8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά

Γνωστά ονόματα της γευστικής σκηνής της πρωτεύουσας θα τα ξανασυναντήσεις στην πρώτη γραμμή του καλοκαιριού.

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά

Τα ’χεις δει, κάπου, κάπου τα ξέρεις. Γνωστά ονόματα της γευστικής σκηνής της πρωτεύουσας θα τα ξανασυναντήσεις στην πρώτη γραμμή του καλοκαιριού: στις θερινές τους διασκευές κατοικοεδρεύουν σε αμμουδιές, βεράντες και πλατείες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 1

Οι «Λεύκες» φύτρωσαν στην Οία
Ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σαντορίνη περνάνε οι «Λεύκες» για πρώτη φορά το καλοκαίρι τους. Η πράσινη αυλή τους στο Γαλάτσι είναι πάντα εν ενεργεία, αλλά στο παιχνίδι πλέον έχει μπει και μια παραδοσιακή σαντορινιά κάναβα του 1848. Η νησιώτικη βερσιόν του εστιατορίου του Τάσου Ντούμα έχει πιάσει πόστο σε μια πανέμορφη νεο-κυκλαδίτικη βεράντα στη Φοινικιά και χαζεύει την Οία, κινούμενη, γευστικά, σε μοντέρνο ελληνικό ύφος. Για να πάρετε μια ιδέα, να σας πω για τη σαλάτα καρπούζι με ταλιάτα αγγουριού, κουκουνάρι, πολύχρωμα ντοματίνια και μπαλίτσες φέτας με παπαρουνόσπορο, τα γλειφιτζούρια από κοτόπουλο με μετσοβόνε και λαχανικά, τις πίτες ημέρας, το γύρο από κόκορα με πατατούλες και μαύρο τζατζίκι, αρνί σιγομαγειρεμένο στα κλήματα και μια ταλιάτα με μοβ πατάτες Περού. (Φοινικιά, Οία, Σαντορίνη, 2286072211)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 2

Το «Νikkei» παίζει σε γήπεδο κυκλαδο-λατίνο
Ενώ πέρυσι τη θερινή περίοδο είχε κλείσει, φέτος κάνει επίθεση σε διπλό ταμπλό: και έναν πανέμορφο κήπο σκεπασμένο με πολύχρωμα νήματα απέκτησε στην πλατεία Δεξαμενής, και στη Μύκονο άνοιξε, στήνοντας αλέγκρο σκηνικό με κοσμικούς παλμούς στο χώρο του παλιού «Balthazar». Εκεί, στο νησί, ένας λευκός ελέφαντας τραβάει το βλέμμα στο βεραντάκι του, τα τραπέζια στήνονται δίπλα στην Αγία Κυριακή, με φόντο τις μπουκαμβίλιες, οι μαξιλάρες είναι tropical κι οι γεύσεις έχουν το χαρακτηριστικό ιαπωνοπερουβιανό (nikkei) αποτύπωμα του σεφ του εστιατορίου Θάνου Στασινού και παίζουν με τις αντιθέσεις – εκείνο το σπιρτόζικο σεβίτσε λαβράκι με leche de tigre εσπεριδοειδών, μάνγκο, σπέσιαλ καλαμπόκι choclo και φρέσκο κορίανδρο μην το χάσετε. Μαζί τους, πάντα, πληθώρα ιδιαίτερων κοκτέιλ σε επιμέλεια των βραβευμένων Σπύρου Κερκύρα και Μαίρης Ταλαιπώρου. (Πλατεία Αγίας Κυριακής, Μύκονος, 6937900201)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 3

Το «Θείο τραγί» ξεκαλοκαιριάζει στην Τήνο
Η κολεκτίβα του bar-restaurant των Άνω Πετραλώνων έβαλε στη βαλίτσα τους απρόσμενους γευστικούς συνδυασμούς της κουζίνας, τα κοκτέιλ και τις rock & roll μουσικές του –με λίγη reggae στο playlist για το καλοκαίρι– και σαλπάρισε για Τήνο. Το open air μοντέλο του «Θείου Τραγιού» βρίσκεται στο δρόμο προς τον Τριπόταμο, βλέπει από ψηλά το λιμάνι κι έχει πολλές καλοκαιρινές γεύσεις να προτείνει. Ανάμεσά τους, ένα γκασπάτσο με ντομάτα, αγγούρι και γιαούρτι, μια ελληνική σαλάτα με μυζήθρα Τήνου, ένας συνδυασμός αγκινάρας με ρεβίθια, λούζα και λεμόνι, αλλά και ριζότο με chevre, μαρμελάδα ντομάτα και θυμάρι, ή ψάρι με χόρτα, μπέικον και μαϊντανόριζα. (Λεωφόρος Τήνου-Τριποτάμου, θέση Λινόπι, 2283022511)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 4

