Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου»

Μινιμαλιστική μαγειρική προσέγγιση, τηγάνι και σχάρα ­μαστόρικα, σε ένα βραβευμένο εστιατόριο που συνεχίζει απτόητο να κανακεύει τα καλούδια της θάλασσας.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου»

Μινιμαλιστική μαγειρική προσέγγιση, τηγάνι και σχάρα ­μαστόρικα, σε ένα βραβευμένο εστιατόριο που συνεχίζει απτόητο να κανακεύει τα καλούδια της θάλασσας.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 1

«Δεν έχει δύο εβδομάδες που ξεκίνησαν οι γαρίδες της Κοιλάδας και είναι φανταστικές», μου λέει ο Γιώργος Παπαϊωάννου με το που κάθομαι στο τραπέζι. Και του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται οσονούπω, καθώς μπροστά μας προσγειώνεται ένα πιά­το με δύο διαφορετικές γαρίδες και καραβίδες. Η γλύκα της γαρίδας Κοιλάδας είναι συγκλονιστική και νικάει με άνεση στα σημεία τη νόστιμη γάμπαρη και την ωραιότατη καραβίδα. Θα τη δοκιμάσω και περασμένη από τη σχάρα, για να υποκλιθώ μπροστά στην καπνιστή απόχρωση που παίρνουν, επιμένοντας φυσικά να ρουφάω και το απόσταγμα της γεύσης τους από το απίθανο ζουμί που κρύβουν τα κεφάλια τους.

Το δημοφιλές θαλασσινό εστιατόριο στο Μικρολίμανο έχει αλλάξει το look του, που έχει γίνει πλέον πιο αφαιρετικό, με τσιμεντοκονία στους δύο πλαϊνούς τοίχους, ξύλο στο πάτωμα και πολύ όμορφες πολυθρόνες, που το ξανθό τους ξύλο δίνει στο χώρο εξοχική αύρα. Μαζί με το χαμηλό φωτισμό η ατμόσφαιρα ζεσταίνει, ενώ η θέα στα ιστιοπλοϊκά που είναι δεμένα στο μόλο μού θυμίζει ότι εδώ χαίρεσαι ένα από τα πιο γραφικά πόστα της πόλης. Μάλλον το ίδιο πιστεύουν και στην παρέα του Αντώνη Ρέμου απέναντί μας, που κάποιος γιορτάζει τα γενέθλιά του.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 2

Η μαγκιά του «Παπαϊωάννου» βρίσκεται στα εξαιρετικά καλούδια της θάλασσας που προσφέρει και στον άψογο χειρισμό τους. Τρως λ.χ. μεγάλα υδραίικα μπαρμπούνια ψητά και μένεις κάγκελο από τη νοστιμιά τους, με σάρκα ζουμερή και ολοτράγανη πέτσα που συναγωνίζεται του τηγανιού. «Επιμένω να δοκιμάσετε φαγκρόπουλο», μας λέει ο master του μαγαζιού κι έχει δίκιο, καθώς η πέτσα του τραγανίζει υπέροχα και η σάρκα του είναι λουκούμι. Η σουπιά είναι από τα εδέσματα που αξίζουν εδώ. Μας την έφεραν τηγανητή με το μελάνι της και ήταν σαν αμυγδαλάτο θαλασσινό ποπ κορν, αλλά την έχω δοκιμάσει και περασμένη ίσα ίσα από τη σχάρα, με μια φινέτσα γοητευτική, μόλις καρυκευμένη από το umami του μελανιού της.

Η γοητευτική θαλασσινή λιτότητα του «Παπαϊωάννου» - εικόνα 3

Η θάλασσα στον «Παπαϊωάννου» έρχεται μαγειρεμένη λιτά και αφαιρετικά, για να χαρείς τη φυσική της γεύση. Υπάρχουν όμως και πιο μαγειρεμένα εδέσματα. Να, όπως αυτά τα στακάτα μάγουλα ροφού σε ένα θεϊκό ζουμάκι με ονειρεμένη, μελωμένη λιπαρότητα. Όσο για τις μακαρονάδες με θαλασσινά, που συνήθως κακοποιούνται, εδώ βρίσκεις παπαρδελάδα νοτισμένη με την κομψή δύναμη μιας μπισκ καραβίδας που της ταιριάζουν τα κομμάτια του μπαρμπουνιού. Τα γλυκά του κουταλιού της μαμάς Παπαϊωάννου κάνουν κράτει στη ζάχαρη και αφήνουν τα αρώματα­ του καρπουζιού, του σταφυλιού και του κυδωνιού να εκφραστούν ελεύθερα.

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρο­λίμανο, 2104225059. Τιμή: € 35-50.

Περισσότερες πληροφορίες

Παπαϊωάννου

Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.