα φινετσάτα γλυκά: ανάλαφρο τιραμισού και μπαβαρέζε λευκής σοκολάτας με βανίλια και πιπεράτα­ φρούτα του πάθους. Το «Opera Quarta» ανοίγει από το πρωί με καφέ και σάντουιτς και συνεχίζει όλη την ημέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.