«Νοlita» με γεύση κερκυραϊκή
Από τις πιο αξιόλογες γευστικά και στιλιστικά αφίξεις του χειμώνα, το «Nolita» στην Αθήνα χαλαρώνει πλάι στην πολύχρωμη, εντυπωσιακή πισίνα του ξενοδοχείου «Semiramis», ενώ στη δεύτερή του έδρα, το «Nolita Corfu», στήνει τα τραπέζια του στην ατμοσφαιρική πλατεία απέναντι από το δημαρχιακό Μέγαρο της Κέρκυρας. Η καλή πίτσα, καθώς και τα ωραία ζυμαρικά έρχονται στην προκειμένη τυλιγμένα με αύρα παλιάς Κέρκυρας, ενώ ο σεφ του εστιατορίου Γιάννης Λιόκας, που μοιράζει το καλοκαίρι του ανάμεσα στα δύο εστιατόρια, περνάει από το προσωπικό του φίλτρο κάποιες χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές, βλέποντας, λόγου χάρη, το μπουρδέτο ή το σοφρίτο με μοντέρνα ματιά και παρουσιάζοντάς τα σε πιο φίνες εκδοχές. Φινάλε γράφουν τα γλυκά με την υπογραφή του γνωστού ζαχαροπλάστη Διονύση Αλέρτα. (Γκίλφορδ 71, Πλατεία Δημαρχείου, Κέρκυρα, 2661042810)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 5

Στη Μύκονο το «Σαρδελάκι» και το «Sushaki»
Στην Αγία Άννα της Παράγκας (εκεί όπου βρίσκονταν παλιότερα οι «Αχιναίοι») έπιασε πόστο το «Σαρδελάκι Μύκονος» παρέα μαζί με το «Sushaki» – αμφότερα projects των επιχειρηματιών Γιώργου Κυρμιτζόγλου και Στάθη Ζαγορίτη. Το ευρύχωρο κυκλαδίτικο τέκνο της θαλασσινής οικογένειας έχει ξαπλώστρες πάνω στη θάλασσα και, εκτός από τα ίδια γονίδια, έχει και το ίδιο μενού με το «Σαρδελάκι» της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης, όπερ σημαίνει ταραμοσαλάτα, πολύ ωραία σαρδέλα παντρεμένη, γαύρο τηγανητό, θραψαλάκια, χταπόδια και μπακαλιάρους σκορδαλιά. Προσθέτει όμως στο ρεπερτόριό του μεγάλα ψάρια, αστακούς, κωλοχτύπες και πολλά όστρακα. Όσο για το sushi corner, καταλαμβάνει ένα κομμάτι της μεγάλη μπάρας του χώρου που λειτουργεί από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, με καφέ, πρωινά, μεζέδες, τσίπουρα, ούζα, ελληνικά κοκτέιλ, κρασί, κι έχει ιδιαίτερα καλό value for money. (Αγία Άννα, Μύκονος, 2289028497)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 6

Έξι χρόνια μυκονιάτικο «Κiku»
Με σαγηνευτική θέα στη θάλασσα, κοσμοπολίτικη αύρα, κουζίνα με επιδόσεις, ωραία κοκτέιλ, live και δυνατές μουσικές, συνεχίζει για ένα ακόμη, το έκτο κατά σειρά, καλοκαίρι το «Κiku Mykonos» στη βεράντα του «Cavo Tagoo», λίγο έξω από τη Χώρα. Στην κουζίνα όπως και πέρυσι ο ικανότατος Σταμάτης Σκριάπας –ήρεμη δύναμη–, ο οποίος προτείνει ένα πολύ αξιόλογο σύμπλεγμα γεύσεων με φινέτσα και πολύ καλή τεχνική, παίζοντας με τις αρμονίες και τα κοντράστ. Παράδειγμα, το εξαιρετικά ψημένο συκώτι πάπιας με γκλάσο από τζίντζερ σε σάλτσα κερασιού και μαρμελάδα ιαπωνικού κίτρου, το βασιλικό καβούρι με σάλτσα shiso και το λαβράκι με yuzu kosho, που συνδυάζει οξύτητα και κάψα. (Χώρα, Μύκονος, 2289020100)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 7

