Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου

Δοκιμάσαμε το ολοκαίνουργιο «Opera Quarta», ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο με πολύ καλή, κλασική και μοντέρνα κουζίνα, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό break και κοσμοπολίτικο δείπνο.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου

Δοκιμάσαμε το ολοκαίνουργιο «Opera Quarta», ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο με πολύ καλή, κλασική και μοντέρνα κουζίνα, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό break και κοσμοπολίτικο δείπνο.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 1

Ένα επιφώνημα μου ξεφεύγει εντελώς αυθόρμητα καθώς μπαίνω στο «Opera Quarta» και αντικρίζω την οροφή από χάρτινους κυλίνδρους κομμένους σε διαφορετικά ύψη: μεταμοντέρνο άλσος από μπαμπού; Σταλακτίτες σε στιλιζαρισμένη απόδοση; Ή μήπως σωλήνες ενός αφαιρετικού εκκλησιαστικού οργάνου που σε μεταφέρουν σε ένα ευρωπαϊκό opera hall; Μπορείς να το δεις σαν εικαστική παρέμβαση, για την οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, αυτό το ωραίο σκηνικό που έστησαν η Μαρία Κοκκίνου και ο Ανδρέας Κούρκουλας (ΚΚ Architects). Ιδιοκτήτες του «Opera Quarta» είναι o Μιχάλης Ταμπουράς του «Ombra» (Ψυχικό) και ο κοσμηματοπώλης Μάνος Πενθερουδάκης.

Ο τελευταίος, σε ένα ταξίδι του στη Βενετία, είχε εντυπωσιαστεί από μια κόκκινη σκάλα και το στοιχείο αυτό σε μοντέρνα εκδοχή «ακτινοβολεί» σαν κόσμημα στο βάθος της σάλας οδηγώντας στο πατάρι. Πολλά από τα γνωστά ονόματα της κοινωνικής κι επιχειρηματικής ζωής συχνάζουν ήδη στα τραπέζια του εστιατορίου, όπως και αρκετά νέα παιδιά. Εκτός από τα τραπέζια, εξίσου αναπαυτικά κάθεσαι­ να φας και στα στουλ-καρέκλες της μεγάλης μπάρας – και αυτό διαμορφώνει ένα μητροπολιτικό, μοδάτο στιλ διαφορετικό από τα κλασικά ρεστοράν.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 2

Ο σεφ Emmanuele Nocito, ο οποίος κατάγεται από τον Τάραντα στην Πούλια, μεγάλωσε στο Μιλάνο, αλλά είναι και μισός Έλληνας, κάνει ωραία δουλειά στην κουζίνα. Το μενού του εστιατορίου είναι ένας συνδυασμός κλασικών ιταλικών πιάτων και αρκετών μοντέρνων, γεγονός που του δίνει άλλον αέρα. Η καρμπονάρα του, λ.χ., έρχεται σε ωραίο al dente, μελωμένο­ από τη «σάλτσα» του αβγού, που «τυλίγει» τα ζυμαρικά, κεντημένη με πανσέτα αγριόχοιρου, grana, λαρδί κι ελαιόλαδο. Το ριζότο μιλανέζε, που έρχεται με οσομπούκο και παρμεζάνα 36 μηνών, μαρτυρά την παιδεία του σεφ με την εξαιρετική υφή και το βάθος της γεύσης του βαμμένο με σαφράν. Το κλασικό όμως εμφανίζεται και με πρωτότυπους τρόπους, όπως τα πολύ νόστιμα αρνίσια παϊδάκια, που έρχονται σε στιλ μιλανέζε παναρισμένα και τηγανητά.

Μιλανέζικος αέρας στην Κριεζώτου - εικόνα 3

Στις πιο σύγχρονες εκδοχές της κουζίνας θα είναι αμαρτία αν δεν δοκιμάσετε το πολύ καλό χταπόδι με τη βαθιά, ουσιαστική γεύση και το ωραίο «δάγκωμα» στην υφή, που έρχεται με μια μεταξωτή μους κουνουπιδιού. Η μοντέρνα πίτσα συνδυάζει την τραγανότητα χωριάτικου ψωμιού και την ελαφράδα της αραβικής πίτας, με πολύ νόστιμες γεύσεις την Capricciosa αλλά και την πρωτότυπη Caesar pizza. Κάποιες πιο μοντέρνες σπεσιαλιτέ, όπως η σφυρίδα με κρέμα από ραπανάκια και γάλα καρύδας χρειάζονται ραφινάρισμα και γευστική συμπύκνωση για να φτάσουν το επίπεδο των άλλων πιάτων. Η απογείωση, ωστόσο, έρχεται με τα φινετσάτα γλυκά: ανάλαφρο τιραμισού και μπαβαρέζε λευκής σοκολάτας με βανίλια και πιπεράτα­ φρούτα του πάθους. Το «Opera Quarta» ανοίγει από το πρωί με καφέ και σάντουιτς και συνεχίζει όλη την ημέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
21/09/2025

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.

Da Bruno: Επετειακό δείπνο με Michelin σεφ για τα 40 χρόνια λειτουργίας

Το ιταλικό εστιατόριο–σταθμός της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει με τον πιο γαστρονομικό τρόπο.