H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι

Η comfort πλευρά του σούσι λέγεται poké, έρχεται από τη Χαβάη και προσγειώνεται σ’ ένα street food στέκι στο κέντρο της πόλης.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 1

Η sushi mania που χρωματίζει την αθηναϊκή σκηνή τα τελευταία χρόνια έχει πλέον μια νέα φρέσκια πρόταση που προσωπικά πιστεύω ότι έχει πολύ δυναμική προοπτική. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο «Poké Hawaiian Sushi» που άνοιξε πρόσφατα στην ολοζώντανη οδό Πετράκη ανάμεσα σε Σύνταγμα και Μητρόπολη. Το εγχείρημα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο φετινό Athens Street Food Festival και βγάζει στο δρόμο τα πέντε μόλις τραπεζάκια του με στουλ και καρέκλες.

Τι είναι το poké; Η χαβανέζικη βερσιόν του sushi (κυριολεκτικά σημαίνει «κόβω σε κομμάτια») που σχηματίζεται πιο ελεύθερα, αφού το ρύζι μπαίνει σε ένα μπολ και το ωμό ψάρι κομμένο σε κυβάκια από πάνω του μαζί με τη σάλτσα και τα άλλα φαντεζί αξεσουάρ. Την ιδέα την είχε ο σεφ Γιάννης Κανδυλίδης, επηρεασμένος από ένα βίντεο του πρώην σεφ και νυν ράπερ Action Bronson για τη χαβανέζικη σπεσιαλιτέ, και όταν βρήκε το μαγαζί στην Πετράκη αποφάσισε μαζί με τους κολλητούς του Γιάννη Μπινιάρη και Κωνσταντίνο Γιαννούτα ν’ ανοίξουν το δικό τους στέκι. Η συγκεκριμένη σπεσιαλιτέ μπλέκει την τοπική παράδοση με τη γιαπωνέζικη γαστρονομική κουλτούρα σ’ έναν ιντριγκαδόρικο East meets West συνδυασμό. Εμφανίστηκε στη Χαβάη τη δεκαετία του 1970, τότε που άρχισε να λάμπει το fusion, και από το 2012 και μετά κάνει θραύση στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα εστιατόρια που σερβίρουν poké έχουν πρακτικά διπλασιαστεί.

H φαντεζί πλευρά του σούσι - εικόνα 2

Ο Κανδυλίδης, σεφ με προϋπηρεσία στο «Βαρούλκο» και το «48 Urban Garden» και stage στο «Dinner» του Heston Blumenthal, μου διευκρινίζει ότι «σολομός και γαρίδες υπάρχουν πάντα στο μενού, αλλά ψάχνουμε και ωραία ελληνικά ψάρια, που αυτή την περίοδο είναι ο τόνος λαλούγκα». Τις τέσσερις προτάσεις του μενού που δοκίμασα (από € 4 έως 9) τις χώρισα σε δύο κατηγορίες. Στις πρώτες η βασική σάλτσα που μπαίνει στο ρύζι και το ψάρι φτιάχνεται με σόγια σος και σησαμέλαιο, οπότε ελευθεριάζοντας θα έλεγα ότι μοιάζουν με κόκκινο κρασί (αν τις συγκρίνεις μ’ ένα σεβίτσε που είναι λευκός οίνος). Το «Waimea» με τόνο, αβοκάντο, κόκκινο τσίλι και κορίανδρο δίνει έναν μεστό γλυκοπικάντικο συνδυασμό. Δοκίμασα και αρκετά «λευκά κρασιά» σε σαφώς πιο funky συνδυασμούς. Περισσότερο απ’ όλες τις προτάσεις μου άρεσε η «Pe’ Ahi» με σολομό, edamame, πορτοκάλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα εσπεριδοειδών για την acid αρμονία της και η «Honolua» με γαρίδες, ανανά, δυόσμο και wasabi mayo να δίνει καυτερό τόνο. Η «Hanabei» με γαρίδα, μάνγκο, κάσιους και κορίανδρο έχει μια σάλτσα καρύδα-κάρι που πρέπει όμως να ανεβάσει τα κυβικά της. Υπάρχει, τέλος, και μία vegetarian πρόταση για όσους επιμένουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.