Το νεο-comfort στιλιζάρισμα αρέσει!

Ξύλα κοπής, λαδόχαρτα, πήλινα τσουκάλια μέχρι και μικροσκοπικές σχάρες με αληθινά κάρβουνα επιστρατεύονται για να προσφέρουν μια νέα, περισσότερο οικεία αισθητική όπου η γαστρονομική ευρηματικότητα συναντάει το comfort food.

Το νεο-comfort στιλιζάρισμα αρέσει!

Ξύλα κοπής, λαδόχαρτα, πήλινα τσουκάλια μέχρι και μικροσκοπικές σχάρες με αληθινά κάρβουνα επιστρατεύονται για να προσφέρουν μια νέα, περισσότερο οικεία αισθητική όπου η γαστρονομική ευρηματικότητα συναντάει το comfort food. Και το συναίσθημα δυναμώνει!

Το νεο-comfort στιλιζάρισμα αρέσει! - εικόνα 1
«Μούργα»/Θεσσαλονίκη

Τη βλέπουμε γύρω μας την ανάγκη για ντάντεμα, κανάκεμα, χάδια και αγκαλιά που ξεπερνάει τη σφαίρα του αυστηρά προσωπικού κι επεκτείνεται σαν ζεστό καρβέλι ψωμί σε δημόσιους χώρους. Aκριβώς γι’ αυτό και η γευστική οικειότητα του comfort food, που ξυπνάει μέσα μας σπιτικές αναμνήσεις, ζεστασιά και χαλάρωση, έχει αναδειχτεί σε μία από τις πιο ισχυρές τάσεις στο σύγχρονο γαστρονομικό τοπίο. Εκτός όμως από την ίδια τη γεύση η οποία κινητοποιεί τα γλυκά συναισθήματα που αναζητάμε, είναι και η εικόνα που μπορεί με τη δύναμή της να συμβάλει τα μέγιστα στο να χτίσουμε αυτόν το χουχουλιάρικο κόσμο που λειτουργεί σαν κουκούλι απέραντης ικανοποίησης.

Και λέγοντας εικόνα, εννοώ το food styling και ειδικότερα εκείνο που είναι απλό και άμεσο, αλλά­ καθόλου απλοϊκό, αν και μπορεί να εμπνέεται από τη λιτότητα μιας παλιάς ταβέρνας ή ακόμη από το τσουκάλι που σιγοβράζει στην κουζίνα του χωριού. Το βλέπουμε να αναπτύσσεται τελευταία παράλληλα με την εξέλιξη των comfort σπεσιαλιτέ στα εστιατόρια, αν και το food styling των τελευταίων αρκετές φορές είναι πιο μοντέρνο και αρτίστικο, ακολουθώντας τη γενικότερη στιλιστική γραμμή με την οποία ο σεφ σερβίρει την κουζίνα του.

Το νεο-comfort στιλιζάρισμα αρέσει! - εικόνα 2
«Vezene»/ Ιλίσια

Έτσι λοιπόν, αν θέλαμε να ορίσουμε το new comfort food styling, θα λέγαμε σίγουρα ότι δεν είναι ένα αυστηρό καλλιτεχνικό στιλιζάρισμα με μοντερνισμούς που εμπνέονται από την αφηρημένη τέχνη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι το φαγητό σερβίρεται χύμα. κάθε άλλο. Όμως η σκηνοθεσία στο πιάτο προσπαθεί να παντρέψει το ρουστίκ και το οικείο με το ψαγμένο, χαλαρώνοντας το μάτι από αφρούς, βουρτσιές σάλτσας­ και καλοστημένες γεωμετρίες. Ένα από τα πιο προσφιλή μονοπάτια είναι το σερβίρισμα πάνω ή μέσα σε σκεύη κι εργαλεία της κουζίνας. Το ξύλο λ.χ. χρησιμοποιείται πολύ.