Άλλο ένα αντιπαριώτικο «Kalokeri» για τις «Μαγικές Κατσαρόλες»
Μετά το πολύ επιτυχημένο περσινό του ντεμπούτο στη λιλιπούτεια χώρα της Αντιπάρου, το «Kalokeri by Magikes Katsaroles» επέστρεψε νοστιμίζοντας το κεντρικό σοκάκι του νησιού με νέες αιγαιοπελαγίτικες εμπνεύσεις. Στο θερινό alter ego του εστιατορίου «Μαγικές Κατσαρόλες» στο Παλαιό Φάληρο τα ωραία ξεκινούν ήδη από το πλουσιότατο ελληνικό πρωινό/brunch όπου σας περιμένει στραπατσάδα και συριανό τιριτίμ, προσεγμένα σάντουιτς με τοπικά υλικά και μελόπιτες, κι όπου το croque monsieur έχει μια εσάνς... μουσακά. Τη συνέχεια γράφουν πιάτα με εξίσου έντονη ελληνική σφραγίδα, που ισορροπούν μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού: μπαρμπούνι ταρτάρ κεντημένο με μοσχολέμονο, φρέσκο θυμάρι, λουίζα και βασιλικό, μαντάμ μπαϊλντί (μελιτζάνες σοτέ με ψητά ντοματίνια, καραμελωμένα κρεμμύδια και ντόπια μανούρα), χταπόδι σαβόρο με αντιπαριώτικο πετιμέζι και φάβα Ηρακλειάς, γιουβαρλάκια σφυρίδας με σε σάλτσα κακαβιά-αβγολέμονο… (Κεντρικό στενό, Αντίπαρος, 2284063037)

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 8

Το «Nice ‘n’ Easy» της Μυκόνου μεγάλωσε
Η μυκονιάτικη πορεία του bio-healthy «Nice ‘n’ Easy», που στην Αθήνα έχει δύο έδρες, στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά, μπορεί να ξεκίνησε από το Καλό Λιβάδι, τη δυναμική του όμως την ξεδίπλωσε μετακομίζοντας στη Μικρή Βενετία. Μόνιμα δραστήριο, το πληθωρικό γευστικό concept του Δημήτρη Χριστοφορίδη και του Χρήστου Αθανασιάδη, που πλέκει στην κουζίνα του ένα μωσαϊκό ντόπιων υλικών/συνταγών και διεθνών τάσεων, έχει και φέτος εξελίξεις. Το κυρίως κομμάτι του έχει μετατραπεί σε upscale ταβέρνα –το «Nice n’ easy tavern»– με νησιώτικες και ελληνικές αναφορές, όπερ σημαίνει θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, σημαίνει όμως και μουσακά με κιμά από Black Angus και ψητά λαχανικά με side dish το ηλιοβασίλεμα της Μικρής Βενετίας. Ακριβώς δίπλα, καταλαμβάνοντας πια όλο το χώρο της ιστορικής «Αλευκάνδρας», έχει δημιουργήσει ένα 100% glutten free εστιατόριο με πολλές vegan επιλογές, διακοσμημένο σε organic τόνους. (Μικρή Βενετία, Μύκονος, 2289025421).

8 αθηναϊκά εστιατόρια που σαλπάρισαν για τα νησιά - εικόνα 9

Kαι για φινάλε, λίγο gelato με άρωμα νησιού
Φέτος το καλοκαίρι η κηφισιώτικη gelateria «Ninnolo», που είχε ήδη έδρα και στη Λήμνο, απέκτησε όχι ένα αλλά δύο αδερφάκια στη Μύκονο: το ένα θα το βρείτε στη Χώρα, το άλλο στην Άνω Μερά. To τελευταίο, εκτός από παγωτό από ελληνικό γάλα, χωρίς κρέμα γάλακτος, βούτυρο και αβγά, δηλαδή με λιγότερα λιπαρά, σε πολλές γεύσεις (βανίλια Μαδαγασκάρης, μασκαρπόνε με σύκο, σοκολάτα με τσίλι κ.ά.) έχει υιοθετήσει και την καθιερωμένη στο μαγαζί της Αθήνας συνήθεια του brunch με pancakes, κέικ καρότου και αβγά Benedict. (Αγίου Ιωάννου 1, Μύκονος, 2289300998 / Πλατεία Άνω Μεράς, Μύκονος, 2289773836 / Κύδα Π. 5, Λήμνος, 2254026477)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.