H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 1

Η sushi mania που χρωματίζει την αθηναϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει πλέον μια νέα φρέσκια πρόταση που προσωπικά πιστεύω ότι έχει πολύ δυναμική προοπτική. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο «Poké Hawaiian Sushi» που άνοιξε πρόσφατα στην ολοζώντανη οδό Πετράκη ανάμεσα σε Σύνταγμα και Μητρόπολη. Το εγχείρημα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο φετινό Athens Street Food Festival και βγάζει στο δρόμο τα πέντε μόλις τραπεζάκια του με στουλ και καρέκλες.

Τι είναι το poké; Η χαβανέζικη βερσιόν του sushi (κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια») που σχηματίζεται πιο ελεύθερα, αφού το ρύζι μπαίνει σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα άλλα φαντεζί αξεσουάρ. Την ιδέα την είχε ο σεφ Γιάννης Κανδυλίδης, επηρεασμένος από ένα βίντεο του πρώην σεφ και νυν ράπερ Action Bronson για τη χαβανέζικη σπεσιαλιτέ, και όταν βρήκε το μαγαζί στην Πετράκη αποφάσισε μαζί με τους κολλητούς του Γιάννη Μπινιάρη και Κωνσταντίνο Γιαννούτα ν’ ανοίξουν το δικό τους στέκι. Η συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ μπλέκει την τοπική παράδοση με τη γιαπωνέζικη γαστρονομική κουλτούρα σ’ έναν ιντριγκαδόρικο East meets West συνδυασμό. Εμφανίστηκε στη Χαβάη τη δεκαετία του 1970, τότε που άρχισε να λάμπει το fusion, και από το 2012 και μετά κάνει θραύση στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα εστιατόρια που σερβίρουν poké έχουν πρακτικά διπλασιαστεί.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 2

Ο Κανδυλίδης, σεφ με προϋπηρεσία στο «Βαρούλκο» και το «48 Urban Garden» και stage στο «Dinner» του Heston Blumenthal, μου διευκρινίζει ότι «σολομός και γαρίδες υπάρχουν πάντα στο μενού, αλλά ψάχνουμε και ωραία ελληνικά ψάρια, που αυτή την περίοδο είναι ο τόνος λαλούγκα». Τις τέσσερις προτάσεις του μενού που δοκίμασα (από € 4 έως 9) τις χώρισα σε δύο κατηγορίες. Στις πρώτες η βασική σάλτσα που μπαίνει στο ρύζι και το ψάρι φτιάχνεται με σόγια σος και σησαμέλαιο, οπότε ελευθεριάζοντας θα έλεγα ότι μοιάζουν με κόκκινο κρασί (αν τις συγκρίνεις μ’ ένα σεβίτσε που είναι λευκός οίνος). Το «Waimea» με τόνο, αβοκάντο, κόκκινο τσίλι και κορίανδρο δίνει έναν μεστό γλυκοπικάντικο συνδυασμό. Δοκίμασα και αρκετά «λευκά κρασιά» σε σαφώς πιο funky συνδυασμούς. Περισσότερο απ’ όλες τις προτάσεις μου άρεσε η «Pe’ Ahi» με σολομό, edamame, πορτοκάλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα εσπεριδοειδών για την acid αρμονία της και η «Honolua» με γαρίδες, ανανά, δυόσμο και wasabi mayo να δίνει καυτερό τόνο. Η «Hanabei» με γαρίδα, μάνγκο, κάσιους και κορίανδρο έχει μια σάλτσα καρύδα-κάρι που πρέπει όμως να ανεβάσει τα κυβικά της. Υπάρχει, τέλος, και μία vegetarian πρόταση για όσους επιμένουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.