Οι ανοιχτές πίτες-πίτσες του «Vezene» ας πούμε, με τη ρουστίκ νοστιμιά της ζύμης και τα απρόσμενα παρελκόμενα που μπαίνουν επάνω τους (κρεμμύδια, καρότα, ψητό αρνί), έρχονται πάνω σε ξύλινη τάβλα – φυσική προέκταση της γεύσης τους. Το ίδιο και το κότσι με τις γαρνιτούρες του στο «Agora Select». Τα καλαμαράκια με μανιτάρια που έρχονται με κλαριά δεντρολίβανου, κομμένα λεμόνια και το λάδι τους μέσα σε νικελένιο τηγάνι στο τραπέζι στη sui generis «Μούργα» (Θεσσαλονίκη) σου υποβάλουν την comfort διάσταση της τηγανιάς, παρότι η ακρίβεια του μαγειρέματος απέχει παρασάγγας από το ταβερνίσιο παραμαγείρεμα.

Ο σεφ του μαγαζιού Γιάννης Λουκάκης καλλιεργεί συστηματικά το καλαίσθητο νεο-ρουστίκ σερβίρισμα, βάζοντας το φαγητό πάνω σε old fashioned «ξύλα κοπής» φτιαγμένα από πέτρα ή σε ένα θερμό χάλκινο κατσαρόλι με μεγάλο κλαδί θυμάρι για ντεκόρ. Τα κοντά πήλινα τσουκάλια είναι επίσης δημοφιλές αξεσουάρ και οι χοχλιοί μπουρμπουριστοί σερβιρισμένοι μέσα τους στο «Pelagos» (Άγιος Νικόλαος) σου ψιθυρίζουν «μόλις βγήκαμε από την πυροστιά» και ας είναι το σκεύος καινούργιο.

Το νεο-comfort στιλιζάρισμα αρέσει! - εικόνα 3
«Λεύκες»/Γαλάτσι

Κάποιοι το πάνε ακόμη πιο μακριά, όπως οι «Λεύκες», που σερβίρουν ψητά μπουτάκια κοτόπουλου πάνω σε μικροσκοπική τενεκεδένια σχάρα με κάρβουνα. Το λαδόχαρτο είναι επίσης δημοφιλές αξεσουάρ – μέσα του έχουμε δει από μακαρονάδες μέχρι ψάρια και κρέατα. Είναι πάντως γεγονός ότι και τα καλλιτεχνημένα κεραμικά πιάτα βοηθάνε πολύ στη δημιουργία θέρμης και οικειότητας, στον αντίποδα του απαστράπτοντος λούσου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά­ comfort φαγητά είναι ό,τι έχει να κάνει με ριζότο, κριθαρότο και σία.

Προτού βιαστείτε όμως να πείτε ότι αυτές οι παρασκευές δεν δίνουν και πολλές δυνατότητες food styling, σας λέω ότι οι μάγειρες είναι πολύ ευρηματικοί και μας οδηγούν σε μονοπάτια που δεν τα περιμένουμε. Έτσι λοιπόν στο «Ίωνος» (Θεσσαλονίκη) χάρηκα ένα νοστιμότατο ριζότο-ντολμά, που ήρθε με ένα ολόκληρο τηγανητό αμπελόφυλλο σαν σημαία καρφωμένη επάνω του. Στο «Ferryman» (Ελούντα), πάλι, δοκίμασα ένα βαθύτατης νοστιμιάς καπνιστό ριζότο, σαν ζωντανό γλυπτό κεντημένο με φλουδίτσες katsuobushi (γιαπωνέζικος αποξηραμένος τόνος), που κουνιού­νταν από τη ζέστη σαν να τις φυσούσε μυστήριος άνεμος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το food styling και το ίδιο το φαγητό επηρεάζουν το ένα το άλλο και ανάμεσά τους στεριώνεται μια εκπληκτική χημεία. Έτσι στο «Extravaganza» (Θεσσαλονίκη) τα ελληνοπρεπέστατα fusion μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα πράσινου κάρι και οσπριάδα ρεβιθιών με φακές εμφανίζονται σαν προχωρημένο ταβερνίσιο πιάτο. Άλλο τόσο υποβλητική με το αδιόρατα σοφιστικέ στιλιζάρισμά της είναι και η θεϊκά dirty «πανσέτα» τόνου με al dente φακές, σε μια γκουρμεδιά μεγατόνων που χειροκρότησα στη «Μούργα».

Περισσότερες πληροφορίες

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.